Ladda ner material om könsstympning av flickor och kvinnor
Här finns material som ledare kan ha användning för i sin vardag och som gör det enklare att våga prata könsstympning. Du hittar även exempel på andra aktörers arbete för att få inspiration till hur du kan bedriva ditt arbete. Jämställdhetsmyndigheten har inte utvärderat nedanstående metodmaterial.

Den lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor
För att motverka den kunskapsbristen och tystnadskultur som omger könsstympning av flickor och kvinnor har vi tagit fram den här lilla handboken. Den är tänkt att fungera som ett informationsmaterial och stöd till att våga prata om könsstympning.
Läs den lilla handboken mot könsstympning här
Våga se – en vägledning för stöd, vård och skydd av flickor och kvinnor som är eller riskerar att bli könsstympade
Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram denna vägledning som vänder sig till alla som arbetar med barn och unga. Inom förskola, skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, polis och den idéburna sektorn kan man möta flickor och kvinnor som blivit utsatta för könsstympning, eller som riskerar att bli könsstympande.
Läs mer på Länsstyrelsen Östergötlands hemsida
Flickor och kvinnor i Sverige som kan ha varit utsatta för könsstympning
Socialstyrelsen har tagit fram den här rapporten inom ramen för ett regeringsuppdrag om att höja kompetensen kring kvinnlig könsstympning i hälso- och sjukvården. Rapporten tar upp bland annat förekomsten av könsstympning av flickor och kvinnor samt hur många individer som uppskattat vara i riskzon för att ha blivit utsatta eller riskerar att bli utsatta.
Inventering av vård för kvinnor och flickor som har varit utsatta för könsstympning
Socialstyrelsen har tagit fram den här rapporten inom ramen för ett regeringsuppdrag om att inventera vilken vård som erbjuds kvinnor och flickor som utsatts för könsstympning samt att analysera och bedöma i vilken utsträckning vården är jämlik mellan regionerna.
European institute for Gender Equality – EIGE
EIGE spelar en ledande roll när det gäller att tillhandahålla information och forskning om förekomsten av könsstympning i Europeiska unionen och stöder medlemsstaterna att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor.
Förebyggande arbete mot könsstympning av flickor och kvinnor
Jämställdhetsmyndighetens delredovisning av uppdraget att inventera effektiva arbetssätt och metoder för attitydförändring av och informationsspridning om könsstympning av flickor och kvinnor.
Att förebygga könsstympning av flickor och kvinnor
Jämställdhetsmyndigheten har gjort en kartläggning med syfte att undersöka arbetssätt och metoder mot könsstympning av flickor och kvinnor, samt se på vilket sätt dessa har utvärderats. Underlaget baseras på intervjuer och projektrapporter från åtta verksamheter.
Läs kartläggningen om hur könsstympning av flickor och kvinnor kan förebyggas
Publiceringsdatum: 3 februari 2022
Senast uppdaterad: 29 mars 2023