Ungdomsperspektiv på våld i ungas nära relationer
Ökad kunskap om våld i ungas nära relationer krävs för att vuxna ska kunna stödja unga i att skapa schyssta nära relationer, som är jämställda och som bygger på respekt och samtycke. Att få med ungdomars perspektiv på frågorna bidrar också till ett stärkt våldsförebyggande arbete.
Det är några av anledningarna till att stödmaterialet Svartsjuka är inte romantiskt - Samtal med unga om schyssta nära relationer, killars våld mot tjejer och våld i ungas nära relationer genomgått en stor revidering och uppdatering.
– Den samverkansgrupp som arbetar med stödmaterialet har jobbat med det i flera år och varje år har mindre revideringar gjorts. Vi har känt en längre tid att det behövde tas ett större grepp om hela texten, säger Alex Snäckerström, ansvarig utredare på Jämställdhetsmyndigheten för revideringen.
Då många samverkanspartners arbetat med materialet över lång tid så blev det även tydlig att perspektiven i texten spretade. En mer enhetlig inriktning var nödvändig för att så många människor som möjligt ska kunna känna igen sig i alla delar av materialet.
Kunskap om våld i ungas nära relationer har länge varit bristfällig. Nu har ny forskning tagits fram, i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten, som finns med i det uppdaterade stödmaterialet.

Vad är nytt i materialet?
– För att lyckas med att förebygga och bekämpa våld i ungas nära relationer så behöver vuxna kunna se och förstå våldet, för att kunna agera på det och ta ansvar för en förändring. De här fyra hörnstolparna kräver kunskap om våld och en förståelse för dess helhet och komplexitet, säger Lova Gustafson, ansvarig utredare på Jämställdhetsmyndigheten för revideringen, och fortsätter:
– Med rätt verktyg finns det goda möjligheter för vuxna som är på platser där unga befinner sig, att göra våldet pratbart och reagera på det. Att hjälpa unga att synliggöra och bryta med stereotypa föreställningar och normer kring kön, är en viktig del i detta.
I stödmaterialet finns nu två tydliga kapitel, varav det ena innehåller baskunskap och det andra innehåller förberedelser, inför samtal med unga om schyssta nära relationer och våld. För att kunna bedriva ett systematiskt och långsiktigt våldsförebyggande arbete behöver yrkesverksamma få möjlighet att förbereda sig, inte enbart som enskilda medarbetare utan även som ett team eller arbetslag.
I förberedelserna ingår även information om hur arbetsgivaren kan ta ansvar för att öka upptäckten av våld hos medarbetare på exempelvis en skola, som en del av arbetsmiljöansvaret. När man arbetar aktivt mot våld bland unga, kan även vuxnas erfarenheter av våldsutsatthet eller våldsutövande komma upp till ytan. En viktig pusselbit i att förebygga våld i ungas nära relationer är att även vuxna får stöd och hjälp vid utsatthet för våld eller stöd och behandling vid utövande av våld.
Vilka nya perspektiv finns med i det reviderade materialet?
– I materialet har det även varit viktigt att se till ungas olika livssituationer och erfarenheter. Därför har vi varit noga med att integrera ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv i samtliga delar av materialet, säger Alex Snäckerström och fortsätter:
– Vi har också synliggjort de särskilda omständigheter som gäller våld i ungas nära relationer. Unga personer har sällan egna ytor att vara på. Vuxna är ofta närvarande på platser där unga utövar och utsätts för våld, som i skolan, i hemmet eller på fritidsaktiviteter. Det ger också en unik möjlighet att stoppa våldet.
– I arbetet har vi lyssnat in och beaktat vad unga själva säger att de behöver och vill ha. I ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete som riktar sig till unga är det avgörande att utgå från ett ungdomsperspektiv. Unga vill prata om våld, de vill kunna känna igen sig i situationer som beskrivs, de vill få konkreta exempel på hur våld kan ta sig i uttryck och de vill veta vart de ska gå när de behöver hjälp, säger Lova Gustafson.
Konferens och lansering
På den nationella konferensen Svartsjuka är inte romantiskt, den 9 april i Malmö, presenterades det reviderade stödmaterialet. Där presenterades även aktuell forskning om våld i ungas nära relationer att presenteras.
- En av de allra viktigaste delarna av arbetet med våld i ungas nära relationer är att unga själva får komma till tals. På konferensen deltog unga för att berätta om vad de tycker behövs i det våldsförebyggande arbetet, säger Alex Snäckerström.
Svartsjuka är inte romantiskt är ett samarbete mellan Jämstäldhetsmyndigheten, Polisen, länsstyrelserna, 1000 möjligheter och ungarelationer.se.
Läs mer om och ladda ned det reviderade stödmaterialet på svartsjukaarinteromantiskt.se
Publiceringsdatum: 9 april 2025
Senast uppdaterad: 11 april 2025