
Kvinnokonventionen
Kvinnokonventionen (CEDAW) är en av FN:s mest undertecknade konventioner, samtidigt som det är den konvention som flest länder har reserverat sig mot.
Vad betyder egentligen jämställdhet som begrepp? Vad är jämställdhetsintegrering och intersektionalitet? Vilka lagar, regler och konventioner styr på jämställdhetsområdet internationellt och i Sverige? Vi förklarar och reder ut begreppen.
Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Jämställdhet är ett politiskt begrepp som betonar jämlikhet mellan kön. Läs mer om jämställdhet.
Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle. Strategin innebär kortfattat att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet. Läs mer om jämställdhetsintegrering.
Ordet intersektionalitet kommer från engelskans intersection, som kan betyda vägkorsning eller skärning. Det används för att beteckna hur olika maktordningar och diskrimineringsgrunder påverkar och ibland förstärker varandra. En enskild maktordning kan inte förstås oberoende av andra. Utförandet av en intersektionell analys förutsätter dock inte att samtliga maktordningar lyfts, vi kan istället välja de kategorier som är relevanta för den aktuella analysen. Läs mer om intersektionalitet.
Forskning om jämställdhet bedrivs inom en mängd olika discipliner och vetenskapliga miljöer, däribland genusvetenskapen. Det är inget avgränsat vetenskapsområde utan kan handla om att undersöka jämställdhetspolitikens sakfrågor likväl som att granska själva politiken. Läs mer om jämställdhetsforskning.
Kvinnokonventionen (CEDAW) är en av FN:s mest undertecknade konventioner, samtidigt som det är den konvention som flest länder har reserverat sig mot.
Agenda 2030 med sina 17 globala mål är ett ramverk för hållbar utveckling.
Pekingplattformen är en global handlingsplan för jämställdhet som 189 länder antog 1995.
Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa.
Här presenteras ett urval av årtal som gjort skillnad för jämställdheten.
Det finns en mängd lagar och bestämmelser som rör jämställdhet. Här beskrivs ett urval.
Sverige var det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem.
Samtyckeslagen definierar våldtäkt som avsaknad av samtycke. Det måste inte finnas inslag av hot eller våld.
Rätten att vara föräldraledig regleras i föräldraledighetslagen.
Diskrimineringslagen trädde i kraft den 1 januari 2009.
Alla i Sverige har rätt till abort enligt abortlagen.
Skollagen är en av Sveriges mest omfattande lagar. Den omfattar utbildning från förskola till vuxenutbildning.
I brottsbalken finns ett kapitel om sexualbrott, som ändrats flera gånger genom åren.
Socialtjänstlagen är den lag som reglerar socialtjänstens verksamhet i landets kommuner.
Jämställdhetsmyndigheten ska se till att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.