Myndigheter måste bli bättre på att upptäcka våld
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem, men trots att många utsatta kommer i kontakt med myndigheter missas ofta möjligheten att upptäcka våldet. En ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att rutiner och metodstöd gör stor skillnad – när myndigheter frågar om våld på rutin ökar upptäckten avsevärt.
– Att upptäcka våld kan rädda liv. Myndigheter som ställer frågor på rutin identifierar fler våldsutsatta och kan ge rätt stöd i tid. Därför är det avgörande att våld blir en prioriterad fråga i myndigheternas arbete, säger Lena Axelsson Örnerfors, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Varje dag lever kvinnor och barn i Sverige i en verklighet präglad av våld. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem med långtgående konsekvenser – för den som utsätts, för närstående och för samhället i stort. Våldet påverkar möjligheterna till utbildning, försörjning och makten över det egna livet. Det kan vara en dold orsak till arbetslöshet eller sjukskrivning. Det kan också utgöra grund för uppehållstillstånd, eller behov av stödinsatser. Ändå förblir det ofta osynligt.
– En av de viktigaste insatserna för att förebygga våld och ge rätt stöd i tid är att fler vågar fråga, säger Lena Axelsson Örnerfors.
Frågor om våld gör skillnad
Sedan 2019 har Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Socialstyrelsen samverkat för att förbättra upptäckten av våld. Erfarenheterna visar tydligt att myndigheter som infört rutiner och metodstöd får bättre resultat.
– När våldet upptäcks kan vi arbeta för att minska dess konsekvenser. Det är en jämställdhetsfråga som kräver att fler tar ansvar, förklarar Lena Axelsson Örnerfors.
Rapporten lyfter dock fram att det fortfarande finns brister. Exempelvis har Migrationsverket valt att inte ställa frågor om våld på rutin utan på indikation, på grund av slutsatserna i den rättsliga utredning som myndigheten har gjort. Utredningen säger att myndigheten inte på eget initiativ ska utreda eller ta fram uppgifter som inte behövs i utlänningsärenden. Det gör att myndigheten inte kan säga om upptäckten av våld ökat eller inte. Det innebär också en risk för att våldsutsatta personer går miste om stöd och skydd.
– Myndigheter måste ha tydliga riktlinjer för hur våldsutsatthet ska upptäckas och hanteras, säger Lena Axelsson Örnerfors.
Stärkt styrning och utbildning krävs
För att säkerställa att arbetet fortsätter rekommenderar Jämställdhetsmyndigheten att våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor blir en högre prioritet i myndigheternas ledning och styrning.
– Vi har inte råd att blunda. Myndigheter måste ta sitt ansvar, våga fråga och se till att ingen lämnas utan stöd, avslutar Lena Axelsson Örnerfors.
Bland rekommendationerna i rapporten lyfts bland annat:
-
Obligatorisk utbildning om våld i nära relationer för nyanställda och kontinuerlig kompetensutveckling för personal med klientkontakt.
-
Bättre uppföljning och utvärdering av insatser för att säkerställa att fler våldsutsatta får stöd.
-
Att våld också ses som en arbetsgivarfråga, där frågor om våld inkluderas i medarbetarsamtal och arbetsgivare erbjuder stöd.
Läs mer:
Publiceringsdatum: 2 april 2025
Senast uppdaterad: 2 april 2025