Istanbulkonventionen
Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa.
Det finns ett jämställdhetspolitiskt mål i Sverige om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Begreppet mäns våld mot kvinnor synliggör att våld är en jämställdhetsfråga, där mäns överrepresentation bland våldsutövare ses som ett resultat av, och en bidragande faktor till, den ojämna fördelningen av makt och inflytande i samhället.
Det våld som kvinnor generellt utsätts för skiljer sig på flera sätt från det våld som män generellt utsätts för, vilken form av våld det gäller, var våldet utövas samt relationen till våldsutövaren. Kvinnor utsätts i större omfattning för sexuellt våld och grovt våld i nära relation jämfört med män. Män utsätts i större utsträckning än kvinnor för våld i offentliga miljöer av personer de inte har en nära relation till.
Inom jämställdhetspolitiken används begreppet mäns våld mot kvinnor. Begreppet avser inte enbart den enskilda mannens våld mot den enskilda kvinnan i en parrelation, utan är tänkt att fungera som ett ”paraplybegrepp”.
Bland annat ingår:
Sammantaget ger den tillgängliga statistiken en tydlig bild av att det strukturella problemet handlar om mäns våld mot kvinnor. Begreppet synliggör hur det generellt ser ut i samhället. Män tillhör den kvalificerade majoriteten av våldsutövarna både när våldet riktas mot kvinnor, men även när det riktas mot andra män.
Destruktiva maskulinitetsnormer är en stor bidragsfaktor till varför män utgör majoriteten av förövarna. Uttrycket ”mäns våld” i stället för bara ”våld” synliggör detta.
Att använda begreppet mäns våld mot kvinnor är inte avsett att nedvärdera det faktum att även män utsätts för våld i nära relationer, sexualbrott och andra övergrepp. Sådana händelser är förödande för alla individer som är utsatta och alla utsatta ska ha möjlighet till hjälp och stöd.
Genom arbetet mot det strukturella problemet mäns våld mot kvinnor på en rad olika sätt – inte minst destruktiva normer om att koppla maskulinitet till att utöva våld – gynnas även män som blir utsatta för våld.
I den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor inkluderas
År 2016 lanserade den dåvarande regeringen en 10-årig strategi och ett åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Se en film som beskriver strategin.
Publiceringsdatum: 12 mars 2024
Senast uppdaterad: 13 juni 2024
Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa.
Gå vår kostnadsfria webbkurs om våldsförebyggande arbete.
Här hittar du på en och samma plats alla myndigheters regeringsuppdrag för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
I brottsbalken finns ett kapitel om sexualbrott, som ändrats flera gånger genom åren.
Mäns våld mot kvinnor innefattar sex olika områden.
Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av flera jämställdhetspolitiska delmål.