Så arbetar Lund mot prostitution och människohandel

I Lund fanns länge en bild av att prostitution och människohandel inte fanns i den egna kommunen. Men nu arbetar kommun, polis och civilsamhälle tillsammans genom metoden Stad till stad.

Tåg inkommer till Lunds centralstation med två poliser i förgrunden.
Foto: Mostphoto

 I Lund hade vi länge en föreställning om att prostitutionen finns i Malmö och inte här, berättar Karin Thornquist, enhetschef på socialförvaltningen i Lund. Men för några år sedan var det en politiker hos oss som lyfte frågan hur jobbar Lund mot prostitution. 

Frågan kom samtidigt som Länsstyrelsen i Skåne gick ut med att de sökte en pilotkommun som ville arbeta med Frälsningsarméns metod Stad för stad. En metod som går ut på att skapa en lokal modell för att engagera kommun och civilsamhälle för att tillsammans skapa en handlingsplan mot människohandel och prostitution. 

Tog fram handlingsplan tillsammans

 Först fick vi mycket kunskap, genom föreläsningar och filmer. Sen skulle vi ta fram en lägesbild i Lund. Vi besökte alla möjliga aktörer som restauranger, kyrkor och räddningstjänsten. Efter några månader kunde vi bjuda in till ett första nätverksmöte. Trots att det var mitt i sommaren så kom 80 personer, fortsätter Karin Thornqvist.

I uppstarten av projektet fanns Emma Cotterill på Frälsningsarmén med som stöd i att arbeta med metoden. Samtidigt beslutade även Polismyndigheten i Lund att prioritera arbetet med prostitution och människohandel.

 Samverkan med polisen har varit väldigt viktig, säger Ajmane Peci Lahi, samordnare mot våld i nära relationer på Lunds kommun. Vi måste göra detta tillsammans. Ibland har det varit utmanande. Som när polisen till exempel tvingas prioritera att åka på skjutningar i Stockholm. Men i grunden har vi ett mycket gott samarbete. 

Nu drivs ett aktivt arbete i kommunen

Från att prostitution och människohandel varit en icke-fråga i kommunen drivs nu ett aktivt arbete och en handlingsplan finns på plats. Nätverket fortsätter träffas var sjätte vecka för att utbyta erfarenheter, höja sin kunskap och uppdatera lägesbilden tillsammans. Från att det fanns noll kända fall har nu trettio fall kommit till myndigheternas kännedom.

Det har visat sig att sugardejting är ett stort problem i Lund och de första männen har lagförts för sexköp. Ett nätverk bestående av thaimassagesalonger har bildats och socialtjänsten bedriver uppsökande arbete på internet. 

 Så här i efterhand ser vi att vi hade kunnat förankra arbetet ännu bättre. Men å andra sidan skulle vi kanske inte ha kommit lika snabbt på banan då, säger Karin Thornquist.

Ajmane Peci Lahi håller med: 
 Om jag skulle ge råd till andra så skulle det vara att bara våga hoppa på. Man kan lösa problemen allteftersom.

Flera faktorer har varit avgörande

Andra framgångsfaktorer har varit att handlingsplanen inkluderas i ordinarie verksamhet. Att använda tolk för att nå de utsatta. Men också att skapa uppmärksamhet kring frågan i media. Rätt personer på plats har också varit avgörande.

 Vi fick in nyckelpersoner direkt. Det var strateger, poliser, chefer och samordnare mot våld i nära relation. Nu är det viktigt att upprätthålla engagemanget framåt så att det inte dör ut, avslutar Ajmane Peci Lahi.

Om materialet Stad för stad

Stad för stad är ett arbetssätt som utvecklats av Frälsningsarmén. Det syftar till att öka den lokala förmågan att förebygga, motverka och bekämpa människohandel och prostitution. Arbetssättet bygger på en nära samverkan mellan kommun, polis, civilsamhälle och näringsliv. Metoden utvecklades ursprungligen i Helsingborg, där Frälsningsarmén sedan 2016 har drivit nätverket Helsingborg mot människohandel och prostitution. Nätverket samlar offentliga aktörer, civilsamhälle och verksamheter inom näringslivet som kan möta brottsoffer för människohandel. Framgångarna i Helsingborg resulterade i samverkansmodellen Stad för stad.

Ta del av materialet Stad för Stad på Frälsningsarméns webbplats

Prostitution och människohandel

Publiceringsdatum: 16 september 2024

Senast uppdaterad: 11 december 2024