Mäns vabbande minskar för tredje året i rad

För tredje året i rad minskar mäns andel av vabben och under 2024 minskade också det totala antalet vabdagar i riket med cirka nio procent. Det visar färska siffor från Försäkringskassan. Med ett mer jämställt föräldraskap skulle den tillfälliga föräldrapenningen vara mer jämnt fördelad. Därför föreslår vi bland annat en ny jämställdhetsbonus för föräldrar.

Statistiken från Försäkringskassan visar att något fler kvinnor än män vabbar, men att dessa siffror är stabila över tid. Anledningen till att kvinnors andel av vabben nu ökar är framför allt för att kvinnor tar ut fler antal vabbdagar per barn. Detta blir tydligt när antalet dagar per barn minskar, för då blir uttaget mer ojämställt.

– När antalet vab-dagar minskar blir det dels enklare för en person att hantera vabben själv, del att det blir fler enstaka dagar som endast en person kan ta ut. Detta görs framför allt mammor. Under pandemin när antalet vab-dagar var som högst tog också pappor ett större ansvar för att behovet av att dela upp ansvaret också ökade, förklarar Johan Kaluza, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Kvinnor tar huvudansvaret för barnen

En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet är ett av Sveriges jämställdhetspolitiska mål. Det innehåller bland annat hur människor delar upp hushållssysslor och att ta hand om anhöriga. Jämställdhetsmyndigheten har haft i uppdrag av regeringen att följa upp utvecklingen.

– Oavsett vilka siffror vi tittar på ser vi att kvinnor tar huvudansvaret för barnen. För att nå det beslutade jämställdhetsmålet bedömer vi att föräldraledigheten behöver bli jämnare fördelad. Det mest effektiva är att rikta in sig på barnets första tre år och de grupper som delar ojämnt på föräldraförsäkringen. Därför föreslår vi en ny version av jämställdhetsbonusen och att föräldrapenningen begränsas efter barnets treårsdag, säger Johan Kaluza.

Fortfarande högre nivå på vabbandet

Vabbandet gick ned något under 2024, men är fortfarande på en högre nivå än innan pandemin. Det behöver inte betyda att barn är mer sjuka nu än tidigare, utan skulle också kunna bero på att föräldrar vabbar i större utsträckning för barn som är sjuka, det lyfter Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Våra förslag

För en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet:

  • Inför en ny jämställdhetsbonus för att öka incitamenten för föräldrar att dela lika på föräldrapenningen. Den nya bonusen bör inriktas på barnets tre första levnadsår och omfatta grupper som delar ojämnt på försäkringen.

  • Begränsa möjligheten att få föräldrapenning efter att barnet fyllt tre år.

Vill du veta mer? Ta del av vår rapport Livspusslet som inte går ihop.

Obetalt hemarbete

Publiceringsdatum: 20 januari 2025

Senast uppdaterad: 20 januari 2025