Nya regler för lönetransparens är viktiga men inte tillräckliga

EU:s beslut för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män håller på att införas i Sverige. Jämställdhetsmyndigheten ser förändringarna som ett stort steg på vägen, men mer behövs för att komma åt osakliga löneskillnader.

Penna och stapeldiagram.

– Förslagen ger den största lagändringen för jämställda löner på flera årtionden. Vi ser bland annat att arbetsgivarna kommer att behöva administrativt stöd och vägledning med tanke på ökade krav på dokumentation och rapportering. De nya reglerna rör också bara löneskillnader hos samma arbetsgivare. Det saknas fortfarande verktyg för att komma åt det stora problemet med undervärderingen av kvinnodominerat arbete på svensk arbetsmarknad, säger Sara Andersson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

En statlig utredning har föreslagit hur Sverige ska genomföra EU:s lönetransparensdirektiv. Direktivet innebär bland annat att lönegapet mellan kvinnor och män hos större arbetsgivare skall offentliggöras och att arbetssökande och arbetstagare har rätt till information om arbetsgivarens lönepolitik. Jämställdhetsmyndigheten har analyserat vad utredningens förslag innebär i ett remissvar, och konstaterar att det kommer att vara av mycket stor vikt hur Sverige hanterar direktivet för att effektivt genomföra jämställdhetspolitiken.

Läs mer: Frågor och svar om vad utredningen föreslår, bakgrunden till förslagen och vad de kan få för effekter

Ekonomi

Publiceringsdatum: 18 oktober 2024

Senast uppdaterad: 18 oktober 2024