Vinnaren av 2024 års uppsatstävling är korad

Jämställdhetsmyndighetens uppsatstävling för studenter har avgjorts för fjärde gången. Uppsatsen ”(Just) Transition Towards Climate Neutrality in Cities – A Case Study on Umeå, Northen Sweden” författad av Tilly Nygren Laestander vid Malmö Universitet utsågs till vinnare.

 

Årets pristagare Tilly Nygren Laestander (tv) mottar sitt pris. Lise Tamm, generaldirektör och Peter Vikström, avdelningschef stod för utdelningen

– Uppsatstävlingen ger oss en uppfattning om vilka frågor som studenter vid högskolor och universitet finner intressanta att utforska när det gäller samhällsutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Den visar också på den bredd av perspektiv som jämställdhetspolitiken kan analyseras utifrån, med ämnen som till exempel statsvetenskap, ekonomi, juridik, socialt arbete och samhällsplanering, säger Line Säll, enhetschef på myndigheten.

Totalt inkom 18 uppsatser som var behöriga i årets tävling. Uppsatserna har bedömts av sakkunniga medarbetare och myndighetens vetenskapliga råd.

Vinnaren fick motta sitt pris av Lise Tamm, myndighetens generaldirektör, vid en prisceremoni i december, när uppsatsen presenterades för myndighetens medarbetare.

Tilly Nygren Laestander har en master i stadsplanering och urbana studier samt en kandidat inom kultur/samhällsgeografi, vilket är två forskningsfält som tenderar att luta sig mot kritiska perspektiv.  

– Jag har varit intresserad av genus, klass och intersektionalitet inom samhällsutveckling i stort under hela min studietid, vilket har gett mig en god grund att stå på i det här slutprojektet, säger Tilly Nygren Laestander.

Använder en utforskande strategi

De initiala frågorna som berörs i uppsatsen är: varför är genus och klimat relevant för kommunal samhällsplanering och var finns mänskliga relationer och normer i klimatrelaterade åtgärder? 

–  Ett övergripande resultat är att Umeå kommun använder en utforskande strategi i sina klimatåtgärder med huvudfokus på beteendeförändring och samarbeten på olika nivåer. Kommunen belyser medvetet strukturella ojämlikheter, exempelvis i relation till initiativ kring så kallade smarta städer, delningsekonomi och planering av kollektivtrafik genom olika sorters dialogprocesser säger Tilly Nygren Laestander.

Motiveringen lyder:

”Denna uppsats bidrar med kunskap inom ett för jämställdhetspolitiken viktigt område, nämligen omställning till ett hållbart samhälle. Uppsatsen bidrar till en ökad förståelse kring kopplingen mellan jämställdhetsintegrering och strategier för minskat utsläpp av koldioxid i svensk kommunal samhällsplanering. Uppsatsförfattaren visar hur kommuner kan inkorporera genusteori i praktiken för att öka takten att uppnå klimatmål och jämställdhetsmål. Uppsatsen pekar på att jämställdhetsmålen bör genomsyra hela processen och att dessa värden spelar en avgörande roll för att den gröna omställningen kan genomföras på lokal nivå.”

Ta del av uppsatsen  ”(Just) Transition Towards Climate Neutrality in Cities – A Case Study on Umeå, Northen Sweden”.

Om uppsatstävlingen

Jämställdhetsmyndighetens uppsatstävling arrangerades första gången år 2021. Det innehållsliga kriteriet för att delta i tävlingen är att uppsatsen bidrar till kunskap om jämställdhetspolitiken eller samhällsutvecklingen utifrån jämställdhetspolitikens ambitioner. 

Tävlingen var öppen för uppsatser som var skrivna och examinerade på avancerad nivå vid en svensk högskola eller universitet och med för kursen högsta betyg under perioden 1 september 2023–31 augusti 2024.

Uppsatserna har bedömts av myndighetens vetenskapliga råd och det slutliga beslutet om vinnare har fattats av generaldirektören.

Utbildning

Publiceringsdatum: 13 december 2024

Senast uppdaterad: 13 december 2024