Remissvar på "Staten och kommunsektorn – Samverkan, självstyre, styrning" SOU 2024:43
Utredningen analyserar inte konsekvenser av föreslagna förändringar ur jämställdhetsperspektiv. Detta gäller såväl utredningens analys, överväganden och förslag om samverkan som konsekvensanalys av författningsförslag. Goda samverkansformer med tydliga mål är en förutsättning för att tvärsektoriella frågor som jämställdhet ska få genomslag inom olika sakområden. Främjandet av dialog mellan stat och kommun kan vara fördelaktigt ur jämställdhetssynpunkt inom viktiga frågor som välfärd, regional utveckling och civil beredskap.
Det är oklart om de samverkansformer som föreslås i författningsförslagen 1.1, 1.2 och 1.4 är lämpliga och tillräckliga i det avseendet eftersom en jämställdhetsanalys saknas.
Analys och förslag inom kapitel 11 och 12, kring statens samverkan med kommuner, regioner och SKR, är av generell karaktär och otillräckliga för att bedöma påverkan på jämställdhetsområdet. Utredningen saknar en tillräcklig analys av de senaste årens uppdrag och samverkan mellan aktörer utifrån regeringens jämställdhetspolitiska satsningar. Det behövs en vidare analys för att avgöra om för-slagen kan ersätta etablerade samverkansformer inom jämställdhetsområdet, och för att titta på hur förutsättningarna kan utvecklas ytterligare. Adekvata samverkansformer mellan stat och kommunsektorn är centrala för att främja jämställd-hetspolitikens genomförande, varför detta behöver utredas vidare.
Vi välkomnar distansdeltagande i kommunpolitiken som en del i arbetet gentemot de jämställdhetspolitiska målen och en mer jämställd lokal demokrati. Ut-redningens förslag om förtydligande i kommunallagen (författningsförslag 1.3) begränsar dock i vissa delar den digitala tillgängligheten och möjligheten att kunna kombinera politiskt deltagande med föräldraskap och möjligheten att få ihop livspusslet. Den demokratiska vinsten med att förbättra villkoren för poli-tiskt engagemang bör väga tyngre än symboliska och praktiska skäl att ha sam-manträden på plats, så länge allmänhetens tillträde kan säkras på andra sätt.
Publiceringsdatum: 12 december 2024
Senast uppdaterad: 27 december 2024