Resultatrapporten 2025 – Jämställdhet som strategi för att hantera och förebygga vår tids samhällsutmaningar
Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag av regeringen att varje år, med utgångspunkt i de jämställdhetspolitiska målen, redovisa och analysera resultat av åtgärder som myndigheter och andra aktörer har vidtagit. Ytterst syftar uppdraget till att främja samordningen av jämställdhetspolitiska insatser och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken på alla nivåer i samhället.
Genom att regering och riksdag får en samlad bild av jämställdhetspolitikens utveckling och resultat får de en grund för medvetna prioriteringar och för en utvecklad styrning mot de jämställdhetspolitiska målen.
För att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv behöver jämställdhetspolitiken införlivas i samtliga politikområden. Samhällsutvecklingen de senaste åren har inneburit utmaningar som påverkar hela samhället, också jämställdheten. Vi har sett en utveckling med lågkonjunktur, utmaningar för välfärden, krig i vårt närområde och klimatutmaningar samt problem med organiserad brottslighet, våld bland unga och ökat digitalt våld och hedersrelaterat våld och förtryck. Samtidigt som jämställdheten påverkas av dessa skeenden är också en utvecklad jämställdhetspolitik
en nödvändighet för att möta de utmaningar vi står inför.
Jämställdhetsmyndigheten konstaterar att regeringen, myndigheter och andra aktörer vidtar åtgärder för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen, och vi ser positiva resultat. Flest jämställdhetspolitiska åtgärder har vidtagits inom delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Arbetet präglas av en långsiktig prioritering genom en tioårig strategi och tillhörande åtgärdsplan.
Inom övriga delmål saknas denna tydlighet. Delmål 1 till 5 styrs främst genom strategin jämställdhetsintegrering. Då dessa delmål i princip saknar konkretiserade målformuleringar blir det svårt för myndigheter och andra aktörer att konkretisera arbetet i framåtsyftande åtgärder. Ett ökat fokus och tydligare riktning i arbetet, till exempel genom framtagande av etappmål, skulle kunna öka jämställdhetspolitikens effektivitet.
Lägesbild över de jämställdhetspolitiska målen 2025
Jämställdhetsmyndigheten presenterar samtidigt en lägesbild som beskriver och bedömer det aktuella läget inom vart och ett av de jämställdhetspolitiska delmålen. Syftet med bilagan är att ge en samlad bedömning av jämställdheten i Sverige, bidra till ökad kunskap och förståelse samt fungera som underlag för beslut och åtgärder. Redovisningen baseras huvudsakligen på indikatorer från SCB:s jämställdhetsstatistik.
Den samlade lägesbilden visar att målet för jämställdhetspolitiken och för de sex jämställdhetspolitiska delmålen ännu inte har nåtts. Utvecklingen går långsamt, och inom flera områden står den helt stilla eller går i negativ riktning.
Bilaga. Jämställdheten i Sverige – lägesbild över de jämställdhetspolitiska målen 2025
Publiceringsdatum: 22 april 2025
Senast uppdaterad: 22 april 2025