En vecka fri från våld 2024

Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Utöver det lidande som drabbar den våldsutsatta får våldet stora kostnader för samhället. Det är avgörande att arbeta förebyggande och upptäcka våld i ett tidigt skede. Här hittar du material att använda i det våldsförebyggande arbetet.

Stödmaterial

Här finns några exempel på användbart material för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Inget att vänta på 

Inget att vänta på är en digital handbok som samlar kunskap om våld, genus och prevention på ett och samma ställe. Den ger konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras i fem steg.

Handboken Inget att vänta på

Förebygga sexuell exploatering av barn

För att förebygga sexuell exploatering innan det uppstår har du som möter barn och unga en viktig roll att spela. Nationella samordningen mot prostitution och människohandel har samlat material som ökar din kunskap och ger stöd i arbetet med barn och unga, bland annat materialet Låt inte tystnaden tala.

Förebygga sexuell exploatering av barn, NSPM

Arbetsplatsens roll i arbetet mot våld i nära relationer

En arbetsplats ska vara en trygg miljö fri från våld. Arbetsgivare har en viktig roll att spela. Här får du kunskap och metoder hur du inkluderar våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Arbetsplatsens roll i arbetet mot våld i nära relationer

Metoder mot könsstympning av flickor och kvinnor

Vi har sammanställt metodmaterial, handlingsplaner med mera som har tagits fram av olika aktörer för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor. Här får du kunskap och inspiration i framtagande av eget material.

Metoder mot könsstympning mot flickor och kvinnor

Fem inspirerande exempel

Kriminalvården har valt att tydliggöra att våld i nära relation är en arbetsgivarfråga. Det är chefens ansvar att förebygga ohälsa och ge stöd till medarbetare som drabbats av våld eller annan ohälsa.

Från och med 2025 kommer det vara obligatoriskt för samtliga chefer i Kriminalvården att inkludera våld i nära relation i det systematiska arbetsmiljöarbetet. 

– Vi vet att det förekommer våld i nära relation bland våra medarbetare. Genom att göra det lättare att prata om det kan vi tillvarata arbetsförmågan hos medarbetarna, säger Therése Svensson, HR-expert på Kriminalvården.

Inspirerande exempel: På Kriminalvården är våld i nära relation en arbetsgivarfråga

De flesta tonåringar växer upp med en smart telefon, och när de inleder sina första relationer sker det inte bara i den fysiska världen utan i allra högsta grad även i den digitala.

Hur ser en schyst relation ut i det digitala livet? Finns det varningstecken på när relationen inte är sund? 

Organisationen Fredens Hus driver ett projekt tillsammans med Uppsala kvinnojour och IT-företaget Sentor. Projektet går ut på att utbilda högstadie- och gymnasieelever i digitalt våld, digital integritet och informationssäkerhet.

Inspirerande exempel: Digital integritet förebygger våld i ungas relationer

Kronofogden har länge arbetat med jämställdhetsintegrering för att bidra till att de jämställdhetspolitiska målen uppnås. För att stärka det våldspreventiva arbetet har myndigheten utvecklat ett kompetens- och erfarenhetsutbyte om våld i nära relation med fokus på ekonomiskt våld tillsammans med Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan.

– Vi tror att det viktigt att alla myndigheter försöker se vad de kan göra. Effekten kan då bli större för medborgarna, säger Karin Agger, handläggare på Kronofogden.

Inspirerande exempel: Så blev Kronofogden en aktör mot ekonomiskt våld

Jämställdhet, barns personliga och kroppsliga integritet hänger ihop med ett våldspreventivt arbete. Med den ansatsen har Uddevallas förskolor under flera år genomfört ett utvecklingsarbete med målet att förebygga våld på kort och lång sikt.

Idag finns en handlingsplan för arbetet med barns integritet med fokus på barn som aktörer och rättighetsbärare. Den har arbetats fram av personal och barn på 14 förskolor i Uddevalla under ledning av Jessica Svensson på Hälsokällan, en verksamhet inom Fyrbodals kommunalförbund och Siren Linde, skolutvecklare i Uddevalla kommun.

- Det står i läroplanen att vi ska arbeta för jämställdhet. Ändå visar forskning och erfarenhet att vi gör skillnad på flickor och pojkar i förskolan och skolan, och vi arbetar inte alltid systematiskt med frågan, säger Siren Linde.

Inspirerande exempel: Förskolebarn i Uddevalla lär sig om kroppslig integritet

Den som blir utsatt för våld i en nära relation ska kunna få bästa möjliga bemötande av de yrkesgrupper som ska ge stöd. Det var anledningen till att regeringen beslutade att kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska vara ett examensmål i bland andra tandläkarutbildningen.

Enligt Therese Kvist, forskare i odontologi vid Karolinska institutet och specialisttandläkare på Tandläkarhögskolan, har tandvården en unik möjlighet att upptäcka våldsutsatthet.

– Vi kallar alla barn och ungdomar upp till 23 års ålder och träffar vuxna som är eller kan ha varit utsatta för våld. För att vi ska kunna ta hand om våra patienter på ett bra sätt är det viktigt att se till hela deras sociala situation, säger Therese Kvist.

Inspirerande exempel: Därför har tandvården en unik möjlighet att upptäcka våldsutsatthet

Få kunskap genom våra webbutbildningar

Vi har tagit fram tre webbutbildningar om mäns våld mot kvinnor och det våldsförebyggande arbetet. De är gratis och öppna för alla.

Att förebygga våld - en grundkurs

Det här är en kurs för dig som ska arbeta, eller redan arbetar med att förebygga mäns våld mot kvinnor. Du lär dig hur arbetet kan planeras och genomföras i fem steg för att bli långsiktigt och systematiskt.

Gå till webbutbildningen Att förebygga våld - en grundkurs

Våld i nära relation - agera som chef eller kollega

En kurs att gå enskilt eller i grupp! Den här kursen sätter fokus på hur våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck påverkar arbetsförmåga och relationer på arbetsplatsen. Du får lära dig hur du kan medverka till att förebygga och upptäcka våld.

Gå till webbutbildningen Våld i nära relation - agera som chef eller kollega

Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel

Den här utbildningen ger en introduktion till vad sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel är. Utbildningen vänder sig till dig som i ditt arbete kan möta barn eller vuxna som befinner sig i en utsatt livssituation, eller som arbetar med att förebygga och bekämpa våld och brott.

Gå till webbutbildningen Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel

Frågor och svar om mäns våld mot kvinnor

Följande kan vara tecken på att någon i din närhet är utsatt för våld:

  • Får sms eller samtal konstant när hen är hemifrån.
  • Har stenkoll på klockan och rapporterar hela tiden om var hen befinner sig.
  • Får utstå förnedrande, förminskande eller våldsamma hot och tillmälen.
  • Undviker sociala kontakter, särskilt med det motsatta könet eller hålls separerad från familj och vänner.
  • Måste förklara eller ursäkta partners beteende och be om lov att få göra saker.
  • Blir tillbakadragen när partnern kommer in i ett rum.
  • Har inte tillgång till egna bankkonton, bankkort eller sin egen ekonomi.
  • Låter rutinmässigt partnern ta gemensamma beslut.
  • Känner sig deprimerad, ångestfylld eller självmordsbenägen, uttrycker självhat eller skam.
  • Börjar missbruka alkohol eller droger.
  • Uppvisar ändrade sovmönster och minskad aptit.
  • Visar rädsla för att bli vidrör och undviker ögonkontakt
  • Tappar intresset för tidigare intressen och aktiviteter.

Om du misstänker att någon i din närhet utsätts för våld:

  1. Fråga om våld. Visa att du bryr dig. Ställ frågan i avskildhet så att förövaren inte är närvarande och kan lyssna. Ställ raka frågor.
  2. Lyssna utan att döma. Du kommer inte kunna fatta något beslut åt personen. Visa att du finns där oavsett vad personen väljer att göra eller inte göra. 
  3. Dokumentera. Finns skador eller händelser som personen berättar om? Ta ett foto.
  4. Tipsa. Det finns lokala jourer som personen kan vända sig till. Tipsa om Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
  5. Agera. Är läget är akut eller finns det ett barn med i bilden som riskerar att fara illa? Ring socialtjänsten eller polisen 112. 

Det finns stöd att fp för den som är utsatt för våld och många aktörer som arbetar med att stödja våldsutsatta personer. Här har vi samlat information till dig som är utsatt, anhörig eller orolig för en medmänniska. Vi har också tagit fram särskild information som riktar sig till barn.

Stöd till dig som är våldsutsatt, anhörig eller våldsutövare

Vi har samlat ett urval av publicerade fakta och officiell statistik kring vissa uttryck av våldsbrott, mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den här sammanställningen fokuserar på vuxna och personer från 16 år och uppåt.

Här finns dock ett stort mörkertal. Den officiella statistiken fångar många gånger inte upp alla våldets uttrycksformer, som psykiskt våld, digitalt våld, materiellt våld eller ekonomiskt våld.

Fakta och statistik om mäns våld mot kvinnor

Om En vecka fri från våld

En vecka fri från våld äger rum i november varje år. Syftet är att rikta ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld.  En vecka fri från våld är ett initiativ av organisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Jämställdhetsmyndigheten.