JämKAS Plus
JämKAS Plus är en metod som kan vara till hjälp i arbetet med att göra en konsekvensanalys av ett specifikt könsmönster.
Analys Lönelots är ett verktyg för lönekartläggning. Det har sitt ursprung i ett av de första könsneutrala arbetsvärderingssystem som togs fram genom ett forskningsprogram på Arbetslivsinstitutet på 1990-talet.
Verktyget utvecklades vidare hos Jämställdhetsombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen och tillhandahålls nu kostnadsfritt via expertnätverket Lönelotsarnas hemsida.
Verktyget kan enkelt anpassas till olika verksamheter, branscher och sektorer och innehåller två delar:
Lönelotsarnas hemsida visar steg för steg hur du gör en lönekartläggning enligt diskrimineringslagens bestämmelser och hur du anpassar arbetsvärderingssystemet till den egna verksamheten.
Ladda ner det från Lönelotsarnas webbplats.
Ekonomi
Publiceringsdatum: 2 september 2021
Senast uppdaterad: 10 juni 2022
JämKAS Plus är en metod som kan vara till hjälp i arbetet med att göra en konsekvensanalys av ett specifikt könsmönster.
Verktyg och metoder
JämKAS Bas är en metod för systematisk jämställdhetsanalys av en verksamhet. JämKAS är en förkortning av Jämställdhet – Kartläggning – Analys – Slutsats. Metoden består av flera delar som inventering, prioritering, kartläggning, analys, åtgärder och uppföljning.
Verktyg och metoder
JämKART står för JämställdhetsKARTläggning. Metoden kan användas för att ge en snabb överblick av en verksamhets betydelse för jämställdheten och för att underlätta bedömningar av hur långt jämställdhetsarbetet har kommit hittills.
Verktyg och metoder
Genom 3R-metoden kartläggs och analyseras en verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv utifrån Representation, Resurser och Realia.
Verktyg och metoder
Med statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten har Jämställd Utveckling Skåne utvecklat projektet Byggföräldrar. Målet har varit att sprida kunskap om och öka engagemanget för jämställd föräldraledighet inom byggbranschen i Skåne. Detta ledde till framtagandet av en handbok och nu är nästa steg att sälja utbildningskonceptet till andra branscher.
Inspirerande exempel
Att greppa ”finliret” i sexuella relationer, att läsa signaler för ja eller nej i fråga om samtycke till sex eller att förstå sina sexuella rättigheter är inte självklarheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism – grupper där erfarenheter av sexuellt våld är överrepresenterat. Därför tar RFSU Malmö fram ett särskilt metodmaterial för ungdomar i autism- och särskoleklasser. Det sker inom det statsbidragsfinansierade jämställdhetsprojektet Sexualupplysning för Alla.
Inspirerande exempel
Kvinna in i Sverige var ett projekt som riktade sig till de kvinnor som till exempel levt i Sverige i tio till femton år, men aldrig haft ett jobb. Syftet var att öka självförsörjningsgraden och självförtroendet hos deltagarna. Det skulle också öka deras kunskap om det svenska samhället och språket. Arbetssätten, metoderna och förhållningssätten som användes av medarbetarna i projektet har dokumenterats på deras webbplats och utgör en form av metodhandbok.
Verktyg och metoder
Med statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten har Fredrika Bremer-förbudet tagit fram Livslång ekonomi, ett utbildningsmaterial som på ett enkelt sätt förklarar ämnen som inte alltid är så lätta att ta till sig; privatekonomi och juridik.
Inspirerande exempel
I polisutbildningen vid Malmö universitet ingår att förstå, analysera och hantera olika former av sexism, rasism och diskriminering. Genom teoretisk kunskap och praktiska övningar i maktanalys får de blivande poliserna en bredare kompetens och bättre förutsättningar att lösa brott.
Inspirerande exempel
Denna handbok från Jämställdhetsmyndigheten riktar sig till barn- och ungdsomledare.
Handledning
Livslång ekonomi är ett utbildningsmaterial i privatekonomi och juridik. Utbildningen består av filmer om privatekonomi, relationer, föräldraskap och arbetslivet som du kan se ensam, tillsammans med dina vänner eller i din förening.
Verktyg och metoder
I rollen som arbetsgivare är du skyldig att ingripa för att komma till rätta med kränkningar och trakasserier på arbetsplatsen. Du ska dessutom på ett systematiskt sätt förebygga att problemen uppstår.
Handledning
Fortfarande finns starka genusnormer om att män ska vara tuffa och kvinnor känsliga. Dessa förväntningar syns i hälso- och sjukvården och leder till omotiverade skillnader i bemötande, bedömningar och behandlingar för kvinnor och män med smärta. För att förändra detta har verktyget Smärtkuben utvecklats för personal i vården.
Övningar
Könsuppdelad statistik är en förutsättning för att bedriva ett systematiskt jämställdhetsarbete. Men vad säger siffrorna, egentligen? Hur ska könsskillnader eller andra mönster i statistiken tolkas och förstås?
Handledning
Detta material är ett stöd för politiker och chefer att leda och styra för hållbar jämställdhet, för statistiker att arbeta med könsuppdelad statistik och för nyckelpersoner som ska analysera och följa upp arbetet.
Handledning
Flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar att idrotta på det sätt de vill. Därför justerade Linköpings kommun sina bidrag till idrottsrörelsen. Idag finns ett väl förankrat idrottspolitiskt program som stöd för det fortsatta arbetet för en jämställd idrott.
Inspirerande exempel
Jämställdhetsmyndigheten ska se till att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.