Konkreta resultat av myndigheters jämställdhetsarbete
Kvinnor har lägre pensioner än män och är i större behov av bostadsbidrag. Pensionsmyndighetens satsning på att korta handläggningstider för bostadstillägg minskar kvinnors ekonomiska otrygghet. Det är ett av flera exempel på konkreta resultat från svenska myndigheters arbete för jämställdhet.

– Vi ser allt fler konkreta resultat från myndigheternas arbete med jämställdhetsintegrering som påverkar deras målgrupper, säger Bosse Parbring som är enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
I vår årliga analys av myndigheternas jämställdhetsintegrering framkommer flera exempel på resultat:
- Kronofogden har tagit fram möjligheten att ge anstånd med en löneutmätning när en skuldsatt person varit utsatt för våld i nära relation. Genom att personer som lämnar en våldsam relation kan få anstånd för kostnader ökar förutsättningarna att lämna relationen.
- Pensionsmyndigheten har kortat sina handläggningstider för bostadstillägg efter en översyn ur ett jämställdhetsperspektiv. Det bidrar till att minska framför allt pensionerade kvinnors ekonomiska otrygghet eftersom kvinnor har lägre pensioner än män och fler kvinnor än män är mottagare av bostadstillägg.
- Polismyndigheten har stärkt arbetet med att identifiera fler kvinnor som använder narkotika. En lägre andel kvinnor med missbruk och beroende får stöd än andelen män. Genom att polisen identifierar fler kvinnor med beroendeproblematik erbjuds fler kvinnor stöd.
- Skolinspektionen och Myndigheten för yrkeshögskolan har genomfört kvalitetsgranskningar av lärares arbete för att tidigt motverka könsbundna utbildnings- och yrkesval.
- Brottsförebyggande rådet ska från och med 2026 kartlägga och mäta utvecklingen av våld i nära relation över tid genom att inkludera frågor om brott i nära relation i Nationella trygghetsundersökningen vartannat år.
- Kulturrådet har riktat medel till läsfrämjande insatser för pojkar, vilket skapar förutsättningar för att bidra till ökad jämställdhet inom delmålet jämställd utbildning.
Flera myndigheter har utvecklat förbättrade metoder och rutiner för att kunna upptäcka våldsutsatthet och hänvisa till rätt stöd och hjälp. Bland annat har Kronofogden utvecklat en handledning om upptäckt och hantering av ekonomiskt våld.
- Genom att myndigheterna får in ett jämställdhetsperspektiv på alla nivåer i deras kärnverksamhet leder det till ökad jämställdhet för dem myndigheterna är till för. Vi ser också att fler myndigheter har den potentialen om de får fortsatta uppdrag om jämställdhetsintegrering, säger Bosse Parbring.
Jämställdhetsmyndigheten föreslår därför att regeringen fortsätter att ge uppdrag till myndigheter att jämställdhetsintegrera sina kärnverksamheter. Inom varje politikområde bör utgångspunkten vara att myndigheter får i uppdrag att fokusera på de främsta jämställdhetsproblemen inom sitt område.
Vårt stöd ger myndigheter kraft
Enligt vår analys av förutsättningar av arbetet finns fortsatt behov av Jämställdhetsmyndigheten som stödfunktion. För ett effektivt genomförande föreslår vi att stödet ges i samverkan med Ekonomistyrningsverket (ESV), Statistiska centralbyrån (SCB), Diskrimineringsombudsman (DO) och länsstyrelserna.
– Myndigheterna uppskattar vårt stöd, särskilt det fördjupade stödet som handlar om erfarenhetsutbyte mellan myndigheter, säger Bosse Parbring. Att inkludera andra i det stödet ger en extra kraft i arbetet.
Myndigheterna ska återrapportera resultat och effekter av jämställdhetsintegreringen till regeringen i januari 2026. Inför den rapporteringen stöttar vi både myndigheter och lärosäten, bland annat genom seminarier i samarbete med Ekonomistyrningsverket och Statistiska centralbyrån.
– Vårt stöd är inriktat på att ge myndigheterna underlag för att kunna beskriva de resultat de har uppnått och eventuella effekter. Regeringen vill också kunna ta del av lärdomar från myndigheternas jämställdhetsarbete.
Ta del av våra resurser
Myndigheters uppdrag att jämställdhetsintegrera sina kärnverksamheter får effekt. Här tipsar vi om olika resurser för verksamheter som ska arbeta med jämställdhetsintegrering.
Läs mer
Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att stödja myndigheter med deras arbete med jämställdhetsintegrering (JiM). Inom JiM ingår 53 myndigheter och Folkbildningsrådet under perioden 2020-2025. Läs mer om vår stödverksamhet.
Publiceringsdatum: 6 maj 2025
Senast uppdaterad: 7 maj 2025