”Turné” till alla som fått bidrag för arbete mot våld
Jämställdhetsmyndigheten har gjort verksamhetsbesök hos 26 organisationer som fått statsbidrag för våldsförebyggande arbete. Besöken har gett bilden av kvalificerade projekt och verksamheter som flyttat fram positionerna i kampen mot våldet.
Genom statsbidrag till våldsförebyggande arbete finansierar vi insatser hos föreningar, kommuner och regioner inom flera arenor, från insatser inom hälso- och sjukvården till den öppna ungdomsverksamheten.
– Det har varit otroligt spännande att möta alla organisationer. Det har bedrivits mycket kvalificerat arbete under dessa två år som vi verkligen tror har bidragit till att flytta fram positionerna inom fältet våldsprevention, säger Felicia Nordström, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Syftet med verksamhetsbesöken är att lära känna organisationerna i den miljö de verkar i och att följa upp arbetet med statsbidragen. Vi har också velat undersöka behovet av stöd och samordning. Under det senaste året har Jämställdhetsmyndigheten genomfört 26 besök, både i större städer och mindre orter. Några av besöken har skett digitalt.
– Först har vi berättat om syftet med besöket och sedan bett projektägarna ge oss en kort statusuppdatering kring vart de befinner sig just nu inom ramen för projektet eller verksamheten, säger Felicia Nordström.
Undersöker behov av stöd
Jämställdhetsmyndigheten har följt upp verksamhetens mål, aktiviteter och preliminära resultat. Organisationerna har till exempel visat upp metodmaterial och andra produkter som de tagit fram. Vi har också undersökt vilket stöd som organisationerna behöver från oss som bidragsgivande myndighet.
En av aktörerna är Jönköpings kommun som startat upp en helt ny KAST-mottagning, som erbjuder stöd och behandling till personer som köpt sexuella tjänster. Våra utredare konstaterar att starten skett på kort tid och med relativt små ekonomiska resurser.
– De uppskattar att projektet kunnat förhindra mellan 80 och 100 sexköp. Genom sitt arbete har de satt fokus på frågorna om prostitution och människohandel i sitt län. De har också fått till en fungerande samverkan och samordning mellan kommunerna i länet, samtidigt som de knutit kontakter med akademin som följt hela processen, säger Josefina Andersson, utredare.
Ett annat exempel är Region Uppsala, som arbetat med mödrar och deras barn.
– Det var väldigt intressant att höra om deras arbete med Barnsäkert-modellen. Särskilt intressant var deras arbete med att skapa systematik i hur förekomst av våld kan tas om hand inom mödra- och barnhälsovården. De har arbetat med att stärka kompetensen kring dessa frågor hos sjuksköterskorna som möter alla barn i länet och deras föräldrar, säger Josefina Andersson.
Samverkan med lärosäten ger framgång
Många aktörer vittnar om att samverkan med högskolor och universitet varit en viktig framgångsfaktor när det gäller att stärka det våldsförebyggande arbetet, särskilt för att bidra till att utveckla evidensbaserade insatser i landet.
– Statsbidraget har i många fall bidragit till att få forskarvärlden och praktikerna inom civilsamhället, kommunerna och regionerna att närma sig varandra på ett sätt som de säger inte hade hänt annars, säger Josefina Andersson.
Jämställdhetsmyndigheten sammanställer nu erfarenheter och lärdomar som framkommit under besöken. Resultaten kommer att användas i Jämställdhetsmyndighetens arbete med att utveckla stödet till bidragsmottagarna och följa upp bidragsgivningen.
Mer om våra statsbidrag
Nästa utlysning för bidrag till våldsförebyggande arbete är under 2026. Här kan du läsa mer om de olika statsbidrag vi förmedlar.
Publiceringsdatum: 16 januari 2025
Senast uppdaterad: 17 januari 2025