Delredovisning – Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2025
Jämställdhetsintegrering, i kombination med särskilda jämställdhetsåtgärder, är regeringens huvudsakliga strategi för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. Jämställdhetsmyndighetens visar att myndigheterna uppnår resultat, men att arbetet nått olika långt.
Några exempel på resultat:
- Kronofogdemyndigheten har tillämpat möjligheten att ge anstånd med en löneutmätning när en skuldsatt person varit utsatt för våld i nära relation. Våldsutsatta personer kan drabbas av oförutsedda kostnader på grund av flytt, dubbla bostadskostnader, sjukvård samt resor mellan hem och skola. Genom att personer som lämnar en våldsam relation kan få anstånd för dessa kostnader ökar förutsättningarna att lämna relationen.
- Pensionsmyndigheten har kortat sina handläggningstider för bostadstillägg efter en översyn ur ett jämställdhetsperspektiv. Det bidrar till att minska framförallt pensionerade kvinnors ekonomiska otrygghet eftersom kvinnor har lägre pensioner än män och fler kvinnor än män är mottagare av bostadstillägg.
- Polismyndigheten har i vissa polisregioner stärkt arbetet med att identifiera fler kvinnor som använder narkotika. En lägre andel kvinnor med missbruk och beroende får stöd än andelen män. Genom att polisen identifierar fler kvinnor med beroendeproblematik erbjuds fler kvinnor stöd.
- Brottsförebyggande rådet ska från och med 2026 kartlägga och mäta utvecklingen av våld i nära relation över tid genom att inkludera frågor om brott i nära relation i Nationella trygghetsundersökningen vartannat år.
- Flera myndigheter arbetar med att bättre upptäcka våldsutsatthet i kontakten med enskilda individer i sin målgrupp. Det finns ett tydligt mönster bland myndigheter vars kärnverksamhet innebär mycket direktkontakt med individer, där de utvecklat förbättrade metoder och rutiner för att i dessa kontakter kunna upptäcka våldsutsatthet i sin målgrupp.
- Som ett resultat av Jämställdhetsmyndighetens fördjupade erfarenhetsutbyte inom JiM+ har Länsstyrelsen Skåne lyft jämställdhet i det stöd som tagits fram till kommunerna med anledning av den nya lagstiftning från 2024 som ger kommunerna ett utökat ansvar i det brottsförebyggande arbetet.
- Skolinspektionen och Myndigheten för yrkeshögskolan har genomfört kvalitetsgranskningar av lärares arbete för att tidigt motverka könsbundna utbildnings- och yrkesval.
- Kulturrådet har riktat medel till läsfrämjande insatser för pojkar, vilket skapar förutsättningar för att bidra till ökad jämställdhet inom delmålet jämställd utbildning.
- Folke Bernadotteakademins (FBA) arbete med ”Gender Responsive Leadership – att leda för jämställdhet” har gett chefer i FN och EU konkret stöd i att utveckla sina ledarskapsförmågor för att driva arbetet för jämställdhet och kvinnor, fred och säkerhet. Tillsammans med annat jämställdhetsarbete hos myndigheten bidrar det till bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck och minskad risk för staters väpnade konflikt.
Vi drar följande slutsatser:
- Regeringen bör ge JiM-myndigheterna fortsatta uppdrag att jämställdhetsintegrera sina kärnverksamheter. Utgångspunkt för uppdragen bör vara analyser av de främsta jämställdhetsproblemen inom respektive politikområde. Styrningen behöver utgå ifrån sektorsvisa jämställdhetsanalyser inom respektive politikområde.
- Jämställdhetsmyndigheten kan bidra till sektorsvisa jämställdhetsanalyser tillsammans med sektorsmyndigheter inom olika politikområden.
- För att underlätta samverkan mellan myndigheter kring jämställdhetsproblem som berör en sektor eller ett politikområde bör myndigheterna få speglande samverkansuppdrag.
- Regeringen bör i högre grad integrera ett jämställdhetsperspektiv i andra uppdrag till myndigheter där jämställdhet kan bidra till uppdragets måluppfyllelse.
- Myndigheter med sektorsansvar, exempelvis Brå, Skolverket och Socialstyrelsen, har stor potential att bidra till jämställdhet på samhällsnivå genom att de har stor påverkan på andra aktörers arbete nationellt, regionalt och lokalt. Uppdrag till myndigheter med sektorsansvar att samverka med andra myndigheter och jämställdhetsintegrera stöd och vägledningar har potential att få stort genomslag.
- Det finns ett fortsatt behov och mervärde av Jämställdhetsmyndighetens stödfunktion. Ett fortsatt uppdrag till myndigheterna bör åtföljas av ett fortsatt uppdrag till Jämställdhetsmyndigheten att ge stöd.
- ESV, SCB, DO och länsstyrelserna bör få fortsatta uppdrag att i samverkan med Jämställdhetsmyndigheten bidra i stödet till JiM-myndigheterna.
Publiceringsdatum: 16 april 2025
Senast uppdaterad: 16 april 2025