Därför riskerar barn att föras bort under jullovet
Hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort problem för många barn och unga. Risken att bli förd ur landet för att bli utsatt för barn- och tvångsäktenskap eller könsstympning kan öka under jullovet.
Barn och unga som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck lever med stora begränsningar i sin rörelsefrihet och sitt umgänge med jämnåriga. Skolan kan vara en fristad, som försvinner helt under loven.
Mörkertalet för hur många som utsätts bedöms vara stort. Skola och socialtjänst har ett stort ansvar att agera i tid när det finns misstanke om att barn far illa eller riskerar att fara illa.
– Skolpersonal ska göra en orosanmälan till socialtjänsten om man misstänker att ett barn utsätts hedersrelaterat våld och förtryck, säger Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Samhället måste bli bättre
I många fall där ett barn eller en ung vuxen har blivit bortförd till utlandet har deras utsatta situation varit känd av en eller flera myndigheter innan tidpunkten för bortförandet. Det visar på vikten av att samhället måste bli bättre på att identifiera utsatta barn och unga och ge ett fullgott stöd och skydd.
– För att de ska få hjälp i tid måste rätt kunskap, rutiner och samverkan finnas hos berörda myndigheter, säger Matilda Eriksson, utredare på myndigheten.
Det läggs för mycket ansvar på barnen själva i processen kring att skydda dem från hedersförtryck eller bortförande.
– Det är mycket att kräva av ett barn att de själva ska vara den drivande i en sådan process. Vi pratar mycket om barnrättsperspektivet i Sverige men vi har en del kvar att jobba på, säger Matilda Eriksson.
Hon menar att samhället generellt väntar för länge med att ingripa och att stödet till barn och unga som förts bort, och sedan kommit tillbaka hem, måste bli bättre.
Rutiner för att förebygga saknas
Det är viktigt att myndigheter i första hand tillämpar den kunskap och lagstiftning som redan finns och som ger möjligheter att ge stöd och skydd till utsatta. Men enligt Mikael Thörn saknas det kompetens och rutiner i många kommuner. Det kan till exempel handla om att skolan inte anmäler frånvaro till socialtjänsten och att socialtjänsten inte utreder och tillgodoser det behov av stöd och skydd som barn kan ha behov av och rätt till.
– I många kommuner har socialtjänsten stora problem när det gäller personalomsättning, kompetens, arbetsmiljö och bristande resurser. De handläggare som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck måste få det stöd och de resurser som de behöver. Det är politikers och chefers ansvar, säger han.
Fokus på förebyggande arbete
Jämställdhetsmyndigheten har fokus på förebyggande arbete och har flera uppdrag inom området.
– Vi samverkar också kontinuerligt med nationella myndigheter och aktörer för att stödet till myndigheter ska bli samordnat och tydligt, berättar Mikael Thörn.
Skolpersonal ska göra en orosanmälan till socialtjänsten om man misstänker att ett barn utsätts hedersrelaterat våld och förtryck. Socialtjänstens ansvar är att inleda utredning och ge stöd och skydd. I ansvaret ingår också att följa upp ärendena.
Framgångsfaktorer för att förebygga bortföranden
Bortföranden går att förebygga och förhindra om insatser sätts in i rätt tid. Läs mer om framgångsfaktorer för att lyckosamt stoppa ett nära förestående bortförande.
Är du utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck?
Rätt att välja är en stödlinje för dig som lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld. Ring 020-57 70 70.
Mer om hedersrelaterat våld och förtryck
Publiceringsdatum: 17 december 2024
Senast uppdaterad: 17 januari 2025