Stöd till utsatta viktigt i kampen mot människohandel

Människohandel är ett stort samhällsproblem som behöver uppmärksammas mer. Och vi behöver sätta mer fokus på brottsoffren. Detta sa jämställdhetsminister Paulina Brandberg under en nationell konferens på EU:s dag mot människohandel 18 oktober.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

I ett europeiskt perspektiv sticker Sverige ut i statistiken. Trots en omfattande utbredning av människohandel är det ytterst få fall som leder till rättegång och ännu färre till fällande dom. 

– Vi identifierar för få brottsoffer i Sverige och får internationell kritik för att för få personer får upprättelse för det de utsatts för. Detta är ett stort problem, säger Janna Davidsson, nationell rapportör i frågor som rör människohandel hos Polisen.

Krävs expertkunskap för att använda svensk lag

Att lagen är svårtolkad lyfts fram som en orsak till få fällande domar. Anna Sonnsjö, forskare i straffrätt vid Lunds universitet, har undersökt människohandel för sexuella ändamål och lyfter bevissvårigheter som en utmaning.

– För att dömas för människohandel behöver tre krav vara uppfyllda, bland annat att det finns en avsikt att exploatera en människa. Men det är svårt att tolka och fastställa.  Därför behöver vi utveckla kompetensen hos polis och domstolar. 

Människohandlare kan tjäna stora pengar

Mörkertalen är stora när det kommer till människohandel som beskrivs som en organiserad och gränsöverskridande brottslighet.

– Det handlar om extremt grymma brott. Och brottsligheten rör sig snabbt. Om vi inte rör oss framåt så går vi snart bakåt, menar Johan Olsson, chef för nationella operativa avdelningen, NOA, hos Polisen.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg lyfter de ekonomiska drivkrafterna bakom människohandel.

– Det är en lukrativ verksamhet med stora möjligheter till god vinst. Det är låg risk för att bli upptäckt och dömd för brott. Detta utnyttjas av organiserade nätverk och offrens rädsla för repressalier gör att har svårt att ta sig ur.

Stöd till utsatta viktigt för att lagföra förövare

Människor som utsätts för människohandel lever ofta i en extrem utsatthet som kännetecknas av ohälsa, fattigdom, våld, och övergrepp. De behöver ett stort stöd från samhället för att våga och kunna delta i en eventuell rättsprocess.

– Vi behöver säkerställa ett brottsofferperspektiv för att vända denna negativa trend. Därför behöver vi hitta de utsatta och ge dem stöd. Detta kräver en mer omfattande uppsökande verksamhet i Sverige, inte minst på nätet bland unga, säger Frida Nohlås, enhetschef för nationella samordningen mot prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

 

Frida Nohlås.
Frida Nohlås, enhetschef nationella samordningen mot prostitution och människohandel, Jämställdhetsmyndigheten.

Om konferensen

Konferensen Från ord till handling arrangerades av Jämställdhetsmyndigheten och Polismyndigheten i Göteborg 18 oktober 2024 och samlade omkring 250 personer som arbetar mot människohandel, däribland poliser, regionkoordinatorer, socialtjänstpersonal och representanter för civilsamhället. Ytterligare 180 personer deltog digitalt. Planen är att konferensen ska bli ett årligt arrangemang.

Inspelningen från konferensen finns tillgänglig på Youtube till och med den 31 oktober 2024.

Vill du veta mer om människohandel?

I rapporten Varför döms så få för människohandel? gör vi en analys av två forskningsstudier om hur människohandels- och människoexploateringsbrotten tillämpas i svenska domstolar samt ger rekommendationer.

Nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM) – en del av Jämställdhetsmyndigheten – samordnar insatser mot alla former av människohandel. På NSPM:s webbplats får du kunskap och stöd i ditt arbete.

Prostitution och människohandel

Publiceringsdatum: 24 oktober 2024

Senast uppdaterad: 25 oktober 2024