Rapport: Statsbidrag för jämställdhetsprojekt
Denna rapport redogör för de bidrag som Jämställdhetsmyndigheten har beviljat 2022, enligt förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt.
Varje år fördelar vi bidrag till projekt som främjar jämställdhet mellan kvinnor och män. Nästa utlysning är öppen 18 februari till 18 mars 2025.
Vi fördelar statsbidrag till det civila samhället (ideella föreningar och stiftelser som inte är statliga eller kommunala) för att driva jämställdhetsprojekt med stöd av Förordning (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt.
Projekten ska bidra till att uppnå ett eller flera av de jämställdhetspolitiska delmålen.
Projekt som är nyskapande och som kan ge kunskap av värde för utvecklingen av jämställdhetsarbetet samt projekt som inte kan finansieras med andra medel ska särskilt prioriteras.
Statsbidrag till jämställdhetsprojekt kan sökas av ideella föreningar eller stiftelser som inte är statliga eller kommunala.
Bidrag får inte lämnas till politiska partier. Med politiska partier avses partier som är representerade i riksdagen samt föreningar som avser att ställa upp i allmänt val.
Ni fyller i ansökan i vår e-tjänst som lotsar er genom processen. När utlysningen öppnar finns det länkar till den här. Vi har nyligen lanserat en ny e-tjänst, vilket betyder att ni måste skapa ett nytt konto. Om du är den första från din organisation som skapar en ansökan hos oss måste du fylla i information om er organisation. I e-tjänsten ska ni att beskriva er projektidé så konkret som möjligt utifrån flera delmoment, exempelvis hur projektet bidrar till att nå de jämställdhetspolitiska delmålen, en målgruppsanalys och förväntade resultat av projektet.
Ni fyller även i en budget med kostnader för projektet med en tillhörande uträkning för varje budgetpost. Hela den ifyllda ansökan, tillsammans med budgeten, utreds sedan i konkurrens med andra ansökningar. De projekt som beviljas statsbidrag är de som bedöms ha bäst förutsättningar att nå de mål som satts upp för projektet och ligger i linje med regeringens mål för jämställdhetspolitiken.
Nytt för i år är att alla projekt ska starta den 1 september 2025. De projekt som beviljas bidrag ska göra en slutredovisning till Jämställdhetsmyndigheten senast tre månader efter projektslut. Projektet ska ta slut senast 31 augusti 2026. Slutredovisningen ska ha kommit in senast den 30 november 2025. Dessa slutredovisningar utgör underlaget för myndighetens årliga återrapportering till regeringen om vad bidraget har använts till och vilka eventuella effekter det ledde till.
Det är därför viktigt att organisationer som beviljas statsbidrag också utvärderar projektet internt under hela projektperioden. Därför bör ni följa upp de aktiviteter ni genomför redan från början för att sedan kunna skriva en slutredovisning av god kvalitet.
Jämställdhetsmyndigheten fördelar bidrag till projekt som är nyskapande och som kan ge kunskap av värde för utvecklingen av jämställdhetsarbetet. Vidare ska projekt som inte kan finansieras med andra medel särskilt prioriteras. Bidraget tilldelas endast projekt och kan inte gå till organisationens ordinarie verksamhet. Organisationen måste bedriva en verksamhet som inte strider mot demokratins idéer. För att kunna få bidrag till jämställdhetsprojekt ska projektet och organisationen som ansöker leva upp till villkoren som regleras i förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt.
Alla organisationer som ansöker om bidrag granskas utifrån kriterier som framgår av förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt.
Statsbidraget ska enbart gå till organisationer som respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. Statsbidraget ska till exempel inte gå till olagligheter eller till att stötta extrema rörelser, rasism, främlingsfientlighet och diskriminering.
Myndigheten ställer därför krav på att sökande ställer sig bakom principen om alla människors lika värde. Vi granskar att verksamheten bedrivs i enlighet med demokratins idéer. Både syftet med organisationen samt den verksamhet som bedrivs ska vara förenlig med principen om alla människors lika värde och främja demokratin i samhället.
Jämställdhetsmyndigheten prövar enskilt om organisationen respekterar demokratins idéer. Myndigheten kan komma att begära in ytterligare underlag, ställa kompletterande frågor till organisationen eller granska andra dokument, extern kommunikation eller aktiviteter. Om villkoren för bidraget inte bedöms vara uppfyllda ska ansökan avslås.
Ideella föreningar och stiftelser som beviljas bidrag måste vara demokratiskt uppbyggda. Vi granskar demokratisk uppbyggnad genom att kontrollera om:Den ideella föreningen eller stiftelsen har antagit egna stadgar som reglerar arbetet på ett demokratiskt sätt. Det innebär bland annat att:
Vi tar ställning till om organisationen och verksamheten är demokratiskt uppbyggd genom att särskilt granska följande dokument:
Vid behov kan myndigheten även kontrollera andra beslutade dokument eller organisationens officiella kommunikation.
Bidrag får inte lämnas till en förening eller stiftelse som har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller som är i likvidation eller försatt i konkurs. Inför beslut granskar vi alla organisationer genom en rutinkontroll hos Kronofogdemyndigheten.
Samtliga bidragsmottagare som beviljas kostnader för löner ska vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket. Vi kontrollerar att alla bidragsmottagare med lönekostnader är registrerade arbetsgivare genom rutinkontroller hos Skatteverket vid ett antal tillfällen under året.
Jämställdhetsmyndigheten har rätt att besöka, revidera eller utvärdera verksamheter som finansierats med bidrag från oss, som en del av den granskning som sker i vår bidragsgivning.
Under besöken kan vi även komma att begära in kopior av räkenskaper och övrigt underlag som rör hur bidraget har använts inför eller efter besöket.
Om vi efter att vi har fattat ett beslut om bidrag får information där det ser ut som om att en organisation av någon anledning inte uppfyller förordningarnas krav kan vi inleda en särskild granskning. Sådan information kan komma som tips från allmänheten eller i form av nyhetsrapportering. Vi kontaktar då organisationen och frågar hur de ställer sig till den information som vi har fått in. Vi begär då att få in de underlag som vi behöver för att kunna fatta ett välgrundat beslut.
Myndigheten kan fatta beslut om att:
För att kräva tillbaka ett redan beviljat bidrag är det Jämställdhetsmyndigheten som måste visa att organisationen gjort fel.
För att kunna få bidrag ska projekten uppfylla de krav som Jämställdhetsmyndigheten ställer utifrån förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt.
Vi bedömer ansökan utifrån följande tre bedömningsgrunder:
Vi bedömer om
Vi bedömer om:
Vi bedömer om:
Enligt förordningen ska projekt som är nyskapande särskilt prioriteras. Bedömningen om projektet är nyskapande eller inte görs i två delar. Dels bedömer vi om:
Därefter bedömer vi om:
Jämställdhetsmyndigheten bedömer om projekten vid ansökningstillfället uppfyller en eller flera av punkterna ovan.
<Organisationer som har fått bidrag är skyldiga att slutredovisa till oss. Slutredovisningen ska bland annat visa hur bidraget har använts.
En organisation som tagit emot projektbidrag är skyldig att senast tre månader efter avslutat projekt lämna in en slutredovisning.
Den ekonomiska redovisningen ska granskas och godkännas av en revisor. Organisationens egen revisor räcker så länge bidraget ni har fått är mindre än fem prisbasbelopp.
Om ni fått fem prisbasbelopp eller mer i bidrag ska en auktoriserad eller godkänd revisor granska och godkänna slutredovisningen.
Slutrapporten ska göras i myndighetens e-tjänst.
För att få uppdaterade siffror på hur stort ett prisbasbelopp är, läs mer på regeringens hemsida om prisbasbelopp.
Publiceringsdatum: 26 november 2021
Senast uppdaterad: 20 november 2024
Vi förklarar hur det fungerar och reder ut begreppen.
Frågor och svar om statsbidragHär kan du se vilka organisationer och projekt som tidigare beviljats statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten.
Organisationer som har fått statsbidragDenna rapport redogör för de bidrag som Jämställdhetsmyndigheten har beviljat 2022, enligt förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt.
Ett statsbidrag som kan sökas för verksamhet i områden med socioekonomiska utmaningar.
Organisations- och etableringsbidrag för kvinnor och flickor ska bland annat stödja kvinnor och flickor i egna sammanslutningar och främja deras deltagande i samhällslivet.
Ideella organisationer och stiftelser kan söka verksamhetsbidrag för visst våldsförebyggande arbete.
Bidraget ska stärka det våldsförebyggande arbetet och främja utvecklingen av evidensbaserade insatser. Projekten syftar till att förebygga mäns våld mot kvinnor inom en rad områden.