Våra aktuella uppdrag
Här kan du läsa om myndighetens grunduppdrag och om våra aktuella uppdrag.
Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt jämställdhetsproblem. Sveriges sjätte jämställdhetspolitiska delmål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Här får du en överblick över vad vi arbetar med på det här området.
Regeringen har beslutat om en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin ska stärka förutsättningarna att nå det jämställdhetspolitiska delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I samma uppdrag ingår arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, liksom arbete mot våld i samkönade relationer. En av de viktigaste punkterna i strategin är att stärka arbetet för att förebygga våld.
Jämställdhetsmyndigheten har en viktig uppgift i att hålla ihop arbetet med nationella strategin. Jämställdhetsmyndigheten ska bland annat:
Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att främja utvecklingen av förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor. I Jämställdhetsmyndighetens uppdrag ingår förebyggande insatser mot:
Jämställdhetsmyndigheten har särskilda regeringsuppdrag att utveckla och sprida allmänna och generella metoder för våldsförebyggande arbete:
Jämställdhetsmyndigheten har i samverkan med organisationerna Unizon och MÄN reviderat och omarbetat handboken Inget att vänta på. I handboken finns en vägledning i fem steg för hur en kan genomföra ett våldsförebyggande arbete som är kunskapsbaserat.
Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att främja utvecklingen av förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Myndigheten ska bland annat synliggöra och motverka hedersrelaterat våld och förtryck genom att
Arbetet mot hedersrelaterat våld ingår i flera andra av Jämställdhetsmyndighetens uppdrag, bland annat i uppdragen som rör utbildning.
Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att arbeta mot könsstympning av flickor och kvinnor. Jämställdhetsmyndigheten ska:
Jämställdhetsmyndigheten ska sprida kunskap om relevanta metoder till aktörer och verksamheter som möter
Jämställdhetsmyndigheten ska också ta fram och lista effektiva arbetssätt för hur personal inom fritidsverksamheter, öppna ungdomsverksamheter och på andra mötesplatser kan förebygga och motverka könsstympning av flickor och kvinnor.
Frågor om prostitution och människohandel är sammansatta och komplexa. Det är viktigt att utsatta får det stöd och den rådgivning som de behöver. Därför är det också viktigt att olika aktörer kan samverka. Jämställdhetsmyndigheten har ansvar för att samordna Sveriges arbete mot prostitution och människohandel. I det ansvaret ingår det arbete som ryms inom NMT, Nationellt metodstödsteam.
Under covid-19-pandemin blev många människor mer isolerade från sin omgivning. Några av de frågor som blev aktuella under pandemin var:
Jämställdhetsmyndigheten fick i slutet av april 2020 i uppdrag av regeringen att ta fram och utveckla effektiva arbetssätt på de här områdena. Arbetssätten skulle kunna användas av medarbetare inom kommunernas verksamheter. I uppdraget ingick att Jämställdhetsmyndigheten skulle sprida kunskap och information om arbetssätten till kommunerna.
Under uppdraget skulle Jämställdhetsmyndigheten ta hänsyn till grupper som är särskilt utsatta för våld i nära relationer och för hedersrelaterat våld och förtryck. Grupper som är särskilt utsatta är bland annat:
Publiceringsdatum: 14 augusti 2021
Senast uppdaterad: 13 juni 2024
Här kan du läsa om myndighetens grunduppdrag och om våra aktuella uppdrag.
Här kan du lära dig mer om de olika sakområdena vi arbetar med.
Sveriges strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor är en del i den jämställdhetspolitiska skrivelsen "Makt, mål och myndighet - feministisk politik för en jämställd framtid".