Länsstrategier med kraft att driva utvecklingen
I vår analys av länsstrategierna har vi följt upp de tre områden som regeringen pekade ut i uppdraget till länsstyrelserna: ekonomisk jämställdhet, utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden och jämställdhetsintegrering inom civil beredskap. Vi har även analyserat området könsbundna studie- och yrkesval samt den könssegregerade arbetsmarknaden, eftersom det är nära sammankopplat med ekonomisk jämställdhet.
Dessutom har vi följt upp och beskrivit hur länsstyrelsernas ekonomiska, organisatoriska och strukturella förutsättningar påverkar genomförandet av strategierna samt länsstyrelsernas möjligheter att driva ett strategiskt och systematiskt jämställdhetsintegreringsarbete. Länsstrategierna utgör ett omfattande kunskapsunderlag och innehåller nyanserade beskrivningar om hur jämställdhetspolitiken genomförs på regional nivå.
Strategierna lyfter att arbete med jämställdhetsintegrering kräver samverkan och tydliga målsättningar. Jämställdhetsmyndigheten bedömer att länsstyrelsernas genomförande av strategierna kan stärkas genom att länsstyrelserna tydligare inkluderas i större satsningar för ökad jämställdhet som binder samman lokal, regional och nationell nivå.
Vad gäller förutsättningar för genomförandet bedömer vi vidare att länsstyrelserna behöver få en långsiktig finansiering som motsvarar det jämställdhetsuppdrag de har. Länsstyrelserna kan genom regeringens styrning, stärkt finansiering och i samverkan med andra aktörer, driva utvecklingen för att nå de jämställdhetspolitiska delmålen på regional nivå. Det förutsätter en fortsatt, långsiktig och strategisk styrning och resurser till de 21 länsstyrelserna.
Våra sammanvägda rekommendationer:
- Länsstyrelserna får i uppdrag att arbeta för att utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden främjas och ökar, genom samverkan och stöd till kommuner, myndigheter och näringsliv. Arbetet kan handla om dels insatser som uppmärksammar arbetsgivare på att det deras kompetensförsörjningsbehov kan lösas genom riktad rekrytering av utrikes födda kvinnor, dels om att förebygga diskriminering utifrån etnisk tillhörighet och kön och motverka rasism i arbetslivet.
- Länsstyrelserna bör ingå i nationella uppdrag som handlar om utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Länsstyrelsernas arbete med regional samordning och stöd avseende jämställdhet, integration och mänskliga rättigheter kan stärka uppdragen. Länsstyrelserna bör ha en samordnande roll i myndighetsgemensamt arbete på regional nivå som handlar om jämställdhet och integration samt att motverka rasism. Detta förutsätter uppdrag och resurser.
- Länsstyrelsen i Kronobergs län får i uppdrag att följa upp implementeringen av funktionsstödet Rätt att försvara och ge förslag på hur arbetet kan förstärkas.
- Länsstyrelserna bör tillhöra de myndigheter som har i uppdrag att redovisa sitt ar-bete för genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet med utgångspunkt i den nationella handlingsplanen på området (UD2023/04798). En länsstyrelse bör ha samordnande ansvar för uppdraget.
- Att regeringen förstärker länsstyrelsernas jämställdhetsintegreringsuppdag genom ökad finansiering, bland annat i form av sakanslag för verksamheten, och att detta sker långsiktigt.
Publiceringsdatum: 2 april 2025
Senast uppdaterad: 2 april 2025