Vårt uppdrag

Här kan du läsa om Jämställdhetsmyndighetens grunduppdrag och om våra aktuella uppdrag.

Vi är en förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken. Vi ska på uppdrag av regeringen arbeta med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen. Vårt arbete ska bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Vi arbetar utifrån regeringens instruktion, förordningar, årliga regleringsbrev samt särskilda uppdrag.

I listan Aktuella regeringsuppdrag hittar du våra pågående uppdrag. 

Makt och inflytande

Publiceringsdatum: 9 juni 2021

Senast uppdaterad: 16 september 2024

Aktuella regeringsuppdrag

Jämställdhetsmyndigheten ska genomföra en fördjupad studie om delaktighet och deltagande i den lokala demokratin samt genomföra aktiviteter för kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte.

Aktiviteterna ska riktas mot enskilda kommuner och det lokala civilsamhället.

Uppdraget ska redovisa senast den 30 november 2024. 

Läs mer om uppdraget delaktighet och deltagande i den lokala demokratin i Jämställdhetsmyndighetens regleringsbrev för 2022.

Jämställdhetsmyndigheten ska stödja Tillväxtverket i genomförandet av uppdraget KN2024/00614 som syftar till att genomföra insatser för att förbättra förutsättningarna för kvinnors entreprenörskap, ägande och företagande i Sverige.

Jämställdhetsmyndigheten ska redovisa uppdraget till Tillväxtverket 2024.

Regeringen ger Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket,
Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten,
Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten i uppdrag att under 2022–2023 samverka för att motverka arbetslivskriminalitet.

Uppdraget har förlängts och Arbetsmiljöverket ska redovisa uppdraget i sin årsredovisning för 2024.

Läs mer om uppdraget att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan i regleringsbrev för 2024.

Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga och analysera förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte i Sverige. I kartläggningen och analysen ska Jämställdhetsmyndigheten även inkludera andra närliggande frågor såsom förekomsten av arrangerade äktenskap, så kallat brudpris, så kallade giftomän samt tillfälliga religiösa äktenskap för sexköp.

Uppdraget ska delredovisas muntligt till Regeringskansliet senast den 29 februari 2024 och slutredovisas skriftligt till regeringen senast den 27 februari 2025.

Läs mer om uppdraget att kartlägga och analysera förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte i Sverige samt andra närliggande frågor på regeringens webbplats.

Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att inom ramen för sitt nationella samordningsansvar mot människohandel fortsatt förstärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, utnyttjande i prostitution och människohandel. 
I syfte att säkra stöd och skydd till utsatta ska Jämställdhetsmyndigheten inom ramen för uppdraget fortsätta att fördela medel i den omfattning som myndigheten finner lämplig för ett ändamålsenligt genomförande till det nationella stödprogrammet som drivs av Plattformen Civila Sverige mot människohandel, samt det frivilliga återvändandeprogrammet för offer för människohandel som genomförs av International Organization for Migration (IOM).
Uppdraget ska redovisas senast den 15 mars 2025.