Våld är vanligt i ungas partnerrelationer
Killars våld mot flickor och våld i ungas nära relationer orsakar stort lidande för individer. Enligt underlag från en forskningsrapport har nästan var tredje ungdom som haft en nära relation upplevt våld i en nära relation redan vid 15 års ålder. Det visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
Brist på kunskap
Det är vanligt med killars våld mot tjejer och våld i ungas nära relationer. Trots det finns det stora kunskapsluckor och relativt lite forskning på området. I en ny rapport som Jämställdhetsmyndigheten släpper idag presenteras forskning på området, med underlag från tre forskningsrapporter och en kartläggningsrapport.
– Det vi ser är att flickor och icke-binära personer utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. Sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland fickor och icke-binära personer, jämfört med pojkar. Även ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning blir utsatta i större utsträckning, säger Kajsa Björnestedt, utredare på Jämställdhetsmyndigheten och rapportförfattare.
Överlappande våldsformer
För ungdomar som blivit utsatta för våld av vuxna så är risken större att bli våldsutsatt i en egen partnerrelation. Även ungdomar med föräldrar som har alkohol- och drogmissbruk löper större risk för våldsutsatthet i egen partnerrelation.
Den generella våldsutsattheten är även större för ungdomar, framför allt flickor, som lever med oskuldskrav från familj och omgivning. Flickor med oskuldskrav är utsatta för mer allvarligt och systematiskt fysiskt våld än pojkar och övriga flickor och ickebinära personer.
– Olika våldsformer överlappar varandra. Det är därför viktigt att dra de här parallellerna och kunna se våldets helhet och komplexitet. På så vis kan vi få till ett så effektivt våldsförebyggande arbete som möjligt, säger Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Dödligt partnervåld
En slutsats i en av forskningsrapporterna är att unga personer utsätts för dödligt partnervåld i liknande utsträckning som vuxna. Nästan uteslutande, i 97 procent av fallen, är det pojkar och män som dödar flickor och unga kvinnor. 16 procent av allt dödligt partnervåld i Sverige begås mot personer som inte hunnit fylla 26.
– Det är även tydligt att det dödliga våldet mot kvinnor i en nära relation över tid, mellan åren 1990 och 2017, minskar. Men det gäller inte det dödliga våldet mot flickor och unga kvinnor, säger Kajsa Björnestedt.
Det fortsatta arbetet
För att det övergripande och våldsförebyggande arbetet mot killars våld mot tjejer och våld i ungas nära relationer ska kunna stärkas föreslår Jämställdhetsmyndigheten en rad åtgärder i rapporten. Bland annat föreslås att Socialstyrelsen ska utveckla riktade insatser för våldsutsatta och våldsutövande unga inom socialtjänst, ungdomsmottagningar och elevhälsa.
Verksamheter som tillhandahåller information, stöd och skydd och som erbjuder behandling för våld i nära relationer föreslås även säkerställa att insatserna är tillgängliga för unga som har utsatts för våld och som utsätter någon för våld samt för ungas närstående.
Den 9 april lanseras också det reviderade stödmaterialet ”Svartsjuka är inte romantiskt - Samtal med unga om schyssta nära relationer, killars våld mot tjejer och våld i ungas nära relationer”.
– I och med revideringen har vi tagit ett helhetsgrepp och uppdaterat materialet med baskunskap och förberedelser för vuxna inför samtal med unga, samt lagt till flera teman och övningar för unga. I materialet finns också en fördjupningsdel för skolan och elevhälsan samt för föräldrar och vårdnadshavare och andra viktiga vuxna, säger Mikael Thörn.
Läs mer
Publiceringsdatum: 31 mars 2025
Senast uppdaterad: 31 mars 2025