Kvinnor har sämre möjligheter att vara lokalpolitiker än män

Högre krav, härskartekniker och svårigheter att balansera uppdrag med familjeliv. Sämre villkor i den lokala politiken gör att kvinnor har det svårare att ha uppdrag och oftare hoppar av, visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

– Det är oacceptabelt att kvinnor fortfarande möter fler hinder och större motstånd på vägen till ökad makt och inflytande. Om vi ska stärka demokratin måste vi säkerställa att både kvinnor och män har likvärdiga möjligheter att bidra och engagera sig i politiken, oavsett nivå, säger Lise Tamm, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Myndigheten har genomfört en studie om lokal demokrati för att öka kunskapen om kvinnors och mäns delaktighet som invånare och förtroendevalda. Projektet har omfattat ett flertal kommuner från norra till södra Sverige.

Resultaten från undersökningarna pekar på flera utmaningar för jämställdhet i lokalpolitiken:

  • Härskartekniker och högre krav: Unga och kvinnor utsätts oftare för härskartekniker, vilket bland annat påverkar självförtroendet negativt. De upplever att de döms hårdare för misstag och måste vara mer pålästa och förberedda för att bli tagna på allvar. Det leder till en ökad arbetsbörda.
  • Kombinera familjeliv med politiskt engagemang: Småbarnsföräldrar, särskilt kvinnor, upplever brister på föräldravänliga villkor för politiska uppdrag.
  • Könsstereotypa förväntningar: Kvinnor tillskrivs oftare ansvar för “mjukare frågor” som vård och omsorg, medan män anses mer lämpade för “hårda frågor” som infrastruktur. Det bidrar till en könssegregation inom politiken.
  • Informella nätverk och maktstrukturer: Kvinnor beskriver att lojalitet och kontakter, inte kompetens, ofta väger tyngre när politiska uppdrag tillsätts.
  • Hot, hat och trakasserier: Många avstår från att uttrycka sina åsikter i sociala medier på grund av rädsla för hot, hat och trakasserier. Det finns en utbredd oro bland kvinnliga politiker att utsättas.

Tidigare studier har visat att kvinnor med hög synlighet och unga kvinnor, särskilt med etnisk minoritetsbakgrund, är särskilt utsatta för hot och hat.

– Det är ett allvarligt demokratiproblem som kan leda till självcensur och att kvinnor drar sig undan från politiken. Vi hoppas lagförslaget om att kommuner ska ta över arbetsmiljöansvaret för kommunalråd även kommer att utökas till att inkludera fritidspolitiker så att de också kan få ett stärkt skydd mot hot, hat och trakasserier, säger Anna-Karin Berglund, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Rapporten lyfter även behovet av mer föräldravänliga mötesstrukturer då framförallt småbarnsföräldrar har svårt att få ihop livspusslet med politiskt engagemang. Kvinnor är den grupp som i högst utsträckning hoppar av politiska uppdrag när de får barn. Möjligheten att vara föräldraledig, fasta sluttider, lek- och skötrum i anslutning till möteslokalerna, men också flexibla mötesformer kan vara några exempel på mer föräldravänliga villkor i lokal politik:

– Digitala möten kan underlätta ett jämställt deltagande. Flera deltagare har lyft det som en viktig jämställdhetsfråga, säger Anna-Karin Berglund. 

Läs rapporten: Den lokala demokratin är inte jämställd 

Engagera ditt lokalsamhälle

Som en del av uppdraget om lokal demokrati har Jämställdhetsmyndigheten tagit fram en handbok med praktiska verktyg och metoder för att främja engagemang, jämställdhet och jämlikhet i organisationer och bostadsområden.

 

Makt och inflytande

Publiceringsdatum: 2 december 2024

Senast uppdaterad: 2 december 2024