Vem bär ansvar för hemarbetet?

Inför mors dag uppmärksammar vi en fortsatt sned fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet i Sverige. Trots en viss förbättring över tid är det fortfarande kvinnor som drar det tyngsta lasset i hemmet, med konsekvenser för både jämställdhet, ekonomi och hälsa.

– Mors dag är en viktig påminnelse om alla de kvinnor som varje dag tar ett stort ansvar för hushåll, barn och anhöriga. Men det är också ett tillfälle att ställa frågan: Vem gör vad i hemmet, säger Malin Allert, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.  

Kvinnor går på ett andra arbetspass 

Kvinnor och män lägger i genomsnitt lika mycket tid per dag på arbete, men typen av arbete skiljer sig åt. Kvinnor ägnar mer tid åt hushållssysslor som matlagning, tvätt och städning, det vill säga rutinartade uppgifter som inte går att skjuta på. Män lägger i sin tur mer tid på mer sällan förekommande sysslor som underhåll och reparationer. 

– Kvinnors arbete i hemmet är ofta rutinartat och återkommande. Det pågår varje dag, ibland flera gånger om dagen. Det är lätt att underskatta, men helt avgörande för att vardagen ska fungera, säger Malin Allert. 

Mäns vabbande minskar 

Statistiken visar att kvinnor även tar ett större ansvar för barnen. Under 2024 tog kvinnor ut 69 procent av föräldrapenningen och merparten av den obetalda föräldraledigheten. Kvinnor är dessutom oftare hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn, mäns vabbande minskar för tredje året i rad. 

Bland deltidsarbetande kvinnor uppger tolv procent att de jobbar deltid för att ta hand om barn, jämfört med knappt sex procent av männen. Det är också kvinnor som i högre grad tar emot omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning, och som vårdar äldre anhöriga eller närstående med sjukdom. 

– När vi pratar om mors dag måste vi också prata om det obetalda arbete kvinnor gör varje dag. Det handlar inte om att kvinnor skulle vara bättre än män på hem- och omsorgsarbete, det handlar om normer och strukturer som gör att kvinnor förväntas ställa upp och ta större ansvar, säger Malin Allert. 

När ansvaret snedfördelas påverkas livet 

Den ojämna fördelningen har konsekvenser. Kvinnor arbetar i större utsträckning deltid, vilket påverkar både inkomst och pension. Obetalt omsorgsarbete påverkar också hälsa och socialt liv, särskilt bland kvinnor i åldern 45–66 år. Samtidigt är unga män i ökande grad ensamma och saknar både praktiskt och emotionellt stöd, vilket är en annan effekt av ojämnt fördelad omsorg i samhället. 

– Jämställdhet i hemmet är en rättighetsfråga och en grundförutsättning för jämställdhet i livet. Att dela på vardagens ansvar ger bättre förutsättningar för båda parter i en relation och för barnen, säger Malin Allert. 

Vill du veta mer?

Läs mer i vår senaste publikation Resultatrapporten 2025 – Jämställdhet som strategi för att hantera och förebygga vår tids samhällsutmaningar.

Obetalt hemarbete

Ekonomi

Publiceringsdatum: 22 maj 2025

Senast uppdaterad: 22 maj 2025