Ny webbkurs om jämställdhetsbudgetering

För att säkerställa att samhällets resurser kommer alla till del behövs ett jämställdhetsperspektiv i beslut som rör prioritering och resursfördelning. Därför lanserar vi idag en ny webbkurs som förklarar hur verktyget jämställdhetsbudgetering kan användas för att skapa förändring i praktiken. Den passar alla som kan påverka resursfördelningen i sin yrkesroll genom budget, planering och uppföljning.

 

Illustratör: Kajsa Eldsten

 

För att leva upp till de krav som ställs på offentliga verksamheter om opartiskhet och att inte diskriminera behövs kunskap om hur vår fördelning av resurser påverkar olika grupper av människor och hur den påverkar jämställdheten. Missar vi det så riskerar vi att ge olika förutsättningar för kvinnor och män på livets olika områden. Att analysera konsekvenser av hur resurser fördelas och att justera inkomster och utgifter för att nå jämställdhet kallas för jämställdhetsbudgetering.

På strax under en timme ger den här webbkursen förståelse för vad jämställdhetsbudgetering innebär och hur det konkret kan användas som ett verktyg för jämställdhet. Det är en fortsättning på webbkursen Jämställdhetsintegrering i offentlig sektor på 60 minuter, som genomförts av ca 6000 personer.  

Exempel från myndigheter och lärosäten

Kunskapen går att omsätta i alla sektorer och branscher, vilket gör kursen relevant för alla i en roll som påverkar resursfördelningen oavsett sektor och bransch. Kursens exempel och beskrivningar av styrning utgår dock från statliga myndigheter, vilket också omfattar lärosäten.

En kurs som alla hinner med – särskilt chefen

Beatrice Löfström är processledare och utredare på enheten för stöd och samordning för jämställdhetsintegrering. Hon ser fram emot att kunna erbjuda den här kursen till de aktörer som Jämställdhetsmyndigheten stödjer, och vet att den varit efterfrågad i många år.

– Jag tror och hoppas att en bred målgrupp kan ha stor nytta av den här kursen. Den är lätt att ta till sig och innehåller många inspirerande filmer, användbara övningar och mindre quiz-frågor. På kort tid får kursdeltagaren bra koll på jämställdhetsbudgetering och det vet vi att många uppskattar, särskilt i ledningsposition. Vi hoppas nämligen lite extra på att chefer ska gå den eftersom ledningens kunskap spelar stor roll för att det ska bli en faktisk förändring ute i verksamheterna och i förlängningen även i samhället.

I samarbete med Ekonomistyrningsverket

Webbkursen bygger på ett kunskapsunderlag som tagits fram i samarbete med Ekonomistyrningsverket (ESV). Vi anordnar även digitala halvdagsutbildningar om jämställdhetsbudgetering tillsammans med ESV. Håll utkik efter kommande kurser under Våra utbildningar.

Gå kursen Jämställdhetsbudgetering på 60 minuter

För att gå våra webbkursen behöver du skapa ett konto. Det gör att du kan pausa i kursen och fortsätta från samma eller en annan enhet vid ett senare tillfälle. Du kan också skriva ut ett kursintyg när kursen är klar. Alla våra kurser är kostnadsfria och du hittar dem på vår utbildningswebb.

Jämställdhetsbudgetering på 60 minuter

 

Utbildning

Ekonomi

Jämställdhetsintegrering

Publiceringsdatum: 26 augusti 2024

Senast uppdaterad: 26 augusti 2024