Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.

– Många hbtqi-personer har erfarenheter av diskriminering eller ett lågt förtroende för samhällets stödinsatser. De upplever att det är oklart om stöd vid våld i nära relationer även innefattar dem. En del som vi har intervjuat har haft svårt att se sig som våldsutsatta och känner skam och skuld vilket blir ett hinder för att söka stöd. En del drar sig också för att berätta, för att inte deras minoritetsgrupp ska riskera att påverkas negativt, säger Johanna Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
I regeringsuppdraget att kartlägga hbtqi-personers utsatthet för våld i nära relationer har myndigheten sett brister. De som i sitt yrke möter våldsutsatta behöver bli bättre på att upptäcka och erbjuda rätt stöd. De behöver också säkerställa att hbtqi-personer inte riskerar att bli bemötta på ett diskriminerande sätt.
– Det är viktigt att vara påläst och förstå hur utsattheten för våld kan variera och märkas beroende på personens livssituation. Skillnaderna i våldets karaktär är stora mellan olika grupper. Olika former av våld, som sexuellt våld eller psykiskt våld, kan också överlappa varandra då hbtqi-personer ofta möter mer diskriminering och våld generellt i samhället, säger Johanna Larsson.
Hjälpverksamheter som särskilt riktar sig till hbtqi-personer som är utsatta för våld i en nära relation finns framför allt i storstäderna. Möjligheten åt att söka stöd på plats skiljer sig mellan olika delar av landet.
Kontakt

Länkar
Publiceringsdatum: 1 april 2025