Fler aktörer förebygger våld med hjälp av statsbidrag

Nu har 23 aktörer beviljats bidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna var målgruppen barn och det handlar ofta om att sätta in tidiga insatser för att motverka våld och att bryta en våldscykel. Flera har också fokus på samverkan aktörer emellan, exempelvis myndigheter, socialtjänst och skola.

En vuxen spelar kort med två ungdomar

Av de 132 organisationer som sökte statsbidrag för våldsförebyggande arbete under 2024 var det många som ansökte om medel för den här typen av projekt och verksamhet för första gången. 

– Det känns roligt att så många kommuner och regioner har hittat till oss, det är en relativt ny målgrupp för Jämställdhetsmyndigheten. Det är också en målgrupp som inte är lika van vid att söka statsbidrag som många civilsamhällsorganisationer, och det gör att vi får andra insynsvinklar och perspektiv. Det leder till att vi kan bevilja bidrag för att nå nya målgrupper som civilsamhället kanske inte jobbar mot, säger Anne-Marie Elfström, enhetschef för statsbidrag på Jämställdhetsmyndigheten

Insatser för barn ett tydligt tema 

Många aktörer har barn och unga som målgrupp. Ett exempel är Borås stad som ska rikta sig till chefer och medarbetare inom kommunens öppna fritidsverksamhet i sitt projekt. Personalen ska få kontinuerlig och systematisk träning i arbetet med att skapa en trygg och öppen fritidsverksamhet. Personal som möter många barn ska känna sig stärkta i sin förmåga att agera mot lindrigt våld och agera mot fler händelser.  

Ett annat exempel är BRIS som ska förvalta och sprida föräldraprogrammet Föräldraskap i Sverige (FöS). 

Flera projekt och verksamheter som beviljats bidrag ska arbeta särskilt mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Ett bidrag för många olika former av våldspreventivt arbete 

Det är andra gången Jämställdhetsmyndigheten utlyser statsbidraget för insatser som förebygger olika former av mäns våld mot kvinnor. Ett antal av de beviljade ansökningarna är fortsatta satsningar på arbete som startades upp under första utlysningen. Några av dessa är Malmö stad som ska fortsätta sitt arbete med att tillämpningen av metoden IPVI (Intimate Partner Violence Intervention).  En annan är Hälsokällan, Fyrbodals kommunalförbund, som ska fortsätta sitt påbörjade arbete med sin våldspreventiva arbetsmodell för förskola och skola. De ska ta fram en metodbok för att synliggöra och effektivisera arbetet med våldsprevention i Fyrbodals kommuner.   

– Vi ser det som en fördel att kunna bevilja medel för flera olika målgrupper och för olika stadier i våldspreventionsarbetet och med en mängd olika metoder. Nu förstärks arbete som handlar om allt från att stärka chefer och medarbetare med kunskap och verktyg i mötet med ungdomar, till föreningar som startar upp gruppträffar för män för att öka medvetenheten om könsstympningens konsekvenser och motverka traditionella normer kring manlighet och hedersnormer, till projekt som ska arbeta för att öka förståelsen för digitalt våld i ungas relationer, säger Rebecca Wallén, utredare på enheten för statsbidrag. 

Flera vill starta upp och skala upp 

I år fördelades totalt 79 329 357 kronor, och det inkom fler ansökningar nu än i förra utlysningen. 

– Det kom in väldigt många bra ansökningar i den här utlysningen, konkurrensen har blivit betydligt hårdare. Många aktörer har kommit längre i sitt arbete med sitt preventiva arbete och många nya aktörer vill starta upp och skala upp sitt våldsförebyggande arbete, säger Rebecca Wallén. 

Utlysningen sker vartannat år på regeringens uppdrag och förordningen förordningen om statsbidrag för visst våldsförebyggande arbete Kommuner, regioner, kommunalförbund, ideella föreningar och stiftelser kan söka projektbidrag. Ideella föreningar och stiftelser kan också söka verksamhetsbidrag. 

 

 

Mäns våld mot kvinnor

Publiceringsdatum: 13 januari 2025

Senast uppdaterad: 13 januari 2025