Vad är jämställdhetsintegrering?
Jämställdhet främjas bäst när det inte bara behandlas som en separat fråga vid sidan av andra verksamhetsområden. Jämställdhetsperspektivet bör finnas med i alla led. Läs mer här om vad det innebär.
Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv finns med i beslutsfattande på alla nivåer och i alla steg processer i en verksamhet. Det är en strategi för att nå de jämställdhetspolitiska målen.
Jämställdhet främjas bäst när det inte bara behandlas som en separat fråga vid sidan av andra verksamhetsområden. Jämställdhetsperspektivet bör finnas med i alla led. Läs mer här om vad det innebär.
Den här vägledningen ger en övergripande introduktion till hur arbetet med jämställdhetsintegrering kan planeras, organiseras och följas upp. Det är ett stöd för dig som ansvarar för jämställdhetsarbete inom din verksamhet.
Webbkursen ger en första orientering i vad jämställdhetsintegrering är. Den visar också hur jämställdhetsintegrering kan förbättra kvaliteten i det arbete som varje dag sker på myndigheter, i regioner och kommuner.
Behöver du inspiration eller vägledande exempel för ditt arbete med jämställdhetsintegrering? Leta i vår verktygslåda efter ett praktiskt exempel som passar dina behov.
Jämställdhetsintegrering motverkar att jämställdhetsarbetet bedrivs i skymundan eller vid sidan av annan verksamhet. Jämställdhetsarbetet blir istället en del i det ordinarie arbetet och det ska utföras av medarbetarna i organisationen och inte utav speciellt utsedda eller speciellt anställda personer. Det gör att arbetet blir mer effektivt och resultaten mer hållbara och genomgående.
Ju fler som arbetar med jämställdhetsintegrering desto snabbare kan vi nå ett jämställt samhälle. Därför uppmuntrar vi alla att integrera jämställdhetsperspektiv i sina verksamheter.
Länsstyrelserna ger stöd i jämställdhetsarbete till kommuner och andra regionala aktörer.
Jämställdhetsmyndigheten samverkar med länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att öka genomslaget av jämställdhetspolitiken på regional och lokal nivå. Vi ger även stöd till statliga myndigheter inklusive lärosäten i deras arbete med jämställdhetsintegrering och i deras övriga arbete för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Läs mer om våra program för jämställdhetsintegrering.
Nu finns en webbkurs för dig som ansvarar för budget, planering och uppföljning och vill skaffa dig verktyg för en jämställd resursfördelning. Jämställdhetsbudgetering är ett verktyg i arbetet med jämställdhetsintegrering.
Jämställdhetsbudgetering på 60 minuterUtvecklingsprogrammen JIM och JiHU syftar till att stärka myndigheters och lärosätens arbete med jämställdhetsintegrering så att de bidrar till uppfyllelsen av de jämställdhetspolitiska målen. Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att stödja deltagarna i det här arbetet.
Mer om JIM och JiHUDeveloop ger dig som arbetsgivare stöd i att skapa en inkluderande arbetsplats med ett jämställdhetsperspektiv. Det är ett digitalt verktyg som vill ge snabb, konkret och användbar hjälp till alla de som driver företag med ambition att det ska gå bra.