Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökar
Den genomsnittliga skillnaden mellan kvinnors och mäns inkomster har ökat, visar en ny rapport från Medlingsinstitutet. Jämställdhetsmyndigheten ser flera tendenser i samhället som kan förklara det växande gapet.
– Vi har de senaste åren sett att kvinnors inkomster inte längre närmar sig männens. Framför allt är det kapitalinkomsterna, alltså till exempel inkomster från aktier och räntor, som gör att männen har högre inkomster, säger Sara Andersson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Kvinnors lägre löner viktig förklaring till inkomstskillnaderna
Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent under 2022, visar Medlingsinstitutets rapport. Det är 1,2 procentenheter mer än den förra mätningen som gällde för 2020. Inkomstskillnaderna varierar för olika grupper av kvinnor och män, men kvinnors genomsnittliga inkomster är lägre än mäns i alla grupper utom bland studerande. En grupp med stora skillnader är bland gruppen sysselsatta, där inkomstgapet uppgick till 21,6 procent.
Vad är det mest uppseendeväckande i den nya statistiken?
– Att löneskillnader och gapet i arbetsinkomst inte längre minskar är bekymmersamt, säger Sara Andersson. Fram till coronapandemin minskade skillnaderna i såväl månadslön som arbetsinkomst. Den viktigaste inkomstkällan för de flesta i Sverige är just arbetet. Det finns två huvudsakliga orsaker till lönegapet i inkomster från arbete. Det första är att kvinnor och män ofta arbetar inom olika yrken, där medellönerna är betydligt lägre i kvinnodominerade yrken jämfört med likvärdiga mansdominerade yrken. En annan viktig orsak är att kvinnor oftare arbetar deltid och är frånvarade från arbetet.
Medlingsinstitutet konstaterar att inkomstskillnaderna är större bland kvinnor och män i äldre generationer än i yngre. Betyder det att vi är på rätt väg mot att nå målet om ekonomisk jämställdhet?
– Även bland äldre ökar inkomstskillnaderna, vilket indikerar att utvecklingen inte går i rätt riktning. Inkomstskillnaderna bland pensionärer är ett resultat av ett ojämställt arbetsliv, men skillnaderna beror också på att fler män väljer att arbeta efter 65 års ålder jämfört med motsvarande grupp kvinnor. Vi på Jämställdhetsmyndigheten arbetar just nu med ett projekt där vi analyserar hur ett ojämställt arbetsliv påverkar den ekonomiska jämställdheten bland äldre. Arbetsorsakade besvär drabbar kvinnor i större utsträckning än män, samtidigt som fler kvinnor tar hand om anhöriga när samhällsservicen minskar och det brister i omsorg av äldre.
Vilka åtgärder behövs för att jämna ut inkomstskillnaderna?
– Några viktiga områden som vi tidigare har lyft i våra analyser av den ekonomiska jämställdheten är att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö inom kvinnodominerade yrken och höja status och löner. Dessutom behövs ett intensifierat och aktivt arbete mot sexuella trakasserier och diskriminering i arbetslivet. Vi skulle också behöva motverka den könssegregerade arbetsmarknaden. Den här nya rapporten är ett värdefullt bidrag och vi ser fram emot att fördjupa analysen om orsakerna till utvecklingen, säger Sara Andersson.
Läs mer
Medlingsinstitutets rapport Inkomstskillnader mellan kvinnor och män 2022
Vår analys av det jämställdhetspolitiska delmålet ekonomisk jämställdhet
Publiceringsdatum: 3 oktober 2024
Senast uppdaterad: 3 oktober 2024