Mäns delaktighet är en viktig pusselbit i jämställdhetsarbetet

Män som engagerar sig och tar ansvar för att främja jämställdhet är en viktig pusselbit till förändring. I en ny rapport som Jämställdhetsmyndigheten tagit fram intervjuas 30 män från olika verksamhetsområden. De beskriver hur deras engagemang för jämställdhet började, hur de aktivt arbetar med frågan och vad de ser för hinder och möjligheter för vägen framåt. I slutet av oktober träffades elva av de intervjuade männen för ett rundabordssamtal om mäns delaktighet i jämställdhetsarbetet.

Rapporten Mäns delaktighet och ansvar, som släpps idag på internationella mansdagen, är uppdelad i en intervjustudie och en forskningsöversikt. I Intervjustudien har 30 män, med särskilda kompetenser från olika områden, intervjuats om sitt engagemang inom jämställdhetsfrågor.

– Det här är en viktig kunskapsöversikt, som visar att män inom olika organisationer och kunskapsfält arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor. Både intervjuerna och forskningsöversikten visar att många män vill verka för jämställdhet, kan genomdriva förändringar samt inspirera andra män till engagemang, säger Peter Söderström, utredare på Jämställdhetsmyndigheten och rapportförfattare.

Forskningsöversikten visar även hur mäns ansvar och engagemang för jämställdhet och att stoppa mäns våld mot kvinnor är en central faktor för förändring. En viktig del i det innebär att utmana begränsande maskulinitetsnormer och reagera mot när män utövar våld och sexism.

Samtal om erfarenheter och vägar framåt

Elva av de intervjuade männen från rapporten deltog i slutet av oktober på ett rundabordssamtal, för att reflektera över hur det går att utveckla arbetet med att få män att engagera sig i jämställdhetsfrågor. Peter Söderström, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, ledde dagen, som hade fokus på erfarenhetsutbyte och samtal om vägar framåt för att kunna nå fler pojkar och män.

Många av deltagarna beskrev hur de uppmuntrats av en partner, eller inspirerats av kvinnors kamp för att få röra sig fritt i det offentliga rummet utan rädsla för eller hot om våld. Även en ökad förståelse för utsattheten som många män upplever kopplat till begränsande maskulinitetsnormer var en ögonöppnare för många. Erfarenheter från arbetsplatsen, föräldraskap, studier och betydelsefulla kvinnor i sin närhet var också tydliga ingångar till jämställdhetsarbetet för många.

Flera av deltagarna beskrev även hur den skadliga maskulinitetskulturen under uppväxten blev en språngbräda för dem in i jämställdhetsarbetet. Många har upplevt, varit rädda för och bevittnat våld under sin uppväxt, upplevt den hårda jargongen inom idrottsvärlden och mansdominerade arbetsplatser samt sett traditionella könsmönster inom olika institutioner och på olika platser.

Deltagarna beskrev vad som lett till att de engagerade sig i jämställdhetsfrågor.

Praktiskt arbete med jämställdhet och mot våld

Att arbeta med jämställdhet har för många av deltagarna förstärkt bilden av att begränsande maskulinitetsnormer går igen i olika miljöer.

– Jag har arbetat mot trafficking, organiserad brottslighet och nu våldsbejakande extremism, och jag ser hur de här normerna upprepas i alla de miljöerna, sade Jonas Trolle, chef på Centrum för våldsbejakande extremism, och fortsatte:

– I mitt arbete ser vi att det i miljöer med våldsbejakande extremism, såväl i politiska som religiösa grupper, finns en önskan om traditionella könsroller. Men sen jobbar vi även med könsnormer i det dagliga. Vem får mest talartid på möten, hur fördelar vi hushållsarbetet på kontoret och så vidare.

Staffan Norin, ställföreträdande direktör på Skogsstyrelsen, delade bilden att titta på normer i både det lilla och det stora:

– Det handlar om alltifrån hur vi fördelar talartid, delar på uppgifter som är obetalda och rent allmänmänskligt hyfs. Att vi faktiskt implementerar det i arbetet.

Samtidigt tryckte Norin på att jämställdhetsfrågor inte bara är en arbetsmiljöfråga:

– På Skogsstyrelsen behöver vi ha kunskap om såväl miljöbalken som genusfrågor. Det kan handla om vem som oftast får ärva mark och förvalta den och vilka som oftast söker och får bidrag. Sen tittar vi på hela skogsbranschen. Vi har samlat de 25–30 största bolagen, där vi arbetar med indikatorer. Utbildningar i jämställdhetsfrågor ska skötas av en vd, och då kommer andra vd:ar att haka på.

Att öppet prata om maskulinitet och normer i specifika miljöer öppnar också upp för mer ärliga samtal, där personer kan få uttrycka åsikter utan känna sig pressade från sin omgivning.

– På polisutbildningen i Malmö arbetar vi med hur vi kan förebygga och förhindra sexuella trakasserier. Då börjar vi med att förstå vad sexuella trakasserier är, och spelar upp scenarion, sade Jesper Fundberg, docent i etnologi på polisutbildningen.

– Vi gör olika insatser inom Malmöpolisen, där vi bland annat jobbat könsseparerat. Det har öppnat upp för mer tillitsfulla och djupa samtal, speciellt i mansgruppen. Det blir mindre skam i rummet, och deltagarna kan tillstå saker som de inte vågar i blandad grupp, avslutade Fundberg. 

Tre män samtalar vid ett bord.
Deltagarna diskuterade i grupper vilka möjligheter det finns att utveckla arbetet och få fler män att engagera sig.

Möjligheter och motstånd

Under rundabordssamtalet diskuterade deltagarna hur de ser på möjligheter och motstånd när det gäller mäns engagemang inom jämställdhetsfrågor. Några tog upp att det är viktigt att man ser att det finns många vägar in för att engagera sig. Genom att lyfta in olika perspektiv, som män känner igen, så blir det också lättare att förstå och engagera genom att bygga vidare från egna erfarenheter.

Motstånd mot mäns arbete för jämställdhet kan se ut på många olika sätt. Bland annat kan det ses som att en man har tagit för mycket plats och får mycket uppmärksamhet och lovord enbart för att det är just en man som visar engagemang. Samtidigt kan de också möta mycket direkt eller indirekt motstånd, bland annat från andra män, i sociala medier eller i privata sammanhang. De flesta männen upplevde inte att de möter kraftfullt motstånd, på det sätt som kvinnor vittnar om, utan ofta ett mer indirekt motstånd.

En reflektion från dagen var att det inom jämställdhetsarbetet i slutändan handlar om att vara hårda mot strukturerna, men mjuka mot individerna. Vikt bör läggas på hur sammanhang skapas, där man kan möta personer med öppet sinne. Det är därför viktigt att skapa rätt förutsättningar för att möta män med traditionellt manligt beteende i sammanhang där de redan finns.

Reflektioner inför det fortsatta arbetet

Dagen rundades av med gruppsamtal om hur arbetet med att engagera fler män i jämställdhetsarbetet kan byggas vidare på och utvecklas. Många lyfte att mäns delaktighet i slutändan är en politisk fråga. Det är även en organisatorisk fråga för arbetsplatser och för chefer, och det ska finnas en förväntan på att chefer ska ha kunskap och driva på arbetet om jämställdhet. Deltagarna underströk även att det är viktigt att undersöka vad unga män idag tycker och tänker om jämställdhet, samt att synliggöra och se våld, då det är en väg att nå män.

Flera grupper nämnde den negativa utveckling som finns idag, där många unga män tillskriver sig konservativa värderingar kopplat till kön. Samtidigt är unga män mer pålästa på jämställdhetsområdet, vare sig de är engagerade för eller mot jämställdhet.

Rundabordssamtalet avrundades med reflektioner om bland annat vikten av att mötas över verksamhetsfält.

Avslutningsvis fick varje deltagare säga varför det är viktigt att mötas på det här sättet, och diskutera de här frågorna tillsammans. För många landade det i att erfarenhetsutbyte alltid är bra, och att det finns stor potential i att mötas från olika verksamhetsfält. Samtalet visade för många att det finns lösningar och vägar framåt, med hopp om att kunna nå fler män.

– Dagens samtal och vår rapport visar att det finns många positiva faktorer att bygga vidare på, säger Peter Söderström och fortsätter:

– Framöver kommer Jämställdhetsmyndigheten att tydligare inkludera kunskapen om mäns delaktighet och ansvar för att främja jämställdhet och motverka mäns våld mot kvinnor i det våldsförebyggande arbetet. Vi kommer även att söka efter goda exempel på mäns delaktighet och ansvar för att främja jämställdhet och motverka mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, synliggöra och sprida dem samt undersöka hur unga män kan nås.

Läs mer

I rapporten Mäns delaktighet och ansvar har vi undersökt vilka faktorer som kan stärka förutsättningarna för att fler pojkar och män aktivt väljer att bli delaktiga och ta ansvar för att främja jämställdhet och motverka mäns våld mot kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor

Våldsförebyggande arbete

Publiceringsdatum: 19 november 2024

Senast uppdaterad: 19 november 2024