Stora brister i statens arbete mot ekonomiskt våld

Det finns brister i statens arbete mot ekonomiskt våld konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Riksrevisionen anser att regeringen och myndigheter inte gör tillräckligt för att ge skydd till utsatta personer. Jämställdhetsmyndigheten arbetar med att stärka samhällets insatser mot ekonomiskt våld. 

Kvinna som sitter vid datorn. En man som står i bakgrunden.
Foto: Stina Gränfors

– Vi kommer att ha stor nytta av denna granskning för arbetet i enskilda uppdrag men även i myndighetens arbete mot mäns våld mot kvinnor och för ekonomisk jämställdhet, säger Lena Axelsson Örnerfors, utredare vid Jämställdhetsmyndigheten. 

Ekonomiskt våld är en allvarlig form av mäns våld mot kvinnor som ofta går under radarn, men som kan få förödande konsekvenser för den som utsätts. Det handlar om att kontrollera eller förstöra en annan persons ekonomi, till exempel att neka tillgång till pengar, skuldsätta, begränsa möjligheten att arbeta, eller utnyttja ekonomiska resurser på ett sätt som stärker beroende och maktlöshet. 

Regelverket måste skärpas

Jämställdhetsmyndigheten arbetar sedan tidigare med ett regeringsuppdrag om att sammanställa och sprida information om ekonomiskt våld.   

– Vi välkomnar Riksrevisionens granskning av statens insatser på området. Rapporten, visar tydligt att det finns allvarliga brister i det statliga arbetet, men också ett stort utrymme för förbättring, säger Lena Axelsson Örnerfors.

Granskningen pekar bland annat på att regeringen inte tillräckligt har uppmärksammat ekonomiskt våld i sin helhet, trots att det finns ett regelverk som ibland snarare underlättar än motverkar förövarens maktutövning. Den visar också att kunskapsläget är otillräckligt, och att behovet av lagändringar inte har följts upp på ett systematiskt sätt. 

Jämställdhetsmyndigheten ser positivt på att rapporten ger konkreta rekommendationer till både regering och myndigheter. Slutsatserna kommer att vara centrala för det fortsatta arbetet.  

– Vi anser, precis som Riksrevisionens, att det krävs ett tydligare nationellt ansvar, bättre samordning mellan myndigheter och ett ökat fokus på både kunskap och praktik. 

Det behövs mer kunskap om ekonomiskt våld

Under året fortsätter Jämställdhetsmyndigheten att höja kunskapen och sprida information om ekonomiskt våld, både genom samverkan med andra aktörer och genom att lyfta fram goda exempel på lokalt och regionalt arbete.  

Riksrevisionens granskning bekräftar den kunskap som vi länge har lyft fram, det vill säga att ekonomiskt våld är en central del av våld i nära relationer, menar Lena Axelsson Örnefors. Ekonomiskt våld  förekommer ofta tillsammans med andra våldsformer, och får allvarliga konsekvenser för den utsatta. Trots detta är kunskapen om ekonomiskt våld fortfarande låg – både inom myndigheter och i samhället i stort.  

– För att stärka stödet till våldsutsatta krävs ett ökat fokus på ekonomiskt våld, mer forskning och ett medvetandegörande som genomsyrar hela samhället, säger Lena Axelsson Örnerfors.

Läs mer

Riksrevisionens rapport Statens insatser mot ekonomiskt våld i nära relationer

Ekonomi

Mäns våld mot kvinnor

Publiceringsdatum: 22 april 2025

Senast uppdaterad: 25 april 2025