Kompetens går förlorad när kvinnor utestängs från arbete

De är kvalificerade, engagerade och motiverade. Ändå står de utan arbete. Vi har träffat kvinnor födda utomlands som försöker överbrygga hindren för att komma in på arbetsmarknaden i Sverige.

Två kvinnor berättar om samtalsstödet
Jasmine Jose, deltagare, och Swapnal Hardikar, samtalsledare.

Tillsammans med fyra andra myndigheter har vi tagit fram dialogverktyget Jobba i Sverige som ska stötta utrikes födda kvinnor att få jobb. För att samla in synpunkter från användare har vi bland annat träffat deltagare och samtalsledare från föreningen Biblioteksvännerna i Biskopsgården

Samtalsledaren Randi Myhre berättar att kvinnorna först var tveksamma till verktyget då mycket av informationen var sådant de redan visste efter många år i Sverige, men att tongångarna snabbt vände. 

– Jag trodde först det bara skulle vara massa papper och frågor. Det blev i stället som en spegel, jag såg saker i mig själv jag inte sett innan, säger en av deltagarna. 

Genom att arbeta med sina berättelser och reflektera över tidigare erfarenheter började deltagarna formulera en mer aktiv roll för sig själva i sina liv. En kvinna beskrev det som att ha rätten att ställa krav, att ta plats, att drömma: 

– Jag har varit så van att bara köra på, ta hand om andra. Jag har inte stannat upp och tänkt på vad jag själv behöver. 

Kvinnorna reflekterade mycket om resan som individer, och deras roll i ett större sammanhang. Med hjälp av stödverktyget har de delat erfarenheter av de ofta snåriga systemen i det svenska arbetslivet. Flera uttrycker att det var först genom samtalen som de började sortera sina tankar och förstå hur de ska ta sig vidare. 

Kvinnorna möter flera hinder

Diskussionerna handlade inte bara om framtidstro, utan också om hinder. Diskriminering är en återkommande erfarenhet som skapat ovisshet, frustration och känslor av utanförskap. Kön, ursprung och religiös klädsel får arbetsgivare att stänga dörrar, trots kvinnornas kvalifikationer. 

– Vi bor här. Vi är en del av samhället. Vi vill bidra. Men vi måste få chansen, säger en deltagare.

En av kvinnorna berättar att hon blev ifrågasatt redan under första dagen på sin praktik. När hon tog av sin jacka fick hon en kommentar om att hon även borde ta av sig slöjan. Det sårade så djupt att hon där och då bestämde för att inte söka fler jobb. 

Jasmine Jose är arkitekt med en masterutbildning från Indien. På uppmaning läste hon ytterligare en utbildning på avancerad nivå i Sverige.  

– Jag har gjort allt de sa att jag skulle göra. Jag lärde mig svenska. Jag läste en master på Chalmers. Men fortfarande, jag får inte jobb. Jag förstår inte vad mer jag ska göra. 

Hon beskrev vad som kan liknas vid ett dilemma. 

– Jag fick avslag från en praktikplats här för att jag har för mycket erfarenhet, men jag får inte jobb i Sverige för att jag inte har tillräckligt mycket erfarenhet, säger Jasmine Jose.

Jag fick avslag från en praktikplats här för att jag har för mycket erfarenhet, men jag får inte jobb i Sverige för att jag inte har tillräckligt mycket erfarenhet.

Eva Thyselius, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, har genomfört en studie som baseras på intervjuer med 70 utlands födda kvinnor. Hon bekräftar det som deltagarna vittnar om.

– Det är viktigt att understryka att problemet med arbetslöshet inte ligger hos kvinnorna själva. Det finns en mängd hinder på olika nivåer som behöver rivas för att kvinnorna ska komma i arbete. Dessa hinder handlar om strukturella, organisatoriska och systemrelaterade problem som behöver lösas på samhällsnivå. 

Dialogverktyg har hjälpt kvinnorna vidare

Efter att ha använt verktyget började flera av kvinnorna att ta konkreta steg, som att skriva om sitt CV, gå på intervju, undersöka studier. Samtalen har hjälpt deltagarna att tydliggöra mål och planera för nästa steg i sin livssituation.  

– Det är inte som att hela livet har vänt, men jag känner mig mer redo nu. Jag vågar tänka att det kan bli bättre, säger en deltagare. 

Verktyget har fungerat som en slags katalysator, inte genom att leverera färdiga svar, utan genom att skapa utrymme för reflektion, delaktighet och personlig utveckling.   

– Dialogverktygets styrka är att kvinnorna kan samlas och stötta varandra. Det är egentligen mötet som är det viktigaste och inte informationen i sig, säger Eleonor Björnfot, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

"Ta makten över sin egen berättelse"

Kvinnorna uttryckte en stark vilja att skapa något nytt, tillsammans. Ett förslag som väckte entusiasm handlade om att starta egna projekt, kanske med hjälp av verktyget, kanske med stöd av folkuniversitetet, kanske genom samarbete med lokala aktörer.  

– Vi kan göra något stort av det här. Vi har kunskap, erfarenhet, styrkor. Vi kan börja smått. Men det kan bli något stort, säger en av deltagarna. 

Som avslutning uppmanade samtalsledaren Randi Myhre deltagarna att tänka vidare i termer av delaktighet, självorganisering och gemenskap, inte bara som väg till arbete, utan som ett sätt att ta makten över sin egen berättelse.  

– Verktyget är inte målet i sig utan en språngbräda till action, säger hon. 

Läs mer om utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

Uppdraget att implementera en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden sker i samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Socialstyrelsen.  

Rapporten Mellan tillit och misstro som legat till grund för uppdraget visar att de hinder som de utrikes födda kvinnorna möter mer sällan finns hos dem själva utan i stället utgörs av strukturella, systemrelaterade och organisatoriska trösklar. 

Dialogverktyget "Jobba i Sverige" är en broschyr på svenska, arabiska och somaliska, som riktar sig till utrikes födda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden. För att stötta dialogen med kvinnorna finns ett handledarstöd, som även den är en broschyr. Innehållet handlar dels om att söka jobb men också andra delar som behöver vara på plats för att kunna jobba: barnomsorg, utbildning, språk, jämställdhet i familjelivet och stöd från samhället. 

Fotnot: Efter vårt besök har Biblioteksvännerna skapat en kurs med 12 anmälda arbetssökande kvinnor i samarbete med Folkuniversitetet, som Jasmine Jose kommer att vara kursledare för. Kursen tar avstamp i Asset Based Community Development (ABCD, Nurture Development) och Engagera ditt lokalsamhälle (Jämställdhetsmyndigheten, 2024) där kvinnorna tillsammans utvecklar projekt och jobbmöjligheter.

Makt och inflytande

Utbildning

Publiceringsdatum: 24 april 2025

Senast uppdaterad: 25 april 2025