Tre av fyra parlamentariker i världen är fortfarande män
Kvinnors representation i världen har ökat från 11 till 25 procent i parlamenten de senaste 25 åren sedan. Men fortfarande har män 75 procent av parlamentsplatserna och på de högsta positionerna dominerar männen ännu mer. Det visar en genomgång gjord av Jämställdhetsmyndigheten.
Sverige var först i världen med 40 procent valda kvinnor i parlamentet. I dag har Sverige tappat toppositionen och ligger nu på sjunde plats. Flera länder i olika världsdelar har nu en högre kvinnlig representation i sina parlament, enligt Inter-Parlamentary Union och UN Women.
Orsakerna till att parlamenten får fler kvinnor är bland annat politiska krav, målsättningar och kvoter. Andra faktorer är när politiska partier sätter upp egna mål och arbetar för att rekrytera kvinnor, när ett land har starka kvinnoorganisationer eller när medvetenheten om jämställdhet ökar.
– Forskningen visar att det som tycks gynna kvinnors representation både i Sverige och i andra länder är direkta val och hög synlighet. Valsystemet har också betydelse för att få mer jämställd representation. Dubbelt så många kvinnor blir valda till parlament i länder som har proportionella valsystem jämfört med länder med majoritetsvalsystem, säger Line Säll, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Till skillnad från i parlamenten står utvecklingen i stort sett stilla i det yttersta politiska toppskiktet. Män utgör fortfarande drygt 93 procent av världens stats- och regeringschefer. Kvinnor har desto större representation i lokala församlingar i olika kommuner runt om i världen.
– Kvinnors och mäns representation är ett av flera sätt att undersöka en jämn fördelning av makt och inflytande mellan män och kvinnor i samhället. Bara för att ett land har hög kvinnorepresentation betyder det inte att jämställdheten är hög. Men att delta i beslutsfattandet är en förutsättning för att också kvinnor ska kunna vara med och påverka beslutens form och innehåll, säger Line Säll.
Fakta: Kvinnorepresentation i världen
- Män utgör fortfarande drygt 93 procent av världens regeringschefer.
- I en majoritet av världens länder är fortfarande andelen kvinnor mindre än en tredjedel av parlamentarikerna.
- Tre länder har inga kvinnor alls i sitt parlament: Mikronesien, Papua Nya Guinea och Vanuatu.
- Majoriteten av världens ekonomiska stormakter i G20-gruppen hade lägre än 30 procents kvinnorepresentation i nationella parlament i januari 2020.
- Under år 2020 har tio länder i Europa minst 40 procent kvinnor i den lagstiftande församlingen: Andorra, Belarus, Belgien, Finland, Nordmakedonien, Norge, Portugal, Spanien, Sverige och Schweiz.
- Lichtenstein är det land i Europa som har lägst andel kvinnor i sitt nationella parlament med 12 procent.
Fakta: Tio-i-topp-listan över flest kvinnor i nationella parlament i världen
- Rwanda (61,3 procent kvinnor)
- Kuba (53,2 procent kvinnor)
- Bolivia (53,1 procent kvinnor)
- Förenade Arabemiraten (50,0 procent kvinnor)
- Mexiko (48,2 procent kvinnor)
- Nicaragua (47,3 procent kvinnor)
- Sverige (47,0 procent kvinnor)
- Grenada (46,7 procent kvinnor)
- Andorra (46,4 procent kvinnor)
- Sydafrika (46,3 procent kvinnor)
11. Finland (46 procent kvinnor)
17. Norge (41 procent kvinnor)
25. Danmark (39 procent kvinnor)
Läs mer
Ladda ner rapporten ”Ett sekel av rösträtt och valbarhet”.
Dokument
Publiceringsdatum: 11 mars 2021