Utredare med inriktning mot statistik

Målet för jämställdhetsarbetet i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter att forma samhället och sina egna liv. Arbetet omfattar bland annat frågor om inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och kroppslig integritet.

Jämställdhetsmyndigheten, som inrättades 1 januari 2018, ska säkerställa att regeringens jämställdhetspolitik får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. Myndighetens uppgift är att samordna, följa upp och på olika sätt ge stöd inom jämställdhetens områden.

Avdelningen för analys och uppföljning har ett särskilt ansvar för myndighetens uppdrag att följa upp och analysera jämställdhetspolitiken, nationellt och internationellt. Det handlar både om löpande och fördjupade uppföljningar och analyser. Avdelningen består i dagsläget av ca 20 personer med olika typer av kompetenser och bakgrund inom analys och uppföljning.

Nu söker vi en till två utredare med inriktning statistik som vill utvecklas med oss!

Arbetsuppgifter

Som utredare med inriktning mot statistik kommer du i första hand att få arbeta med:

 • att samla in och bearbeta statistik från andra myndigheter.
 • statistik och indikatorer kopplat till Jämställdhetsmyndighetens uppdrag, främst kopplat till analys och uppföljning av de jämställdhetspolitiska delmålen.
 • att visualisera statistik för publicering på Jämställdhetsmyndighetens webbplats.
 • utveckling, bearbetning och analys av Jämställdhetsmyndighetens återkommande enkätundersökning; Jämställdhetsundersökningen.
 • att vara ett statistiskt metodstöd för Jämställdhetsmyndighetens utredningsprojekt.
 • kompetenshöjande insatser internt på myndigheten inom till exempel statistisk metod och statistikverktyg.

Du kommer även att delta i utredningsuppdrag kopplat till avdelningens ansvarsområde, genom att ta fram, sammanställa och bearbeta olika typer av statistiska underlag, samt delta i rapportskrivande. Arbetet kommer att genomföras både självständigt och i samarbete med andra på myndigheten, men också i samverkan med andra aktörer på området.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är;

 • Relevant högskole-/universitetsutbildning för anställningen där ämnet statistik ingått.
 • Dokumenterad arbetslivserfarenhet av kvalificerat statistikarbete.
 • Erfarenhet av att genomföra empiriska undersökningar.
 • Erfarenhet av att självständigt samla in och sammanställa statistik från olika källor, och utifrån den analysera samhällsutvecklingen.
 • Goda kunskaper om enkätkonstruktion och enkätverktyg, som exempelvis Webropol eller Netigate.
 • Goda kunskaper i att använda programvaror/-språk för statistisk bearbetning, analys och visualisering och publicering av statistik, exempelvis R (inkl. Shiny), Python, SAS och Excel.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.

Vi ser det som meriterande om du har;

 • Goda kunskaper i programvaror/-språk för databashantering exempelvis SQL.
 • God kännedom om den svenska jämställdhetspolitiken och de jämställdhetspolitiska delmålen.
 • Erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd verksamhet.

Som person är du strukturerad, analytisk, noggrann och samhällsintresserad. Du kan kommunicera på pedagogiskt sätt, du trivs i samarbete och har viljan att utvecklas och ta dig an nya arbetsuppgifter och kunskap inom nya tekniker.

Då arbetet innebär daglig kontakt och interaktion med andra människor både internt och externt kommer särskild vikt att läggas vid personlig lämplighet.

Anställningsinformation

Anställningen är en tillsvidareanställning med en tjänsteomfattning på 100% och är placerad på Jämställdhetsmyndighetens kontor i Angered. Provanställning 6 månader kommer att tillämpas. Resor i tjänsten kan förekomma. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Praktisk information

Vill du veta mer om anställningen, kontakta Jens Sandahl, Enhetschef, 031-392 91 16. Har du frågor om rekryteringsprocessen, kontakta Johanna Larsson, HR-generalist, 070-784 75 71. Fackliga kontaktpersoner för Saco-S Yvonne Karlsson 031–392 90 86 och Robert Kristiansen ST 031–392 90

Arbetsprov kan förekomma i rekryteringsprocessen.

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av jobbet men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Jämställdhetsmyndigheten värnar om en rekrytering fri från diskriminering.

Välkommen med din ansökan senast 5 juli 2022. Vi tar emot din ansökan elektroniskt via vårt rekryteringssystem.

En praktikplats för din kunskap

Är du student på högskola eller universitet? Vill du lära dig hur en myndighet fungerar? Sök praktikplats hos oss.

Praktikplats