Vårt uppdrag
Här kan du läsa om Jämställdhetsmyndighetens grunduppdrag och om våra aktuella uppdrag.
Vi är en förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken. Vi ska på uppdrag av regeringen arbeta med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen. Vårt arbete ska bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Vi arbetar utifrån regeringens instruktion, förordningar, årliga regleringsbrev samt särskilda uppdrag.
- Instruktion för Jämställdhetsmyndigheten
- Förordning om ändring i förordningen (2017:937) med instruktion
för Jämställdhetsmyndigheten - Förordning om statsbidrag till jämställdhetsprojekt
- Förordning om statsbidrag för kvinnors organisering
- Förordning om statsbidrag för visst våldsförebyggande arbete
- Regleringsbrev för 2023
I listan Aktuella uppdrag hittar du våra nuvarande uppdrag.
Makt och inflytande
Publiceringsdatum: 9 juni 2021
Senast uppdaterad: 10 november 2023
Aktuella regeringsuppdrag
Jämställdhetsmyndigheten ska följa upp utvecklingen i förhållande till de jämställdhetspolitiska delmålen 3 (jämställd utbildning) och 4 (jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet).
Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2023.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att identifiera eventuella kunskapsluckor om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer hos yrkesgrupper som möter våldsutsatta. Uppdraget omfattar alla målgrupper och typer av våldsutsatthet som ingår i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Uppdraget ska särskilt belysa kunskapsluckor hos yrkesgrupper som möter människor som av olika skäl befinner sig i en utsatt situation.
Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2023.
Regeringen ger Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket,
Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten,
Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten i uppdrag att under 2022–2023 samverka för att motverka arbetslivskriminalitet.
I uppdraget ligger vidare att Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket under 2022 ska påbörja inrättandet av regionala center mot arbetslivskriminalitet till vilka övriga samverkande myndigheter ska ansluta
sig successivt, dock senast i slutet av 2023.
Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Socialstyrelsen att verka för förbättrad upptäckt av våld m.m. Med våld avses här det våld som omfattas av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Myndigheterna ska också redovisa de åtgärder som genomförts för att öka medarbetares och chefers kunskaper om mäns våld mot kvinnor och en gemensam grundförståelse för frågor om våld, dess orsaker, omfattning och konsekvenser.
Uppdraget ska redovisas senast 15 februari 2024.
Uppdraget ska redovisas senast 15 februari 2024.
Jämställdhetsmyndigheten ska, tillsammans med Socialstyrelsen, stödja användningen av den betänketid som socialnämnderna sedan den 1 augusti 2022 kan ansöka om för personer som antas vara utsatta för människohandel. Uppdraget inkluderar att sprida information och ge kompetensstöd till socialnämnderna om människohandel.
Uppdraget ska redovisas senast den 15 mars 2024.
Läs mer om uppdraget kring betänketid i regleringsbrev för 2023.
Jämställdhetsmyndigheten ska med utgångspunkt i sitt tidigare uppdrag på området (A2021/01397) stödja arbetet för att stötta unga som har utsatts för våld, till exempel genom att fortsätta forskningsprojektet på området våld i ungas partnerrelationer.
Vid uppdragets genomförande ska Jämställdhetsmyndigheten inhämta synpunkter från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att genomföra informationsinsatser i syfte att höja kunskapen om vilka konsekvenser våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan få i arbetslivet samt redogöra för vilka regelverk som aktualiseras.
Jämställdhetsmyndigheten ska samla och sprida kunskap i form av ett praktiskt inriktat metodstöd till arbetsgivare.
Uppdraget ska redovisas 29 februari 2024.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att fortsatt stärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel. Jämställdhetsmyndigheten ska stärka sitt förebyggande arbete och genomföra insatser för att säkra skydd och stöd till utsatta för sexuell exploatering, prostitution och människohandel, bland annat i form av ökat kompetensstöd och förstärkning av regionkoordinatorerna som ingår i NMT, Nationellt metodstödsteam mot prostitution och människohandel.
Uppdraget ska delredovisas den 15 mars 2023 och slutredovisas den 15 mars 2024.
Läs mer om uppdraget i Jämställdhetsmyndighetens regleringsbrev för 2022.
Jämställdhetsmyndigheten ska, tillsammans med Socialstyrelsen, stödja användningen av den betänketid som socialnämnderna sedan den 1 augusti 2022 kan ansöka om för personer som antas vara utsatta för människohandel.
Uppdraget inkluderar att sprida information och ge kompetensstöd till socialnämnderna om människohandel. Jämställdhetsmyndigheten och Socialstyrelsen ska lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 15 mars 2024.
Jämställdhetsmyndigheten ska fortsatt erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd för lärare och andra utbildningsansvariga vid universitet och högskolor, i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (S2018/01831). Frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, däribland barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor, våld mot barn samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål och hbtqi-personers utsatthet för våld i nära relationer ska ingå i uppdraget.
Uppdraget ska planeras i samverkan med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Uppsala universitet där Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) finns och Linköpings universitet (Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum) samt andra universitet och högskolor som Jämställdhetsmyndigheten och Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län bedömer relevanta.
Uppdraget ska delredovisas 15 april 2022 och 17 april 2023. Senast den 15 april 2024 ska Jämställdhetsmyndigheten lämna en samlad redovisning av uppdraget.
Regeringen ger Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten och Migrationsverket i uppdrag att implementera den myndighetsgemensamma planen för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden.
Den myndighetsgemensamma plan som myndigheterna har tagit fram avser 2023–2025 och innehåller förslag på rutiner och metoder för att stödja utrikes födda kvinnors arbetsmarknadsinträde.
Uppdraget ska samordnas av Arbetsförmedlingen som ska delredovisa arbetet med implementeringen till regeringen senast den 31 mars 2024.
Myndigheten ska ställa personal till förfogande och bistå regeringen i samband med organisering och genomförandet av aktiviteter under ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.
Jämställdhetsmyndigheten får för uppdragets genomförande använda 500 000 kronor under 2023.
Jämställdhetsmyndigheten får under 2023 använda 2 500 000 i arbetet med den fördjupade uppföljningen av det jämställdhetspolitiska delmålet 6 (mäns våld mot kvinnor ska upphöra).
I uppdragets genomförande, som bland annat ska omfatta utveckling av indikatorer, ska Jämställdhetsmyndigheten inhämta synpunkter från Brottsförebyggande rådet. För 2024 beräknas 500 000 kronor för uppdraget.
Uppdraget ska redovisas senast 22 april 2024.
Läs mer om uppdraget att följa upp jämställdhetspolitiska delmål i regleringsbrev för 2023.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga kunskap hos kommuner, regioner och myndigheter om våldsutsatthet bland äldre personer som fyllt 65 år och identifiera kunskapsluckor.
Myndigheten ska också kartlägga vad som görs för att förebygga och upptäcka våld i målgruppen och vilka insatser som ges till dem som blivit utsatta för våld. I uppdraget ingår att vid behov lämna förslag på åtgärder på nationell, regional eller lokal nivå för att förbättra möjligheten att upptäcka våld och ge stöd och skydd för de utsatta.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 15 september 2024.
Jämställdhetsmyndigheten ska genomföra en fördjupad studie om delaktighet och deltagande i den lokala demokratin samt genomföra aktiviteter för kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte.
Aktiviteterna ska riktas mot enskilda kommuner och det lokala civilsamhället.
Uppdraget ska redovisa senast den 30 november 2024.
Jämställdhetsmyndigheten ska göra en förstudie mot bakgrund av riksdagens tillkännagivande om att införa en nollvision för våld i nära relationer.
Uppdraget ska redovisas till Arbetsmarknadsdepartementet senast den 15 februari 2024.
Myndigheten ska bidra till arbetet med metodutveckling för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet (dnr A2017/02422/ARM).
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga och analysera förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte i Sverige. I kartläggningen och analysen ska Jämställdhetsmyndigheten även inkludera andra närliggande frågor såsom förekomsten av arrangerade äktenskap, så kallat brudpris, så kallade giftomän samt tillfälliga religiösa äktenskap för sexköp.
Uppdraget ska delredovisas muntligt till Regeringskansliet senast den 29 februari 2024 och slutredovisas skriftligt till regeringen senast den 27 februari 2025.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga hbtqi-personers utsatthet och risk för utsatthet för våld i nära relationer samt göra en analys av behov av insatser, och föreslå insatser, riktade till såväl målgruppen som berörda yrkesgrupper.
I uppdragets genomförande ska kunskap och synpunkter inhämtas från andra myndigheter och civilsamhällesorganisationer.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga förekomsten av mäns utsatthet för våld i nära relationer. Myndigheten ska också göra en analys av behovet av olika insatser riktade till män, till exempel skyddat boende.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten ska kartlägga hur myndigheter inkluderar information om våld i ungas nära relationer i sitt kunskapsstöd. Myndigheten ska också lämna förslag till hur arbetet för att förebygga och upptäcka våld i ungas nära relationer kan förbättras.
Jämställdhetsmyndigheten ska också sprida och tillgängliggöra stödmaterial till yrkesverksamma och genomföra kompetenshöjande insatser. Uppdraget ska omfatta såväl våldsutsatthet som våldsutövning i ungas nära relationer.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att utveckla och stärka kontrollen i sin bidragsgivning. Detta kan till exempel ske genom att myndigheten arbetar mer riskbaserat inför beviljande av bidrag och ökar frekvensen och den geografiska spridningen av riskbaserade verksamhetsbesök. Jämställdhetsmyndigheten får även i uppdrag att säkerställa att bidragsmottagarna har goda förutsättningar att leva upp till bidragskraven.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 mars 2025.
I uppdraget ingår att låta externa forskare effektutvärdera de anpassade programmen utifrån svenska förhållanden.
När det gäller översättning och anpassning av programmen som rör skolväsendet ska Jämställdhetsmyndigheten arbeta tillsammans med Skolverket. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) ska bistå Jämställdhetsmyndigheten med att anpassa de delar av programmen som avser information och stöd till föräldrar. När det gäller utvärdering ska Jämställdhetsmyndigheten i samråd med Skolverket och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd identifiera ett antal kommuner och enskilda huvudmän som ska erbjudas att genomföra båda eller något av programmen i formen av en pilotstudie.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att ta fram en kunskaps- och forskningsöversikt om hedersrelaterat våld och förtryck i ett internationellt perspektiv. Jämställdhetsmyndigheten ska också genomföra relevanta kompetenshöjande insatser för att öka den forskningsbaserade kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck bland relevanta yrkesgrupper och andra aktörer.
Uppdraget ska redovisas senast 17 januari 2026.
Jämställdhetsmyndigheten ska stödja statliga myndigheter i deras arbete med jämställdhetsintegrering enligt följande:
Myndigheten ska fortsätta stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter (JiM). Uppdraget ska delredovisas senast den 19 april 2023, den 19 april 2024 och den 17 april 2025. Slutredovisning ska ske senast den 17 april 2026.
Myndigheten ska fortsätta ansvara för fortsatt utveckling och tillämpning av den så kallade JiM+-modellen för systematiskt erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering. Myndigheten ska även samordna och stödja de myndigheter som tillämpar den, samt verka för att inkludera fler myndigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2023. Myndigheten ska stödja länsstyrelserna i deras arbete med framtagande av nya länsstrategier för 2024–2027.
Myndigheten ska, med beaktande av den allmänna principen om den akademiska friheten, fortsätta att stödja de statliga universiteten och högskolorna samt Chalmers tekniska högskola AB och Stiftelsen Högskolan i Jönköping i deras arbete med jämställdhetsintegrering (JiHU). Uppdraget ska delredovisas senast den 19 april 2023, den 19 april 2024 och den 17 april 2025. Slutredovisning ska ske senast den 17 april 2026.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att samordna och följa upp myndigheters arbete med skyddade personuppgifter. Jämställdhetsmyndigheten ska i arbetet utgå från det tidigare uppdraget om att höja kunskapen om våldsutsatta personer som lever med skyddade personuppgifter, med fokus på kvinnor och barn
(A2021/00971) som myndigheten slutrapporterade i mars 2023.
Myndigheten ska även verka för att höja kunskapen genom att sprida de kunskapsmaterial som tagits fram till berörda målgrupper i syfte att säkerställa att skyddade personuppgifter inte röjs.
Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2027.
Myndigheten ska senast den 22 april varje år med utgångspunkt i de jämställdhetspolitiska målen redovisa och analysera resultat av åtgärder som relevanta myndigheter och andra aktörer har vidtagit. Vartannat år ska redovisningen innehålla en fördjupad uppföljning av delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Myndigheten ska fördela statsbidrag i enlighet med förordningen (2005:1089) om statsbidrag till kvinnors organisering och förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt. Sedan 2022 fördelar vi även statsbidrag för visst våldsförebyggande arbete (2022:722).