Därför är aborträtten en laddad symbolfråga

Den 28 september är det internationella dagen för säkra aborter. En fråga som återigen har blivit en starkt laddad symbolfråga. I många länder fungerar den som en vattendelare mellan konservativa och liberala politiska rörelser. Vi bad Kajsa Björnestedt, utredare på myndigheten, förklara hur det står till med aborträtten runt om i världen.

Inför höstens presidentval i USA har aborträttsfrågan blivit central. Under 2022 rev den amerikanska Högsta domstolen upp domslutet Roe vs. Wade, som sedan 1973 gett alla amerikaner rätt till fri abort. Det resulterade i att abort snabbt därefter blev förbjudet i en hel rad delstater. Samtidigt finns det en stark folklig opinion mot utvecklingen i USA, framför allt bland yngre väljare.

Frågan debatteras runt om i världen

Även på andra håll i världen har aborträtten debatterats intensivt det senaste året. I somras röstade till exempel Färöarna nej till fri abort, med minsta möjliga marginal. I Polen har landets nya styrande majoritet lovat att liberalisera landets strikta abortlagstiftning, och flera sådana initiativ har behandlats i det polska parlamentet. Det verkar dock dröja innan lagen ändras, eftersom det också finns ett starkt motstånd.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara går bakåt, både i Latinamerika och på Irland har aborträttskampen vunnit framgångar de senaste åren, säger Kajsa Björnestedt.

I Sverige har Tidöpartierna tillsatt en kommitté som bland annat ska utreda om aborträtten ska skyddas i grundlagen. En utredning för att se över och modernisera abortlagstiftningen pågår också.

Vilka konsekvenser kan en inskränkt aborträtt få?

–  Att förbjuda eller inskränka möjligheten att göra abort leder inte till att färre aborter genomförs. Aborterna blir i stället osäkra och potentiellt farliga, säger Kajsa Björnestedt.

Globalt uppskattas ungefär tre av tio graviditeter sluta i en abort, varav ca 45 procent av aborterna definieras som osäkra. Omkring 23 000 kvinnor beräknas dö varje år till följd av osäkra aborter.

– De som drabbas hårdast när aborträtten försämras är, som ofta, de som är fattiga och socialt utsatta. Ekonomiskt priviligierade kvinnor har alltid kunnat göra en abort, oavsett lagstiftning i ett land. En inskränkning av aborträtten slår alltså hårdare mot de som redan har det svårt, säger Kajsa Björnestedt.

Lagliga aborter förbättrar kvinnors hälsa

Kvinnors hälsa förbättras generellt när abort är lagligt. En anledning är att aborter då genomförs under säkra former och tidigare i graviditeten, vilket minskar risk för komplikationer. Ju större tillgång till information och adekvat, säker vård desto bättre hälsa och desto lägre mödradödlighet.

– Abort är en fråga som är laddad med många komplexa teman som rör synen på liv och död, moral, religion, ett samhälles oro för födslotal och befolkningstillväxt. Men i slutändan handlar den om huruvida kvinnor har makt att bestämma över sina kroppar och sina liv eller inte, säger Kajsa Björnestedt.

Hälsa

Makt och inflytande

Publiceringsdatum: 26 september 2024

Senast uppdaterad: 27 september 2024