Hur påverkar distansarbete jämställdheten på arbetsmarknaden?
En ny studie från Myndigheten för arbetsmiljökunskap visar att kvinnor i något högre utsträckning än män arbetar på distans och att sambandet mellan distansarbete och ökad arbetstid är något starkare för kvinnor – särskilt för mammor.
– Det är ännu oklart hur distansarbete påverkar jämställdheten i längden. Det kan bidra till ökad flexibilitet och möjligheter för kvinnor att arbeta mer. Men en potentiell risk är att traditionella könsroller förstärks om kvinnor i högre utsträckning än män använder den tid de sparar på distansarbete till att ta ett större ansvar för hem och barn, säger Jens Sandahl, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Små skillnader mellan könen
Myndigheten för arbetsmiljökunskaps studie, som bygger på data från SCB:s arbetskraftsundersökningar mellan 2016 och 2024, visar att distansarbete har blivit allt vanligare. Under 2024 arbetade 45 procent av alla kvinnor och 42 procent av alla män på distans i någon utsträckning.
Resultaten indikerar att distansarbete kan leda till en något ökad veckoarbetstid för både kvinnor och män, men skillnaden mellan könen är liten. Bland småbarnsföräldrar är effekten mest tydlig för mammor.
– Studien visar att kvinnor och särskilt mammor har en något större ökning av arbetstid vid distansarbete. Samtidigt är effekterna marginella, vilket gör det svårt att dra tydliga slutsatser om distansarbetets långsiktiga påverkan på jämställdheten, säger Jens Sandahl.
Utmaningar med distansarbete
Även om flexibiliteten kan gynna både kvinnor och män finns det risker med distansarbete. Minskad fysisk närvaro på arbetsplatsen kan påverka möjligheterna till karriärutveckling och löneförhandlingar.
– Synlighet på arbetsplatsen är ofta en viktig faktor för befordran och löneutveckling. Om distansarbete blir vanligare bland kvinnor än män kan det på sikt leda till nya mönster som påverkar graden av jämställdhet, säger Jens Sandahl.
Samtidigt finns positiva aspekter, som att distansarbete kan underlätta balansen mellan arbete och familjeliv, vilket i sin tur kan minska stress.
Behov av fortsatt uppföljning
Eftersom distansarbete fortsatt är en relativt ny företeelse i stor skala är det viktigt att följa dess effekter över tid.
– Vi behöver fler studier för att förstå hur distansarbete påverkar karriärmöjligheter, arbetsmiljö och hälsa – och om det finns skillnader mellan kvinnor och män, säger Jens Sandahl.
Läs mer
Ta del av studien från Myndigheten för arbetsmiljökunskap i sin helhet.
Publiceringsdatum: 27 mars 2025
Senast uppdaterad: 27 mars 2025