Nu tas viktiga steg för att skydda barn från en våldsutövande förälder

I lagrådsremissen Tryggare hem för barn föreslås förändringar i bland annat föräldrabalken för att stärka skyddet för barn mot våld och andra kränkningar. De går i linje med förslag vi framfört till regeringen i våra rapporter och remissvar.

De förändringarna som regeringen föreslår i lagrådsremissen Tryggare hem för barn är viktiga steg i rätt riktning för att skydda barn från en våldsutövande förälder vid frågor om vårdnad, boende och umgänge.

– Det är mycket positivt att regeringen slår fast att risken att barn utsätts för alla former av våld måste tas på allvar och få fullt genomslag även i praktiken, säger Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten. 

Vilken är den viktigaste förändringen lagstiftningsmässigt?

– Den viktigaste förändringen avser portalparagrafen 6 kap. 2 a § föräldrabalken om barnet bästa, där man i lagtext vill ta bort skrivningen om att domstolen ska fästa särskild vikt vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna, säger Mikael Thörn.

Ändringen innebär en skiftad presumtion (antagande som gäller så länge inget annat visats) att risken för att barn far illa går före barns rätt till umgänge. Så som lagstiftningen är utformad i dag får den så kallade kontaktprincipen större genomslag än risken för att barnet utsätts för våld eller andra övergrepp, vilket Jämställdhetsmyndigheten lyft i rapporterna, Uppgifter om våld är inget undantag (2022) och Sätt barnen i centrum för tvisten om deras liv (2023). Ytterligare en viktig förändring i portalparagrafen är att lagstiftningen även lyfter in att risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för våld ska väga tyngre vid riskbedömningar.

– Syftet med ändringen är att tydliggöra att det inte bara är fysiskt våld utan våld i alla former ska beaktas, förklarar Mikael Thörn.

Nu väntar beslut i riksdagen, går lagförslagen igenom kan de träda i kraft 1 januari 2025. 

Vilken betydelse har Jämställdhetsmyndighetens arbete haft?

– Detta är frågor som drivits under många år, både av myndigheten som deltagit på rundabordssamtal och möten på departementet, samt av andra viktiga aktörer inom området som organisationer och forskare. Det är positivt att regeringen flera gånger hänvisar till våra rapporter och remissvar. Till exempel att uppgifter om våld är vanligt förekommande i mål om vårdnad, boende och umgänge, att uppgifter om våld beaktas i låg utsträckning i de riskbedömningar som genomförs och vid målets avgörande.

Kunskapshöjande uppdrag

Vi har ett pågående regeringsuppdrag att arbeta med kompetenshöjande insatser om våld i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Som ett led i uppdraget ska vi i samarbete med Nationellt centrum för kvinnofrid, vid Uppsala universitet, ta fram stödmaterial som innefattar information om våldets orsaker, omfattning och konsekvenser med särskilt fokus på rättsväsendet. Kunskapsstödet lanseras under våren 2025.

Vill du veta mer? Ta del av våra rapporter

Uppgifter om våld är inget undantag (2022) 

Sätt barnen i centrum för tvisten om deras liv (2023)

Mäns våld mot kvinnor

Våldsförebyggande arbete

Publiceringsdatum: 11 september 2024

Senast uppdaterad: 12 september 2024