Nu finns information om könsstympning på lättläst svenska
Möter du flickor och kvinnor som har behov av lättläst information om könsstympning? På könsstympning.se finns nu lättläst text för personer med olika lässvårigheter.
De lättlästa texterna är i första hand framtagna för personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Informationen kan även vara till stöd för personer med andra typer av lässvårigheter eller begränsade kunskaper i svenska.
– Information om stöd, skydd och vård måste vara tillgänglig för alla flickor och kvinnor som riskerar att utsättas för könsstympning, oavsett funktionsnedsättning. Arbetet med lättläst text är ett första steg för att inkludera ett funktionshinderperspektiv i arbetet mot könsstympning, säger Madelene Soovik, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Samverkan mellan myndigheter
Den lättlästa informationen har utvecklats i samarbete mellan Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Myndigheten för delaktighet och Jämställdhetsmyndigheten. Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck ansvarar för könsstympning.se, som är en del av hedersförtryck.se.
Lättläst text innebär att innehållet har anpassats med enklare ord, kortare meningar och en tydlig struktur, vilket underlättar förståelsen för fler. Lättläst-sidorna nås via en ikon i form av ett öga högst upp på webbplatsen könsstympning.se.
Om könsstympning.se
Webbplatsen könsstympning.se lanserades 2023 inom ramen för ett regeringsuppdrag. Syftet är att samla och tillgängliggöra kunskap, för att fler ska kunna agera för att skydda flickor från könsstympning och för att fler utsatta ska få det stöd och skydd de har rätt till.
Informationen på webbplatsen riktar sig till:
- flickor och kvinnor i Sverige som har blivit, eller riskerar att bli, utsatta för könsstympning
- deras närstående
- yrkesverksamma som i sitt arbete möter dessa målgrupper.
Publiceringsdatum: 14 april 2025
Senast uppdaterad: 15 april 2025