Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld

Jämställdhetsmyndigheten har ett regeringsuppdrag att kartlägga kunskap hos kommuner, regioner och myndigheter om våldsutsatthet bland äldre personer. Inom uppdraget redovisas vad som görs för att förebygga och upptäcka våld och vilka insatser som yrkesverksamma bedömer att äldre våldsutsatta personer behöver.

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt kunskapsläget i personalgrupper inom vård och omsorg och andra som möter våldsutsatta personer över 65 år och föreslår åtgärder för ökat skydd av äldre.

Av kartläggningen framgår att det finns kunskapsluckor om våld mot äldre både inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Kunskap om våld mot äldre varierar mellan kommuner, regioner och yrkesgrupper. Även i de kommuner där det finns kunskap om våld mot äldre hos chefer och strategisk personal når kunskapen sällan omsorgspersonal som arbetar närmast målgruppen och som förväntas vara de som ska upptäcka våldet.  

Det finns ett intresse inom kommunal äldreomsorg att lära sig mer och flera kommuner arbetar aktivt med kunskapshöjande insatser men brist på tid och resurser är en utmaning för att nå personal som arbetar närmast brukarna. Här har chefer ett stort ansvar att möjliggöra att personal som möter äldre personer kontinuerligt får kunskapshöjande insatser om våldsutsatthet och våldsutövande.   

Jämställdhetsmyndigheten lämnar flera förslag på åtgärder och utvecklingsområden på nationell, regional och lokal nivå. Här är några av dessa: 

  • Vårdcentraler som dagligen möter äldre bör rutinmässigt ställa frågor om våldsutsatthet och våldsutövande för att öka upptäckt av våld. Även regionens hälsosamtal som erbjuds äldre bör ställa frågor om våld. 

  • De nationella telefonlinjer som erbjuder stöd till våldsutsatta och våldsutövare behöver i högre utsträckning tydliggöra att de även vänder sig till äldre.

  • Äldreomsorgen bör införa rutiner och riktlinjer i arbetet mot mäns våld mot äldre samt införa så kallade trygghetsombud med särskild kunskap om våld mot äldre i verksamheterna.

  • Att det införs en anmälningsskyldighet i Socialtjänstlagen (2001:453) vid misstanke eller kännedom om att en vuxen person med kognitiv svikt far illa.

  • Att det införs krav på obligatoriskt utdrag ur misstanke- och belastningsregistret vid anställning av personal inom äldreomsorgen.

  • Att äldreomsorgen inför återkommande kompetenshöjande insatser om våld mot äldre. Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial i samverkan med Jämställdhetsmyndigheten, som kan användas för arbetsplatsträffar. Materialet finns tillgängligt via Kunskapsguiden.se under avsnittet "Hur upptäcker du våld mot äldre?".

Kartläggningen består av 48 intervjuer med yrkesverksamma i 16 olika kommuner samt dialogmöten med regioner, myndigheter och civilsamhällesorganisationer. Utöver dessa tillkommer en underlagsrapport.

Mäns våld mot kvinnor

Publiceringsdatum: 16 september 2024

Senast uppdaterad: 10 januari 2025