Forskningskonferens om hedersrelaterat våld och förtryck

När: 16 september kl. 09:30
Var: Göteborg, Sverige

Jämställdhetsmyndigheten arrangerar en forskningskonferens om hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) inklusive könsstympning av flickor och kvinnor i samarbete med Barnafrid, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck samt Nationellt centrum för kvinnofrid.

Datum och tid: 16 september kl. 09:30 - 17 september kl. 15:00  
Plats: Scandic Göteborg Central
Språk: Engelska och svenska.

Konferensen vänder sig till yrkesverksamma som möter personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, eller som arbetar med strategiskt utvecklingsarbete inom området.

Konferensen är fullbokad – möjlighet till väntelista

Samtliga platser till forskningskonferensen är bokade. Med anledning av det stora intresset ser vi över möjligheten att utöka deltagarantalet. Vi välkomnar därför intresserade att anmäla sig till vår väntelista. Vid eventuella återbud eller om fler platser blir tillgängliga, kontaktas personer i turordning utifrån väntelistan. 

Skriv upp dig på väntelistan: Länk till anmälan

Ett program med specifika tidsangivelser kommer publiceras på denna sida i maj. Deltagare kommer att få möjlighet att välja bland 15 seminarier med svenska forskare samt ta del av internationella keynote speakers.

Obs! Notera att denna kostnadsfria konferens endast erbjuds i fysisk form. Samtliga deltagare samt föreläsare förväntas delta på plats i Göteborg. Konferensen spelas inte in. 

Digital inbjudan

Internationella 'Keynote Speakers'

Anja Bredal är verksam vid forskningsinstitutet NOVA på OsloMet och har under lång tid studerat frågor om hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap. Hennes forskning omfattar både individuella erfarenheter och myndighetspraktiker i mötet med hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har särskilt analyserat hur unga kvinnor navigerar mellan familjens normer och det norska välfärdssamhällets förväntningar.

Dr. Mohammad Mazher Idriss
är verksam vid Manchester Metropolitan University där han forskar om juridiska aspekter av hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap. Hans arbete omfattar både teoretiska och tillämpade analyser av hur lagstiftning hanterar våld i hederns namn. Han har bland annat publicerat om manliga offer och maskulinitet i kontexten av hedersrelaterat förtryck.

Presentationer av forskning (a-ö)

Runa Baianstovu, universitetslektor vid Örebro universitet 
"Heder, våld och kön."
En ny internationell forskningsöversikt som tagits fram inom ramen för ett regeringsuppdrag vid Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet visar att hedersrelaterat våld är ett omfattande och brett forskningsfält där forskare inom olika vetenskapliga discipliner studerar olika delar på olika sätt. Den rika forskningen väcker ödmjukhet inför kunskapens räckvidd, men också insikt om dess utmaningar och begränsningar.

Vanja Berggren, docent vid Karolinska institutet 
"Konsekvenser av kvinnlig könsstymping - barnperspektiv visar vikten av förebyggande arbete efter immigration till Sverige."
Det har framkommit allvarliga konsekvenser för hälsan (inklusive risk att dö) för de barn som föds av kvinnor som genomgått könsstympning jämfört med de med mödrar som inte blivit könsstympade. Förlossningsstudien visar att även i Sverige som har hög teknisk och medicinsk standard inom förlossningsvården finns stora nackdelar för barnet att födas av en mamma som blivit könsstympad.  

Siv-Britt Björktomta, universitetslektor vid Uppsala universitet 
"Hur bedömer socialtjänsten tecken på hedersrelaterat våld?"
Ett övergripande syfte med det pågående projektet är att följa den process som barn utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck går igenom inom socialtjänsten från orosanmälan till uppföljning av insatser. I projektet undersöks bland annat hur tecken på hedersrelaterat våld jämfört med ”annat” våld kommer till uttryck i socialsekreterarnas förhandsbedömningar och utredningar av barn och unga. 

Matilda Bredell, doktorand vid Karolinska institutet 
"Hedersrelaterat våld och förtryck bland unga 16 – 29 år: Resultat från befolkningsundersökningen UngKAB23"
Folkhälsomyndigheten har för första gången inkluderat frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck i en befolkningsundersökning bland unga. Resultaten visar att omkring en tiondel av unga rapporterar olika former av hedersnormer, såsom krav från ens familj om partners kön (heterosexuell relation), etnicitet eller religion, samt krav på att vänta med sex tills man är gift. 

Hanna Cinthio, fil.dr vid Malmö universitet 
"Rättsväsendets hantering av hedersrelaterat våld mot personer med funktionsnedsättning"
Personer med olika typer av funktionsnedsättningar är mer utsatta än andra för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Lever de dessutom i en hederskontext ökar risken för våldsutsatthet ytterligare. Den rättsliga regleringen kring hedersrelaterat våld och förtryck har successivt skärpts, men utmaningarna är fortfarande många. I denna föreläsning presenteras resultaten från en kvalitativ studie som genomförts på uppdrag av Myndigheten för delaktighet.

Birgitta Essén, professor vid Uppsala universitet 
"Jämställdhets–mångfaldsparadoxen. Ett dilemma för hälso- och sjukvårdspersonal?"
Våldsforskning i etniskt diversifierade miljöer möter utmaningar i att balansera universella värden med kulturell respekt. Studien jämför två undersökningar: en där nyanlända invandrare svarade på frågor om sociala värderingar, och en där vårdgivare förutsade invandrades svar. Essén kommer presentera konkreta värdekonflikter – och praktiska lösningar – i mötet med våldsutsatta. 

Malin Jenstav, doktorand vid Marie Cederschiöld högskola 
"Unga i en hederskontext och synen på hedersbegreppet"
I samarbete mellan Länsstyrelsen Stockholm, Origo och Marie Cederschiölds Högskola genomfördes 2019-2023 en utvärdering av Origos stöd till unga i en hederskontext. 25 djupintervjuer genomfördes med unga som hade sökt stöd hos Origo, varav majoriteten var tjejer. Resultaten visade att de unga hade gemensamma erfarenheter av kontroll och begränsat självbestämmande.

Linda Jonsson, docent vid Marie Cederschiöld högskola 
"Utvärdering av Origo - ett resurscentrum för unga i en hederskontext"
Origo i Stockholm erbjuder rådgivningsstöd till unga mellan 13-26 år som växer upp i en hederskontext. Mellan 2019-2023 genomfördes en utvärdering som undersökte ungdomarnas erfarenheter av stödet. Studien pekar på att specialiserat stöd kan vara en viktig del i att hjälpa denna utsatta grupp. 

Hans Knutagård, universitetslektor vid Uppsala universitet 
"Migrerade unga HBT-mäns speciella utmaning när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck."
Migrerade unga hbt-män beskriver, i forskningsintervjuer, sin upplevelse av hedersrelaterat våld, sexuell utsatthet och hur de i mötet med Sverige förändrar förståelsen av sig själva. Det hedersrelaterade våldet de lämnat på grund av sin sexuella läggning återfinns även här i Sverige. De berättar hur de slits mellan sin familj, släkt och samhället för att få vara sig själva.

Emma Källvik, doktorand vid Örebro universitet 
"Barns delaktighet i riskhantering"
Vikten av barns delaktighet poängteras i såväl lagar, policys och konventioner. Studien som presenteras har undersökt ärenden med barn och tonåringar som varit aktuella hos socialtjänsten med oro för hedersrelaterat våld och förtryck. Fokus för studien var hur barnen och tonåringarna var delaktiga i riskhanteringen, med andra ord beslut och insatser som syftade till att skydda dem. 

Alexandra Lebedeva, universitetsadjunkt vid Nationellt centrum mot kvinnofrid, Uppsala universitet
"Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i Norden: What’s the Problem Represented to be?"
Presentation som bygger på resultatet av en undersökning som genomfördes inom ramar av uppdraget från Nordiska ministerrådet att kartlägga hur begreppet hedersrelaterat våld och förtryck definieras i nationella styrdokument, vilka problem och utmaningar som identifieras och hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är organiserat i de nordiska länderna, Färöarna, Grönland och Åland.

Helene Olsson, docent i socialt arbete, Mittuniversitetet.
”Arbetet med personer med funktionsnedsättning som har erfarenheter av att leva i en hederskontext - en intervjustudie med yrkesverksamma inom socialtjänsten."
Helén som har mångårig yrkeserfarenhet från IFO verksamhet bidrar även med sammanfattande tillbakablickar på hennes forskning om yrkesverksammas arbete med hedersrelaterat våld och förtryck från åren 2016-2024. 

Devin Rexvid, universitetslektor vid Stockholms universitet 
"Minderåriga flickor och unga kvinnors utsatthet för hedersrelaterat förtryck och våld pga. överskridande av familjens krav på anständig klädsel"
Presentation av studie med fokus på vad familjens krav på anständig klädsel innebär för flickor och unga kvinnor mellan 12–20 år som tvångsomhändertagits av socialtjänsten på grund av utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck. Studien belyser även socialtjänstens och rättens förståelse av och syn på krav på anständig klädsel.

Johan Rosquist, universitetslektor vid Linnéuniversitet 
"Hedersproblematik: Utredning och kommunikation"
Presentationen sammanfattar elva års forskning om hur polis och socialtjänst utreder hedersrelaterade ärenden. Den grundar sig dels på Rosqvist avhandling från 2020, dels på bokkapitel publicerade under 2023-24 samt en kommande bok. Presentationen kommer även beröra en översikt av hedersrelaterad lagstiftning i de nordiska länderna som utförs under våren 2025. 

Anna Vogel, universitetslektor och docent vid Stockholms universitet 
"Hedersnormer – ett laddat ämne"
Hedersnormer kan vara ett laddat ämne i skolan och bland kompisar. Vogel presenterar sin forskning om hur arbetet med hedersproblematik kan ta sig uttryck i skolan, samt hur ungdomar uppfattar vad ’heder’ är. Resultaten visar bland annat att högstadieelever uppvisar en ambivalens inför hedersnormer samt att de får kunskap om ’heder’ inte bara från litteratur utan även från sociala medier och familj.

Ändringar kan förekomma.

Vid frågor kontakta utredare Arbresha Rexhepi, arbresha.rexhepi@jamstalldhetsmyndigheten.se

Publiceringsdatum: 13 november 2024

Senast uppdaterad: 22 april 2025