Inget att vänta på – Handbok
Handboken är främst skriven för strateger inom länsstyrelse, kommun och civilsamhället. Även du som jobbar med unga eller har en central roll i att möjliggöra våldsförebyggande kan ha nytta av boken.
För att stoppa mäns våld mot kvinnor krävs ett utökat och effektivt förebyggande arbete mot våld. Det är också den första målsättningen i regeringens tioåriga nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Samhällets insatser har historiskt sett främst fokuserat på våldets konsekvenser snarare än dess orsaker. Regeringen vill genomföra ett skifte i perspektiv från ett fokus på stöd och skydd till ett förebyggande förhållningssätt. Det arbetet ska nå alla grupper i samhället och utvecklas på flera arenor. På ett grundläggande plan handlar det om att utmana de idéer om makt och maskulinitet som rättfärdigar våld, samt normer som inskränker kvinnors och flickors självbestämmande.
För att förhindra att våld utövas och upprepas krävs effektiva åtgärder och ett bredare engagemang av män och pojkar. Män och pojkar måste ta ett större ansvar för att göra upp med normer som rättfärdigar våld, köp av sexuella tjänster och andra begränsningar av kvinnors och flickors handlingsutrymme och livsval.
Ett effektivt våldsförebyggande arbete genomför vi genom att arbeta för jämställdhet i stort och förändra kulturella och sociala normer som stödjer våld. Genusvetenskapliga perspektiv på våld är därför användbara i ett våldsförebyggande arbete.
Violence can be prevented. This is not an article of faith, but a statement based on evidence.
- WHO (2010) Violence prevention: the evidence
I ert arbetet med att förebygga våld är det en god idé att ta avstamp från följande grundstenar:
Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa. Den beskriver att avskaffandet av våld mot kvinnor är nödvändigt för att kunna uppnå jämställdhet och avkräver stater på omfattande åtgärder. Sverige ratificerade konventionen 2014 och 2019 så fick vi 41 rekommendationer av Europarådets expertgrupp GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence) som är konventionens granskningsorgan. 2022 ska regeringen rapportera hur Sverige har hanterat dessa.
Sverige har sex delmål som anger fokus och inriktning för jämställdhetspolitiken.
Hur jämställt är Sverige inom de olika områdena?
Regeringen har beslutat om en tioårig nationell strategi för att stärka förutsättningarna att nå det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Strategin har fyra målsättningar:
I strategin lyfts särskilt två faktorer fram – vikten av förebyggande insatser och mäns delaktighet och ansvar i arbetet mot våld.
Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i alla beslut, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som deltar i beslutsfattandet. Läs mer om strategin.
Inget att vänta på är en handbok som samlar kunskap om våld, genus och prevention på ett och samma ställe. Den ger konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras i fem steg.
Publiceringsdatum: 9 juni 2021
Senast uppdaterad: 11 mars 2022