Utredare med inriktning mot ekonomisk jämställdhet

Målet för jämställdhetsarbetet i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Arbetet omfattar bland annat frågor om inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och kroppslig integritet.

Jämställdhetsmyndigheten, som inrättades 1 januari 2018, ska säkerställa att regeringens jämställdhetspolitik får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. Myndighetens uppgift är att samordna, följa upp och på olika sätt ge stöd inom jämställdhetens områden.

Avdelningen för analys och uppföljning har ett särskilt ansvar för myndighetens uppdrag att följa upp och analysera jämställdhetspolitiken, nationellt och internationellt. Det handlar både om löpande och fördjupade uppföljningar och analyser. Avdelningen består i dagsläget av ca 20 personer med olika typer av kompetenser och bakgrund inom analys och uppföljning.

Nu söker vi en till två utredare inom analys och uppföljning med inriktning mot ekonomisk jämställdhet (delmål 2) med goda kunskaper inom samhällsområden med bäring mot detta delmål som exempelvis arbetsmarknadens funktionssätt, företagande, eller socialförsäkringssystemen.

Arbetsuppgifter

Som utredare på avdelningen kommer du få arbeta med att analysera och följa upp jämställdhetspolitiken samt förklara och kommunicera resultat, komplicerade samband och jämställdhetspolitiska utmaningar både muntligt och skriftligt.

Konkret innebär arbetet att ta fram, sammanställa och bearbeta olika typer av underlag, skriva rapporter och representera myndigheten i olika sammanhang, både nationellt och internationellt. Arbetet kommer att genomföras i samarbete med andra på myndigheten, likväl i samverkan med andra aktörer på området.

Arbetet utförs både självständigt och i grupp samt ställer stora krav på analytisk och kommunikativ förmåga, kunskap om jämställdhetsområdet internationellt och nationellt samt utvecklad förmåga till att arbeta både självständigt och i samarbete med andra.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är;

  • Relevant akademisk examen inom området, eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer likvärdigt.
  • Flerårig erfarenhet av kvalificerat utrednings- och analysarbete. 
  • Erfarenhet av att analysera samhällsområden som har bäring på det jämställdhetspolitiska delmålet om ekonomisk jämställdhet, exempelvis arbetsmarknaden, inkomst och inkomstutveckling eller offentliga transfereringssystem.
  • Mycket goda kunskaper i metodik som rör uppföljning och analys.
  • Mycket goda kunskaper i att kommunicera både muntligt och skriftligt på engelska och svenska, och med olika målgrupper.
  • Mycket goda kunskaper i att bearbeta och analysera statistik med kvantitativa metoder.

Vi ser det som meriterande om du har;

  • God kännedom om den svenska jämställdhetspolitiken.
  • Erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd verksamhet.
  • Projektledarerfarenhet eller likvärdig arbetsledande funktion.
  • Kunskaper och erfarenheter av utrednings- och analysarbete kopplat till övriga jämställdhetspolitiska delmål.

För att lyckas i anställningen behöver du ha en mycket god pedagogisk förmåga och en utvecklad förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Det är av mycket stor vikt att du kan strukturera och prioritera ditt arbete väl och att du har förmåga att skapa goda relationer både internt och externt. Vidare ser vi att du som söker är resultatinriktad och har god förmåga att snabbt sätta sig in i nya problemområden samt kunna möta deadlines och leverera resultat av god kvalitet.

Då arbetet innebär daglig kontakt och interaktion med andra människor både internt och externt kommer särskild vikt att läggas vid personlig lämplighet.

Anställningsinformation

Anställningen är en tillsvidareanställning med en tjänsteomfattning på 100% och är placerad på Jämställdhetsmyndighetens kontor i Angered. Provanställning 6 månader kommer att tillämpas. Resor i tjänsten kan förekomma. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Praktisk information

Vill du veta mer om anställningen, kontakta Jens Sandahl, Enhetschef, 031-392 91 16. Har du frågor om rekryteringsprocessen, kontakta Johanna Larsson, HR-generalist, 070-784 75 71. Fackliga kontaktpersoner för Saco-S Yvonne Karlsson 031–392 90 86 och Robert Kristiansen ST 031–392 90

Arbetsprov kan förekomma i rekryteringsprocessen.

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av jobbet men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Jämställdhetsmyndigheten värnar om en rekrytering fri från diskriminering.

Välkommen med din ansökan senast den 12 juli 2022. Vi tar emot din ansökan elektroniskt via vårt rekryteringssystem.

En praktikplats för din kunskap

Är du student på högskola eller universitet? Vill du lära dig hur en myndighet fungerar? Sök praktikplats hos oss.

Praktikplats