Remissvar ”En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga” SOU 2024:30
Jämställdhetsmyndigheten avstyrker förslaget om införandet av en nationell statlig myndighet mot ungdomskriminalitet med regionala beslutsorgan, Myndigheten mot ungdomskriminalitet, MUK, och utredningens övriga förslag. Utredningens förslag har stora brister avseende: • barnrättsperspektiv • rättssäkerhet för barn och skydd mot diskriminering • samhällets uppdrag att förebygga brott och våld och främja jämställdhet.
Enligt barnkonventionen är alla barn upp till 18 års ålder, och har rätt till skydd och möjligheter oavsett kön, bakgrund, religion m.m. I utredningen beskrivs målgruppen för insatserna som ”barn och unga mellan tio och sjutton år” vilket frångår barnkonventionens definition.
Utredningens förslag om en ny myndighet, Myndigheten mot ungdomskriminalitet (MUK), riskerar rättssäkerheten för barn i Sverige och ökar risken för diskriminering.
Barn som riskerar att involveras i kriminalitet har ofta en sådan destruktiv livsstil som gör att de kan behöva beredas vård och insatser enligt LVU. Sverige har en lång tradition av socialt arbete, genom bland annat socialtjänstens ansvar inom ramen för det kommunala självstyret.
Det krävs stora satsningar både i form av metoder och insatser, samt resurser till förebyggande arbete, för att ge adekvat stöd till barn med behov av samhällets insatser. Jämställdhetsmyndigheten ser ett behov av ökat brotts- och våldsförebyggande arbete men anser att MUK inte är svaret.
Det brotts- och våldsförebyggande arbetet bör innehålla en genusförändrande ansats för att motverka och förebygga maskulinitetsnormer som förespråkar våld och som existerar inom identifierade riskmiljöer.
Publiceringsdatum: 30 augusti 2024
Senast uppdaterad: 30 augusti 2024