Webbinarium om betänketid för offer för människohandel
Webbinariet vänder sig till dig som arbetar inom socialtjänsten och vill veta mer om vad lagändringen kring betänketid innebär och vilket kunskap- och metodstöd som finns i arbetet mot människohandel.
Sedan 1 augusti 2022 kan socialnämnder ansöka till Migrationsverket om betänketid för offer för människohandel och människoexploatering. Betänketiden är ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som kan ge den som är utsatt för brottet möjlighet att återhämta sig, och i lugn och ro ta ställning till sin eventuella medverkan i rättsprocessen.
De vanligaste formerna av människohandel i Sverige är för sexuella ändamål och arbetskraftsexploatering, men det kan även handla om exempelvis tiggeri, tvångsäktenskap, kriminella ändamål, krigstjänstgöring och organhandel.
Människoexploatering innebär att personen exploateras i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller i tiggeri. Socialtjänsten spelar en viktig roll i att upptäcka människohandel och ge stöd och hjälp till de som utsätts.
Om webbinariet
På webbinariet kommer juristen Petra Bergendal från Socialstyrelsen berätta om vad som gäller kring ansökan om betänketid. Catrin Sandman, kvalificerad utredare på den nationella samordningen mot prostitution och människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten berättar om vad människohandel är och tecken att vara uppmärksam på.
Webbinariet arrangeras av Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten och är kostnadsfritt.
För att titta på webbinariet, klicka på länken.
Publiceringsdatum: 5 september 2023
Senast uppdaterad: 11 juni 2024