Vad är intersektionalitet?
Det övergripande jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Grupperna kvinnor och män är dock inte homogena. Det finns en rad andra faktorer än kön som spelar in i vilka livsvillkor vi har. Alla identifierar sig heller inte som kvinna eller man, flicka eller pojke. För att göra träffsäkra jämställdhetsanalyser behöver vi ta hänsyn till variationer inom grupperna och till de skilda villkor som grupperna möter. Intersektionella analyser är ett verktyg för att göra detta.
Hur maktordningar kan förstärka varandra
Ett intersektionellt angreppssätt innebär att vi tittar på flera maktordningar eller sociala kategorier samtidigt. De sociala kategorier som ofta nämns är de sju diskrimineringsgrunderna som finns i svensk lag:
- kön
- könsöverskridande identitet eller uttryck
- etnisk tillhörighet
- religion eller annan trosuppfattning
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- ålder.
Andra maktordningar som kan spela roll är till exempel socioekonomi och var i landet du bor.
Intersektionalitet i offentliga verksamheter
Vad innebär då detta för offentlig verksamhet? Alla offentliga aktörer, inklusive statliga myndigheter, har ett samhällsansvar där verksamheten behöver vara effektiv, saklig, opartisk och motverka diskriminering och bidra till ett jämställt och jämlikt samhälle. För att kunna göra det behöver vi känna till hur olika gruppers villkor ser ut och hur de utvecklar sig över tid. Vi behöver också veta hur våra verksamheter bidrar eller inte bidrar till jämställdhet och jämlikhet.
För att kunna göra det behöver vi inhämta kunskap om, belysa och ta hänsyn till människors olika förutsättningar och behov i alla delar av våra verksamheter. Det innebär att vi i olika uppdrag och aktiviteter, måste bryta ner den aktuella målgruppen, till exempel unga, personer med försörjningsstöd eller kulturarbetare, i mindre grupper, utifrån till exempel kön, ålder, funktionsförmåga, utbildningsnivå eller andra bakgrundsfaktorer. I en intersektionell analys är maktperspektivet centralt. Det innebär att de analyser som vi gör behöver belysa hur samhällsstrukturer skapar olika villkor för olika grupper av människor.
Intersektionell analys
Vi har tagit fram ett underlag med fakta och frågor som hjälper dig och din verksamhet att göra analyser utifrån ett intersektionellt perspektiv. På så sätt kan du bättre förstå hur olika maktordningar påverkar människors förutsättningar i livet.
Så här gör du en intersektionell analys.
Publiceringsdatum: 13 september 2021
Senast uppdaterad: 17 juni 2024