Allt fler arbetsplatser inkluderar våld i nära relationer i sitt arbetsmiljöarbete
Allt fler arbetsplatser är positiva till att inkludera frågor om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Med stöd av Jämställdhetsmyndigheten har både offentliga och privata aktörer tagit viktiga steg för att integrera frågan på arbetsplatsen. Men mer behövs göras, visar vår nya rapport.
För den som utsätts för våld i nära relation påverkas hela livet. Arbetsplatsen är inget undantag. När våldet följer med in på arbetsplatsen påverkar det mer än den utsatta. Det kan leda till minskad arbetsförmåga, sjukfrånvaro och konflikter mellan medarbetare. Även den som utsätter någon för våld i nära relation kan ha svårt att hinna med sina arbetsuppgifter.
Att arbetsgivare aktivt arbetar med att förebygga och upptäcka våld i nära relationer är därför viktigt – inte enbart för den enskilda individen, utan också för att säkerställa en god arbetsmiljö för alla anställda.
Jämställdhetsmyndigheten har sedan 2022 haft i regeringsuppdrag att höja kunskapen om vilka konsekvenser våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan få i arbetslivet. Detta uppdrag löper nu ut. Vår slutrapport för uppdraget visar att det gjorts stora framsteg i frågan, men också att det finns mer att göra.
Viktigt med kunskapsspridning och konkreta verktyg
Slutrapporten visar att en stor majoritet av de arbetsplatser vi varit i kontakt med är positiva till att arbeta med frågan, men efterlyser mer kunskap och stöd.
– Många vet att problematiken finns, men få vet hur man kan prata om våld i nära relationer på arbetsplatsen, eller hur man kan börja arbeta med frågan. Därför är det viktigt att vi erbjuder så mycket färdigt material som möjligt. Det behöver vara lätt att komma igång, berättar Kerstin Kristensen, utredare Jämställdhetsmyndigheten.
För att möta upp efterfrågan av kunskap har vi gjort ett antal informationshöjande insatser och utformat webbkursen Våld i nära relationer – agera som chef eller kollega, webbinarieserien Våld i nära relationer – en arbetsplatsfråga och foldern Gör det pratbart som ger konkreta vägledningar till hur våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck kan implementeras i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Webbkursen är möjlig att gå själv eller i grupp och har gett goda resultat. Majoriteten av de som gått webbkursen angav i en återkopplingsenkät att de känner sig tryggare att prata om våld i nära relationer och skulle rekommendera kursen till andra. Många uppgav även att de haft nytta av kursen i sitt arbete och blivit mer medvetna om våldsutsatthet och våldsutövande på arbetsplatsen.
Samverkan och utbildning – en viktig väg framåt
Under uppdragets gång har flera privata och offentliga aktörer kontaktat oss på myndigheten för att få mer kunskap och stöd. Som en följd av detta har vi genomfört utbildningar och föreläsningar för bland annat Volvo, Försvarsmakten och Trafikverket. Dessutom har flera kommuner och länsstyrelser, efter att ha tagit del av myndighetens utbildningar och vägledningar, börjat arbeta mer aktivt med frågan.
– Vi har även haft samtal och erfarenhetsutbyte med flera myndigheter, som Polisen, Kriminalvården och Skolverket. Med stöd av oss har fem av sju polisregioner börjat inkludera våld i nära relationer i sitt arbetsmiljöarbete. Samverkan är centralt både då det leder till att aktörerna själva arbetar med frågan och för att det möjliggör att nå ut till fler, säger Kerstin Kristensen.
Våra rekommendationer
Trots att fler aktörer börjat implementera frågan i sitt arbete och att myndighetens rapport tydligt visar på framsteg finns det fortfarande mycket kvar att göra. För att säkerställa att frågan om våld i nära relationer blir en naturlig del av arbetsmiljöarbetet, rekommenderar vi att:
- våld i nära relationer inkluderas i arbetsmiljöföreskrifterna
- företagshälsorna i deras hälsosamtal bör ställa frågor om erfarenheter av våld.
- fler myndigheter bör få uppdrag att arbeta aktivt med arbetslivsperspektivet på våld i nära relationer
- forskningen bör breddas för att inkludera frågor om hedersrelaterat våld, prostitution och erfarenheter från personer inom gruppen hbtqi.
- öka samverkan internationellt, särskilt inom EU och Norden, för att skapa gemensamma strategier för att förebygga och bekämpa våld i nära relationer
- fortsätta med riktade informationsinsatser och utbildningar till mansdominerande arbetsplatser.
Läs mer
Att säkerställa trygghet på arbetsplatsen är en del av Pekingplattformen, FN:s globala handlingsplan för jämställdhet, som 2025 har funnits i 30 år.
Publiceringsdatum: 3 mars 2025
Senast uppdaterad: 19 mars 2025