En tid av förväntan, väntan och osäkerhet
Skuldbeloppen ökar bland unga och framför allt hos unga kvinnor. De vanligaste orsakerna till skuldsättning skiljer sig mellan kvinnor och män och digitala plattformar har särskilt stor påverkan på ungas konsumtion. Normativa uppfattningar om mäns finansiella förmåga skapar könsspecifika mönster som påverkar både kvinnor och män negativt. Det syns bland annat i hur investeringar redan i yngre åldrar etableras som en manlig domän och att kvinnor är mer osäkra på sin ekonomiska kunskap. Samtidigt som män uppfattas ha bättre finansiell förmåga än kvinnor är de skuldsatta i högre utsträckning och har i vissa avseenden högre riskbenägenhet som kan leda till ekonomiska problem.
En osäker ekonomi riskerar att skapa förhöjda nivåer av oro och ångest, vilket särskilt syns hos unga kvinnor. Det kan handla om oro för att inte klara löpande utgifter eller att den sociala tillvaron blir lidande till följd av att dra in på kostnader. Att uppleva ohälsa på grund av en pågående otrygg situation är inte heller ett isolerat fenomen. Tidigare upplevelser av osäkra arbetsformer eller diskriminering påverkar hälsan framåt, också för dem som lyckats skaffa sig en trygg anställning. Unga som tidigt hamnar i skuldsättning riskerar att fastna i en ond cykel som skapar social isolering och psykisk ohälsa. När unga och framför allt unga kvinnor upplever stress i allt yngre ålder försvåras övergången till arbetslivet, där upplevelsen av krav och förväntan skapar en ohållbar arbetssituation.
De faktorer som formar ekonomin i ung ålder skapar grunden för ungas framtida etablering och trygghet. Därför är det viktigt att förstå de olika förutsättningarna för kvinnor och män i ett tidigt stadie av livet.
Inträdet på arbetsmarknaden är en utmaning för dagens unga. På en alltmer kunskapsintensiv arbetsmarknad är erfarenhet och utbildning viktigare än tidigare. Samtidigt har tillfälliga anställningar blivit vanligare över tid och det har blivit svårare att få fasta heltidsanställningar. Tillgången till sociala nätverk och kontakter är viktiga för vägen in på arbetsmarknaden och olika förutsättningar ger olika möjligheter för olika grupper av unga. Inkomstskillnader etableras tidigt och mäns förvärvsinkomster är genomgående högre än kvinnors, även bland unga vuxna.
Publiceringsdatum: 4 februari 2025
Senast uppdaterad: 3 februari 2025