Desinformation ska få kvinnor att avstå offentligheten

I valtider ökar de systematiska påverkanskampanjerna. Könsbaserad desinformation är en effektiv och beprövad metod för att tysta kvinnor. Hotaktörer tar fram och sprider material till grupper som anses mottagliga för budskapen, och som hjälper till att öka splittringen i samhället.

Mikrofon med stativ för talareDet finns krafter som försöker avskräcka kvinnor från att engagera sig politiskt och minska kvinnors deltagande i offentliga sammanhang. Catrin Huss, biträdande avdelningschef vid Myndigheten för psykologiskt försvar, beskriver ’könsbaserad desinformation’ som falsk eller vilseledande information som koordineras för att skada kvinnors anseende.

– Desinformation riktad mot kvinnor utgör ett hot mot vår demokrati. Det självcensurerar kvinnor och får kvinnor att inte organisera sig politiskt, säger hon.

"Desinformation riktad mot kvinnor utgör ett hot mot vår demokrati. Det självcensurerar kvinnor och får kvinnor att inte organisera sig politiskt."

Hon berättar att könsbaserad desinformation bygger på sexistiska stereotyper, misogyna attityder och traditionella könsroller. Smutskastandet ska få framträdande kvinnor att framstå som oärliga, inkompetenta och oattraktiva, med syfte om att förstärka idéer om att kvinnor inte är lämpade för en plats i offentligheten.

Världsbilden av vad som är möjligt förflyttas

Valtider är särskilt sårbara för desinformation. Det är då osanningar med syfte att destabilisera det politiska landskapet florerar som mest. Ett syfte med informationspåverkan är att flytta fokus i olika debatter, och få upp frågor på agendan som stödjer hotakörens syfte och mål.

– Påverkanskampanjerna försöker flytta fokus från politiken, och sprider falsk information i syfte att destabilisera. Påståenden som inte ens är nära sanningen sprids, sår ett frö och sakta förflyttas världsbilden av vad som är möjligt, säger Catrin Huss. 

"Påståenden som inte ens är nära sanningen sprids, sår ett frö och sakta förflyttas världsbilden av vad som är möjligt."

Catrin Huss är biträdande avdelningschef vid Myndigheten för psykologiskt försvar.
Catrin Huss, Myndigheten för psykologiskt försvar.

Under det amerikanska presidentvalet 2016 lyckades Ryssland påverka det amerikanska presidentvalet mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Nu ser experterna att samma narrativ används mot demokraternas presidentkandidat Kamala Harris utifrån att hon är kvinna.

Påverkanskampanjer mot Clinton hävdade att hon var olämplig utifrån sin fysik (svag, sjuk, oattraktiv), sina dåliga egenskaper (oärlig, opålitlig) och sitt bristande ledarskap (diktatorisk, okvalificerad). Huvudtesen var att hon som kvinna inte klarar av rollen som president. 

Trots att mycket fastställdes som falskt har undersökningar visat att många väljare, oavsett politiskt parti, trodde på det som spreds.

– Även när desinformation avslöjas av trovärdiga källor får sällan dementin stort genomslag och medför i sig risker. Exempelvis kan upprepning av desinformationen i samband med bemötande ge ytterligare uppmärksamhet och spridning, säger Catrin Huss. 

"Även när desinformation avslöjas av trovärdiga källor får sällan dementin stort genomslag och medför i sig risker."

Hon förklarar att ett bättre sätt att bemöta desinformation är att fokusera på den egna kommunikationen och informera om att det förekommer felaktiga uppgifter på området och sedan ge fakta i frågan. Det är en metod som kallas prebunking.

Kvinnofientliga aktörer skiftar fokus på agendan

Det finns en mängd exempel på könsbaserad desinformation mot kvinnliga politiker. Catrin Huss berättar om när den tyska politikern Annalena Baerbock ställde upp i valet som förbundskansler i Tyskland 2021. När hennes parti de gröna lyfte frågan om Tysklands beroende av rysk gas i valkampanjen spreds pornografiska bilder med falska uppgifter om att de föreställde Baerback. Samtidigt kom påståendet om att hon av miljöskäl ville förbjuda husdjur. Trots att ryktet om förbudet var falskt kom konstant frågor relaterat till husdjur och den politiska kampanjen som var planerad för, fick stå åt sidan.

Catrin Huss ger även exempel på könsbaserade påverkanskampanjer som sker mot kvinnor från en hel nation, när hon berättar om vad som sprids om ukrainska flyktingar. Målet är att framställa kvinnor från Ukraina som prostituerade ”lyckosökare” som tar västerländska kvinnors män. Det är en del av försök att polarisera samhällsklimatet, för att på sikt minska stödet till Ukraina så att deras försvar inte lyckas stå emot Rysslands krig. 

Sverige som motpol till auktoritära regimer 

Under årets forskningskonferens inom psykologiskt försvar vid Lunds universitet, diskuterades könsbaserad desinformation som systematiserad nätmobbning med olika angreppsätt som hatkampanjer, offentliggörande av känsliga personuppgifter (doxing), förfalskningar av bilder, ljud och videor (deep fake). 

Christina Alnevall, utredare, representerade Jämställdhetsmyndigheten vid konferensen, och medverkade i panelen Gendered Desinformation.   
 
– Könsbaserad desinformation är ett ökande globalt problem som vi behöver ta på största allvar. Vi behöver förstå hur det ska förhindras och vilken lagstiftning som krävs för att komma åt fenomenet. Ansvarsfrågan är en viktig del så att vi kan stå emot attacker, och skydda individ och samhälle.

Iran, Kina och Ryssland pekas ut som de tre främsta påverkansaktörerna i Sverige (Sveriges Radio P1, Studio Ett, 23 oktober 2024). De är exempel på stater som försöker ha koll på vilka frågor som är sårbara i Sverige. Ofta riktas desinformationen in sig på klimat, miljö, migration, genus och jämställdhet.

Catrin Huss menar att det faktum att Sverige har en välutbildad befolkning med hög tilltro till myndigheter och traditionella medier gör oss mindre sårbara för otillbörlig informationspåverkan.

– Sverige har en sekulariserad jämställd demokrati. Vi är en motpol till auktoritära regimer som ser våra värderingar som ett hot. Men mycket av deras desinformationen riktad mot Sverige får inte önskad effekt. Ofta har de svårt att formulera budskap som vi reagerar på, säger hon.

Skydd mot informationspåverkan

Myndigheten för psykologiskt försvar uppmanar svenska myndigheter att förbereda sig på att hantera desinformation. Första steget är att erbjuda tydlig information på relevanta språk. Ett annat tips är att utse interna talespersoner och fundera över vilka externa, förtroendeingivande aktörer som kan uttala sig om verksamhetsområdet.

– Att bygga förmåga och kunskap i den egna myndigheten för att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan bidrar till att säkerställa förtroende gentemot medborgarna och till att värna den svenska demokratin. Detta kan innebära att möta olika målgruppers informationsbehov genom att erbjuda korrekt information och fakta om verksamhetens ansvarsområde. Luckor eller brister i målgruppsanpassad information riskerar att utnyttjas av aktörer som vill sprida felaktig och vilseledande information, säger Catrin Huss.

Utbildning och stöd från Myndigheten för psykologiskt försvar
Bli inte lurad - Informationskampanj riktad till privatpersoner

Källa: Myndigheten för psykologiskt försvar bjöds in till Regeringskansliets möte med närmare 60 myndighetschefer som diskuterade effekter av jämställdhetsintegrering den 2 oktober 2024. Catrin Huss höll en presentation om förståelse av desinformation utifrån ett jämställdhetsperspektiv som Jämställdhetsmyndigheten sedan kompletterat med en intervju.

Makt och inflytande

Ekonomi

Publiceringsdatum: 24 oktober 2024

Senast uppdaterad: 25 oktober 2024