Allvarlig EU-statistik om våld
Var tredje kvinna i EU har i vuxen ålder blivit utsatt för fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld. Resultaten i en ny rapport ser dåliga ut för Sveriges del.
Det är EU:s statistikbyrå som har undersökt könsbaserat våld mot kvinnor och våld i nära relationer, och samlat in svar från kvinnor i hela unionen. Sverige och Finland har de högsta resultaten när det gäller att vara utsatt för våld. I Sverige har över 52 procent blivit utsatta och i Finland är andelen ytterligare något högre. Snittet i EU ligger på drygt 30 procent.
Det som drar upp Sveriges siffror är sexuellt våld. Där har Sverige allra högst resultat med 41 procent utsatta kvinnor. Snittet för EU ligger på 17 procent. Sverige har också det allra högsta resultatet när det gäller sexuella trakasserier på arbetsplatsen. När det gäller att bli utsatt av en partner ligger Sverige också med bland länderna med högst resultat. På den punkten är även psykiskt våld medräknat.
Varför ser statistiken sämre ut för Sverige än för andra länder?
– Sverige har sannolikt lägre underrapportering, alltså ett mindre mörkertal, än vissa andra länder då vi ligger långt fram i kunskap om vad våld och sexuella trakasserier kan utgöra. När samhället tar ansvar och arbetar strukturerat blir det naturligt att våldet blir mer synligt. Vi har en välutvecklad lagstiftning på området som tydligt visar att detta handlar om brott. Utsatta har rätt till stöd och skydd från det offentliga samhället. Utsatthet för våld och sexuella trakasserier är också något som tydligt ingår i samhällsdebatten. I en del andra länder är sexuella trakasserier fortfarande så normaliserade. Mörkertalet är därför större, säger Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lise Tamm.
Hur bör vi i Sverige se på de här uppgifterna?
– Vi bör se allvarligt på det som kommer fram i den här rapporten. Oavsett underrapportering eller inte i andra länder ska vi ta Sveriges siffror, som visar på ett högt antal utsatta kvinnor, på största allvar och motverka våldet. Det är viktigt att våga fråga om någon har blivit utsatt för våld och vi ska inte se mellan fingrarna mot den här brottsligheten.
Vad behöver hända för att situationen i Sverige ska bli bättre?
– Det våldsförebyggande arbetet i Sverige behöver stärkas. Mäns ansvar och engagemang för jämställdhet och mot mäns våld mot kvinnor är en central faktor för förändring. En viktig del i det innebär att utmana begränsande normer om vad det innebär att vara man och reagera mot när män utövar våld och sexism. Vi behöver också fortsätta att arbeta för att fler ska ha möjlighet att anmäla och våga anmäla, genom att stärka våra system för stöd, skydd och juridisk rättvisa. Mörkertalet är fortfarande stort även i Sverige.
Vad är viktigt att göra för att förebygga mäns våld mot kvinnor?
– Vi har de senaste åren varit flera myndigheter som har samarbetat tätt kring att oftare upptäcka våldet, med fokus på att ställa frågor om våld. Där ser vi att det blir tydliga resultat när myndigheter arbetar tillsammans och åt samma håll. Vi ser också tydliga resultat på grund av att arbetet med att upptäcka våldet är en del av myndigheternas ordinarie verksamhet och en självklar del av handläggningen. Varje polis, sjuksköterska och varje handläggare på Försäkringskassan behöver ha koll på rutiner om våld och veta vad de ska göra om någon berättar att den är utsatt, säger Lise Tamm.
Publiceringsdatum: 4 december 2024
Senast uppdaterad: 4 december 2024